Slava ih je uništila: Nekad preslatki klinci danas su ovisnici ili mrtvi

Screenshot: YouTube

AMANDA PETERSEN postala je filmska zvijezda u '80-ima nakon hita "Can't Buy Me Love", a svoj je život skončala početkom srpnja u dobi od 43. godine popivši veliku količinu lijekova koji su sadržavali morfij. Iako su prošla dva mjeseca, nakon što je utvrđen razlog smrti, mediji su se raspisali o Petersen kao još jednoj mladoj nadi koja je završila u paklu ovisnosti.

Lista zvijezda koje su kao djeca i tinejdžeri žarili i palili je podugačka, a vjerojatno najpoznatija osoba na njoj je nekad preslatki klinac Macaulay Culkin, danas mršavi i blijedi muškarac kojeg bi malo tko prepoznao na ulici. Svojedobno se pisalo da je ovisan o heroinu te da mu preostaje još nekoliko mjeseci života,

Culkina život posljednjih godina nije mazio. Nakon što je s 12 godina postao milijunaš i svjetski poznata zvijezda, mladi glumac već s 15 postao je istrošena holivudska roba. Ljudi koji ga viđaju tvrde da danas izgleda kao ruševina, miljama daleko od slatkog dječaka koji je šarmirao cijeli svijet u filmskom serijalu "Sam u kući". National Enquirer je tvrdio da je Macaulay teški ovisnik koji troši oko pet tisuća dolara mjesečno na drogu te kažu da je ovisnost uzela maha kada je Macaulay prekinuo s Milom Kunis nakon osam godina veze.

Navodno je pao u tešku depresiju, a još mu je teže pala spoznaja da je ona u vezi s Ashtonom Kutcherom. No, nevolje su počele puno prije. Culkin je odgojen u brojnoj obitelji od šestero braće i sestara, a otac Kit bacio ga je u glumačke vode kad su mu bile svega četiri godine i maltretirao ga. I nakon što je zaradio za veliku vilu cijeloj obitelji, otac nije ga prestajao maltretirati. S 14 godina Macaulay je objavio da prestaje s glumom, a otac je napustio obitelj. Kit i njegova supruga Patricia žestoko su se borili za skrbništvo nad Macaulayjem. Na kraju je Macaulay uspio blokirati svoje milijunsko bogatstvo od roditelja, no to ga je dovelo do svađe s njih oboje.

Sve to dovelo je do bizarnog prijateljstva s Michaelom Jacksonom, a Macaulay je izgubio i mlađu sestru Dakotu. Nakon izlaska u jedan noćni klub, Dakotu je udario automobil, a djevojka je preminula u bolnici.

River Phoenix zapravo je bio na vrhuncu slave u trenutku smrti, no ovisnost o drogama je skrivao jer se bojao da će mu uništiti karijeru. Zvijezda filma "My Own Private Idaho" 30. listopada 1993. godine imala je nastup u noćnom klubu The Viper Room koji je bio u vlasništvu Johnnyja Deppa, a iza ponoći je u toaletu uzeo veliku količinu heroina i kokaina. Organizam mu to nije mogao podnijeti. Izašao je iz kluba na svježi zrak, no srušio se na pločnik te se grčio i povraćao dulje od pet minuta. Sat i pol kasnije liječnici su ga proglasili mrtvim u bolnici, u dobi od 23 godine.

Problematična holivudska zvijezda Lindsay Lohan godinama se nalazi na naslovnicama tabloida zahvaljujući svom razuzdanom i bizarnom ponašanju. Iako je do tinejdžerskih dana glumila u zapaženim filmovima poput "Zamke za roditelje" i "Opasne djevojke", zahvaljujući roditeljima koji joj nisu postavili granice, sve se češće opijala, tulumarila sa zlatnom mladeži te se uskoro navukla i na droge. Iako je prošla nekoliko pokušaja odvikavanja o drogama, čini se da svaki put nakon toga poklekne. Dosad je nekoliko puta najavila da želi postati ozbiljna glumica, no njeni pokušaju svaki put ostanu u sjeni bizarnog ponašanja, poput trčanja gola po svadbi u Italiji.

Još jedna tinejdžerska zvijezda, Amanda Bynes, dugo je šokirala javnost svojim ponašanjem, poput pušenja marihuane u javnosti te vožnje automobila pod utjecajem alkohola i droga. Nakon što je završila na psihijatrijskom odjelu bolnice UCLA, utvrđeno je da ima bipolarni poremećaj te da boluje od shizofrenije. Skrbništvo nad 27-godišnjakinjom preuzela je majka te je smjestila u kliniku za osobe sa psihičkim poteškoćama.

Brad Renfro proslavio se kad je imao 11 godina, ulogom u filmu "Klijent", u kojem je glumio uz bok Susan Sarandon i Tommyju Leeju Jonesu. Nakon toga uslijedile su uloge u brojnim filmovima među kojima su "Resident Evil 2" i "The Informers" s Mickeyom Rourkeom, Winonom Ryder i Billyjem Bobom Thorntonom. Još kao tinejdžer navukao se na droge, a nakon što je uhićen zbog kupnje kokaina priznao je da je ovisan o heroinu i metadonima. U siječnju 2008. Brada su pronašli mrtvog u njegovom stanu u Los Angelesu. Imao je 25 godina. Nakon obdukcije, kao službeni uzrok smrti navedeno je slučajno predoziranje heroinom i metadonima.

Kovrčava Sue iz istoimenog filma, Alisan Porter, priznala je da se godinama borila s ovisnošću o alkoholu. Nakon uloge crvenokose djevojčice, nije imala zapaženiju ulogu, a to ju je odvelo u ovisnost.

"Trijezna sam od 28. listopada 2007. i od toga dana nisam ni taknula drogu ili alkohol. Nisam dotakla dno, nisam si ubrizgavala heroin i nisam se opijala dok ne padnem u nesvijest (O. K., barem ne svaki dan)", napisala je na svom blogu, dodajući da i danas teško odlijeva ovisnosti, no u tome uspijeva zbog supruga i svoje dvoje djece.

Dječja zvijezda osamdesetih Corey Feldman (Goonies, Stand By Me), progovorio je o seksualnom zlostavljanju koje su on i njegov kolega Corey Haim (License to Drive) doživjeli na početku karijere. Još 1986., za vrijeme snimanja filma "Lucas", Haim je Feldmanu priznao da ga je jedan "muškarac uvjerio da je potpuno normalno da stariji muškarci i dječaci u ovom poslu ulaze u seksualne odnose" te da to čine svi. Feldman piše i kako je Haim pristao da ga stariji muškarac "sodomizira".

Međutim, i Feldman je bio žrtva seksualnog zlostavljanja i to od strane muškarca kojeg u svojoj knjizi naziva "Ron", a riječ je o asistentu kojeg je angažirao Feldmanov otac. Glumac tvrdi da ga je Ron ujedno uveo i u svijet droga.

I Haim i Feldman godinama su se borili s ovisnošću, a Feldmanova ovisnost dosegla je vrhunac 1990. kada je uhićen zbog heroina. Nakon još dva uhićenja, Feldman se uspio skinuti s droga, ali to nije pošlo za rukom i Haimu koji 2010. preminuo od posljedica predoziranja lijekovima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.