Sestricama iz Velike Britanije bolest pretvara tijela u kristal



DVIJE sestrice, 3-godišnja Emily i 2-godišnja Poppy-Mae, boluju od rijetke bolesti od koje inače obolijeva jedno na 2.000 djece. Naime, djevojčice imaju cistinozu koja njihova tijela polako pretvara u kristal. Neizlječiva bolest je genetski nasljedni poremećaj zbog kojeg se u njihovim stanicama stvara cistin koji se s vremenom pretvara u kristal te se formira u bubrezima, očima i jetri. Bez terapije djeca s ovom bolešću dožive otkazivanje bubrega već do desete godine života.

"Djeca s ovom bolešću nemaju najbolje omjere da ostanu živa do neke zrele dobi, ali barem znaju da imaju jedna drugu za utjehu i da imaju nekoga da se brine za njih. Kad smo saznali da i Poppy-Mae ima bolest, osjećali smo se neutješno, ali sad nam je u neku ruku drago da znamo da imaju jedna drugu za utjehu", izjavila je majka djevojčica.

"Poppy se jako voli maziti pa grli Emily kad se osjeća loše"

"Poppy se jako voli maziti i kad god je Emily u depresiji ili se osjeća loše od lijekova, ona ode do nje i da joj zagrljaj. Kad imaju zakazane liječničke pretrage, Emily uvijek želi biti sigurna da Poppy ima igračku s kojom će se igrati dok je u čekaonici da si skrene misli", dodala je majka Jessica Kemp za britanski The Sun.

Ispričala je i kako je sve počelo, naime, mala Emily bila je sasvim zdravo dijete do desetog mjeseca života, nakon toga je počela povraćati i gubiti na težini. Iako su liječnici rekli kako vjerojatno ima virozu, majka je sumnjala da je problem veći od toga. Nakon opsežnih pretraga koje su trajale osam mjeseci, Emily je ustanovljena rijetka bolest.

"Kad sam saznala da je Emily bolesna i da je riječ o genetskoj bolesti, briznula sam u plač. Znala sam da će je imati i Poppy s kojom sam već bila osam mjeseci trudna", izjavila je Jessica te dodala da su joj liječnici tad rekli kako su su šanse 1:4 da i Poppy oboli.

"Obje se odlično nose sa svojim stanjem i njihova hrabrost me inspirirala"

"Nakon što sam rodila Poppy, pala sam u depresiju. Naposljetku su me upravo te dvije djevojčice iz nje izvukle. Obje se odlično nose sa svojim stanjem i njihova hrabrost me inspirirala. Postoje razdoblja kad im je zaista teško, ali uspiju razveseliti jedna drugu i jednostavno nastaviti dalje. Prilično su nerazdvojne, a Emily se nekad čak i ušulja u sestrin krevet", ispričala je 25-godišnja mama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.