Sasvim novo otkriće: "Napokon znamo kako je izgledao Shakespeare!"

Screenshot: Country Life

PRVI portret slavnog Williama Shakespearea napravljen u njegovom životu možda je otkriven u knjizi o botanici iz 16. stoljeća.

Povjesničar Mark Griffiths tvrdi da je identificirao Barda nakon dekodiranja "genijalne šifre" ispod naslovne fotografije, prenosi Independent.

"Ovako je Shakespeare izgledao, u naponu snage", kazao je za časopis Country Life, čiji je urednik Mark Hedges opisao vijest kao "literarno otkriće stoljeća" i nahvalio Griffithsa zbog "neprikosnovenog specijalističkog znanja".

"Imamo prvi portret Shakespearea, prvi na kojem ga je identificirao umjetnik i koji je napravljen za njegova života", kazao je Hedges u londonskom Rose Playhouseu.

Griffiths je istraživao biografiju botanista Johna Gerarda kad je počeo čitati njegovo djelo iz 1598. godine od 1484 stranica, "The Herball or Generall Historie of Plantes". Na naslovnici se nalazi slika muškarca s bradom, okruženog motivima koji uključuju cvijeće i povrće. Griffiths tvrdi da se elizabetanska šifra koja se nalazi ispod slike prevodi kao "William Shakespeare", a simboli Tudora ukazuju na dramu "Tit Andronik" i pjesmu "Venera i Adonis".

Dosad su se već pojavljivale ovakve tvrdnje, među posljednjima 2009. godine kad je zaklada Shakespeare Birthplace Trust predstavila sliku za koju se vjeruje da je autentičan portret iz 1610. godine. Neki kritičari inzistirali su da na tzv. Cobbeovom portretu ipak nije Shakespeare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.