Seth MacFarlane: Kralj animirane političke nekorektnosti

OTAC "Family Guya", majstor animiranih serija i politički nekorektnog humora, Seth MacFarlane ovu ljetno kino sezonu osvaja svijet sa svojim prvim igranim filmom, komedijom "Ted". Od entuzijastičnog klinca koji je počeo crtati od kad zna za sebe, preko ozbiljnog angažmana na omiljenim naslovima Cartoon Networka, do dominacije vlastitim serijama na Foxu, MacFarlane je danas stručnjak za komediju koji zna kako nasmijati široke mase.

Na putu do sigurnog uspjeha susretao se s preprekama, neshvaćanjem i odbijanjem, ali ljubav prema pop kulturi, kanabisu, crtićima i konstantna upornost omogućile su mu opstanak u okrutnom svijetu showbusinessa. Provjerite kako je Seth MacFarlane postao kralj animacije i komedije.


Ilustrator od rođenja

Rođen 1973. u Kentu, u Connecticutu, Seth MacFarlane je odrastao u opuštenom okruženju Nove Engleske, sa majkom koja je bila školska savjetnica i ocem koji je bio profesor u privatnoj srednjoj školi koja polaznike priprema za fakultet, te mlađom sestrom. Čim je progledao, počeo je crtati, stoga je od najranije dobi bilo očito da će se Seth baviti ilustriranjem i animacijom. Istovremeno je otkrio ljubav prema komediji i već je sa devet godina crtao redoviti kratki strip za lokalne novine u Kentu, pod naslovom "Walter Crouton", za što je dobivao plaću od pet dolara tjedno. Njegova obitelj je škotskog i irskog porijekla i redovito su išli na mise u katoličku crkvu, gdje je Seth imao neodoljivu potrebu da prilikom pričesti pita svećenika "Mogu li naručiti pomfrit uz ovo?".

Pomfrit nije dobio, ali je iskoristio šalu za svoj tjedni strip, i tako zaradio prve službene pritužbe konzervativne publike jer su novine primile pritužbe čitatelja zbog MacFarlaneovog ismijavanja pričesti.

Od studentskih filmova do Cartoon Networka


Kad je došlo vrijeme za fakultet, MacFarlane je upisao film, video i animaciju pri Školi za dizajn u Rhode Islandu, a već je za vrijeme fakulteta bio primijećen kao izuzetno nadaren animator, te je planirao karijeru u Disneyu. Tu je snimio prvi kratkometražni film, a za diplomski rad, napravio je crtić "The Life of Larry", u kojem se vide osnovni elementi  "Family Guya", uključujući i ciničnog psa koji govori. Nakon fakulteta ipak nije otišao raditi za Disney, kojeg danas rado ismijava, već su ga "mobilizirali" agenti Hannah-Barbere i zaposlili ga na Cartoon Networku. Bila je to sredina devedesetih i Cartoon Network je bio u usponu jer je mijenjao format prikazivanja repriznog materijala i fokusirao se na vlastiti studio i originalnu produkciju. MacFarlane je tako paralelno radio na nekoliko danas jako popularnih naslova: "Dexter's Laboratory", "Johnny Bravo", "Cow and Chicken" i "I Am Weasel".

Cartoon Network je tada okupljao ekipu mladih autora koji su izmjenjivali dužnosti na nekoliko crtića koje su producirali: "Skakali smo sa jednog projekta na drugi; jedan dan sam radio scenarij za jedan naslov, drugi dan crtao storyboard za drugo", objašnjava MacFarlane. Najviše je radio na "Johnnyju Bravu", jer mu je pisanje scenarija za plavokosog kronično neuspješnog zavodnika dalo najviše slobode za razvijanje vlastitog komičarskog stila.

Rođen je "Family Guy"


Cartoon Network je od Setha dobio preteču "Family Guya". Razvijen od temelja "The Life of Larry", MacFarlane je napravio kratkometražni pilot "Larry and Steve" koji je prikazivan u sklopu programa "World Premiere Toons", gdje su debitirali i hitovi poput "Dexter's Laboratory". "Larry and Steve" nisu postali serija, ali MacFarlane je imao asa u rukavu, a taj je as bio "Family Guy". Još dok je radio za Cartoon Network, predstavio je "Family Guya" Fox-u, koji su tada bili skloni kupovanju novih animiranih serija jer su "Simpsoni" brojali desetu sezonu, a nova serija "King of the Hill", koju je stvorio Mike Judge, otac "Beavisa i Butt-Heada", bila je hit, stoga su bili otvoreni za animiranu seriju temeljenu na ekstremnom humoru, kako bi imali konkurenciju za mega-popularni "South Park" koji se prikazivao na Comedy Centralu.

