Sretan rođendan, gospodine Tolkien!

Foto: Press (John Wyatt), Wikipedia

"NA OVOM svijetu ima i dobroga, i za to se vrijedi boriti", rekao je svojevremeno Tolkien. Danas, bi, da je živ, legendarni britanski pisac slavio 123. rođendan. 
 
John Ronald Reuel Tolkien svojim je djelima, koja su odraz nevjerojatne mašte i iznimnog pripovjedačkog talenta, a od kojih su najpoznatiji "Hobbit", "Gospodar prstenova" i "Silmarillion", stekao ogromnu slavu diljem svijeta i titulu oca suvremene epske fantastike.
 
 
Tolkien u dobi od 24 godine
 
Bio je sveučilišni profesor na Oxfordu gdje je predavao anglosaksonski i engleski jezik i književnost, te cijenjeni leksikograf i lingvist, a osim za anglosaksonski i engleski, bio je stručnjak i za staronordijski jezik.
 
Zanimanje za jezik i stručnost na području lingvistike ostavili su pečat u njegovim djelima, a svi koji su čitali njegova djela, znaju o čemu pričamo.
 
Tolkien je umro 2. rujna 1973., u Oxfordu, u dobi od 81 godine.
 
Ako mu danas želite propisno nazdraviti, napravite to točno u 21 sat (kada je rođen), s mnogobrojnim obožavateljima njegova lika i djela širom svijeta. A možete, ako se slučajno tamo zateknete, to napraviti i u jednom u pubova gdje Tolkien Society, tradicionalno, organizira zdravicu u čast rođendana velikog majstora.

Pročitajte više