Ruska raketa Sojuz na put u svemir krenula vlakom

OVIH su dana počele posljednje pripreme za lansiranje rakete Sojuz TMA-04M na Međunarodnu svemirsku postaju, prenosi Daily Mail. U tu svrhu, letjelica je transportirana vlakom preko Kazahstana. Golema raketa seli se na kozmodrom Bajkonur, gdje će čekati lansiranje zakazano za utorak. Slično kao u posljednjih nekoliko lansiranja, posadu će činiti međunarodni tim - zapovjednik Sojuza Genadij  Padalka, zrakoplovni inženjer Sergej Revin, te glavni zrakoplovni inženjer NASA-e Joe Acaba.

Prvu posadu Sojuz je lansirao u svemir još 2000.godine. Od tada je barem jedan Sojuz uvijek na Međunarodnoj svemirskoj postaji kako bi poslužio kao "čamac za spašavanje" ukoliko se posada neočekivano mora vratiti na Zemlju.

Nakon nesreće američke svemirske letjelice Columbia 2003.godine, Sojuz TMA letjelica postala je službeno prijevozno sredstvo posade koja odlazi ili se vraća iz orbite. Putovanje Sojuza do Međunarodne svemirske postaje trebalo bi trajati dva dana od početka lansiranja, no povratak će vjerojatno trajati tek nešto manje od tri i pol sata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.