Fox je inicijalno htio kratke crtiće koji bi se emitirali u sklopu skeč-programa MadTV – jer su "Simpsoni" također počeli kao kratki crtić – da bi se na kraju ipak odlučili za format serije.

Prva epizoda Family Guya emitirana je 31. siječnja 1999. i serija je vrlo brzo stekla vjernu publiku. Genijalna beba Stewie, pas Brian, debeli Peter, njegova žena Louis, te njihovo dvoje nesavršenih tinejdžera Meg i Chris vrlo brzo su osvojili tržište crtića za odrasle.  Ipak, Fox-u ta vjerna publika nije osiguravala dovoljnu gledanost i zaradu, i "Family Guy" je ukinut 2002.

Još malo istog

Seth je bio shrvan gubitkom serije, ali odani fanovi pristigli su u pomoć: tržište DVD-ova uzimalo je maha, a prodaja prve dvije sezone "Family Guya" na DVD-u bila je rekordna. To je potaklo MacFarlanea da snimi dugometražni animirani film "Stewie Griffin: The Untold Story", koji je također postao DVD best-seller, te jako popularan naslov na festivalima animacije. Tri godine nakon ukidanja "Family Guya", serija se vratila na Fox popularnija nego ikad, i to je otvorilo vrata za "Animation Domination" program ponedjeljkom, gdje je bilo mjesta za još dva MacFarlaneova crtića: "American Dad" i "The Cleveland Show".

U prvoj, pratimo zaluđenog američkog domoljuba, agenta CIA-e Stana Smitha i njegovu disfunkcionalnu obitelj; dok u drugoj seriji pratimo Clevelanda Browna iz "Family Guya" koji se vratio u svoj rodni južnjački gradić. Na taj način, MacFarlane je utrostručio koncept "Family Guya" i publici dao tri serije: prva je ona na koju su se zakačili, druga je bazirana na avanturama i akciji, a treća je apsurdna i gotovo nadrealna, sa čestim referencama za uživatelje konoplje.

Nakon dominacije animacije, osvajanje igranog filma

Crtići nisu bili dovoljni hiper-produktivnom Sethu, koji je u međuvremenu postao voditelj na Comedy Centralu, te glazbenik koji voli pjevati klasike Franka Sinatre i Deana Martina. Igrani film bio je sljedeći logičan korak i tako je rođen "Ted". Kao ljubitelj naivnih komedija osamdesetih, MacFarlane se odlučio za humor koji od gledatelja ne traži jaču moždanu aktivnost i predstavio je priču o 35-godišnjem Johnu koji dijeli stan sa pravim, živim plišanim medvjedićem, koji psuje, puši nargilu i voli prostitutke.

Stvar je u božićnoj čaroliji: kad je bio dijete, John je poželio plišanog medvjedića koji je živ, a to je i dobio. Ted je postao instant zvijezda, ali kao sve instant zvijezde, popularnost je bila kratkog vijeka, i od svjetskog čuda, Ted je postao zgubidan koji voli tulumarenje. Uz klasičan uvredljivi humor kakav smo vidjeli u "Family Guyu", MacFarlane se odlučio za priču sa standardnim elementima romantične komedije, rezultat čega je hit komedija koju je široka publika oduševljeno prihvatila. Kino zarada broji preko 160 milijuna dolara, a na pitanje o snimanju nastavka, MacFarlane samo kaže "Naravno da sam spreman snimiti nastavak". Nakon takve pobjede, bio bi lud da odbije.


Što danas svijetu showbusinessa znači Seth MacFarlane? On je majstor animacije, komičar čiji politički nekorektan humor istovremeno uveseljava i vrijeđa milijune ljudi, čovjek koji je ostavio pečat na najkreativnijem periodu Cartoon Networka, tvorac kultnih animiranih serija, voditelj, glazbenik, a od nedavno – uspješan filmski redatelj čiji je debitantski kino film postao instant block-buster. MacFarlane je kreativac kojeg se ne može zaustaviti, a i bolje je da ga ne zaustavljaju jer ima još nekoliko aseva genijalnosti u rukavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.