Rođendan kralja popa: Michael Jackson danas bi napunio 54 godine



DA JE živ, neokrunjeni kralj popa i jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena, Michael Jackson, danas bi navršio 54 godine. Michael Joseph Jackson rođen je 29. kolovoza 1958. godine kao osmi od desetoro djece.

Glazbenu karijeru počeo je u dobi od samo pet godina, kao vodeći pjevač grupe Jackson 5, osnovane 1964. Prvih godina Jackson 5 - Jackie, Jermaine, Tito, Marlon i Michael nastupaju u lokalnim klubovima i barovima u Garyju, Indiana, i pripremaju se za natjecanja i audicije. Njihova prva četiri singla - "I Want You Back", "ABC", "The Love You Save", i "I'll Be There" završavaju kao hitovi br. 1 u SAD-u. The Jackson 5 snimaju 14 albuma, a Michael četiri solo albuma za Motown.

1982.godine Michael Jackson objavljuje najprodavaniji album svih vremena, "Thriller" koji donosi sedam hit singlova na listi "Billboard Hot 100 top 10 singles", a prodan je u više od 50 milijuna primjeraka. Samo godinu kasnije, Michael po prvi put izvodi legendarni ""moonwalk" i to na obljetničkom showu "25 godina Motowna".

Videospot za pjesmu "Thriller", koji je objavljen 2. prosinca 1983. godine, u to je vrijeme bio najskuplji video s ukupnim troškovima od 500 tisuća dolara, a na popisu Guinnessove knjige rekorda iz 2006. godine stoji kao najuspješniji glazbeni video. Pjesma "Thriller" dobila je Grammyja za najbolji video, baš kao i istoimeni album u kategoriji najboljeg videoalbuma.

Radom svoje zaklade, Jackson je donirao milijarde dolara u humanitarne svrhe izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem čak 39 akcija. U humanitarne svrhe snimio je i singl "We Are the World", a glavni cilj je bio da se pomogne siromašnima u Africi i Sjedinjenim Američkim Državama. Singl je postao jedan od najprodavanijih svih vremena s oko 20 milijuna prodanih primjeraka.

No, bez obzira na njegovu uspješnu glazbenu karijeru, javnost sve više počinje zanimati njegov privatni život – od promjena fizičkog izgleda pa do neobičnog ponašanja koje ga je svako malo dovodilo na naslovnice.

Jackson je 2002.godine  dopustio ekipi BBC-a i novinaru Martin Bashiru da naprave dokumentarac, nedvojbeno u želji da mu pomogne u oživljavanju karijere. Umjesto toga, dokumentarac "Living With Michael Jackson" povukao je sumnje u slučaj njegovog zlostavljanja djece. Dokumentarac je emitiran širom svijeta dajući uvid u njegovo imanje "Neverland" i neke njegove navike. Naravno, Michael je pričao i o djeci koja su tamo boravila i često prespavala.

"To ga je slomilo. Naprosto ga je ubilo. Dugo mu je trebalo da umre, ali sve je počelo te noći", rekla je menadžerica Michaela Jacksona.

"Kralj popa" umro je 25.lipnja 2009. u dobi od 50 godina u bolnici UCLA u Los Angelesu gdje je dovezen sa zastojem srca. Dvosatna komemoracija održala se 7. srpnja 2009. u Staples Centeru u Los Angelesu. Iza popularnog pjevača ostala je bogata glazbena karijera, i brojni hitovi poput "Billie Jean", "Beat It", "Black or White", "Smooth Criminal" ili "Bad".

Komemoracija koju je režirao Kenny Ortega, dugogodišnji Jacksonov suradnik, prenosila se uživo u cijelom svijetu i gledalo ju je više od milijardu gledatelja. Michael Jackson najveća je zvijezda u razdoblju poslije Elvisa Presleya, čija je karijera bila nepresušni izvor inspiracije mnogim današnjim glazbenicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.