Slavonski čvarci hit u Londonu: Kilogram plaćaju čak 500 kuna

Foto: galovic.com

HRVATSKI čvarci prilično su uspješni u pohodu na Britance, baš kao i drugi tradicionalni slavonski proizvodi poput kulena i kobasica. A da su naši poznati brendovi tamo sve veći hit dokazuje i nevjerojatna cijena koju čvarci postižu u Londonu - od čak 62 funte po kilogramu, odnosno oko 500 kuna.
 
Usporedbe radi, na domaćem se tržištu kilogram čvaraka prodaje za oko 80 kuna, ali i manje.
 
"Londonska tržnica Borough Market živopisno je mjesto, tamo dolaze oni koji traže nešto posebno, pa su se čvarci tu odlično uklopili", kaže proizvođač Tomislav Galović za N1 te dodaje da se za europsko tržište pripremao 20 godina.
 
Slavonske kobasice u Londonu se tako prodaju po cijeni od 270 kuna po kilogramu, kao i kulenova seka, a kulen po cijeni od 620 kuna. 
 
"U Velikoj Britaniji nema cjenkanja, cijena je tu da se poštuje, a ako se pokaže široka ruka ili 'dobra vaga' to je onda najbolja preporuka", kaže Galović za Večernji list te dodaje: "Otočani cijene kvalitetu, izvornost i posebnost".
 
Britanci ih više vole slanije i tanje
 
Vijest o odličnom plasmanu čvaraka na britanskom tržištu došla je i do resornog ministra Tihomira Jakovine, koji je također začuđen: "Naravno da nećemo moći svugdje postići takve cijene, ali zahtjevno tržište zna što je dobro, a zna to i platiti", kaže Jakovina za N1.

Galović navodi da Britanci više vole tanke i slanije čvarke, tzv. "svinjski čips". Kaže da sam promovira svoje proizvode jer "nema preporuke ni prodaje sve dok ne stanete pred kupca, pružite mu ruku i ponudite mu da proba ono za što kao gazda i proizvođač jamčite".

A ta formula očigledno pali, sudeći po odličnom uspjehu čvaraka na britanskom tržištu. Nadamo se da će ovakve vijesti biti sve brojnije i sve češće.
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.