Šveđani se protiv ruskih podmornica bore pomoću "gay mornara"

Screenshot: YouTube

ŠVEDSKA mirovna skupina osmislila je neobičan način, kojim žele otjerati ruske podmornice. Švedsko društvo za mir i arbitražu tvrdi da je instaliralo podvodni "sustav obrane", poznat kao "raspjevani mornar" u vodama nedaleko Stockholma. Opisana kao sonarni sustav ispod površine mora, ova instalacija odašilje rečenicu "ovim putem ako ste homoseksualac" na Morseovoj abecedi. Animirani neonski znak prikazuje muškarca u bijelim gaćicama s mornarskim šeširom koji izvija bokove dok oko njega trepere ružičasta srca.

Društvo igra na kartu rastuće homofobije u Rusiji, posebice nakon donošenja zakona koji zabranjuje "gay propagandu" 2013. godine.

Švedsko društvo za mir i arbitražu, koje je osnovano 1883. godine, naglašava da je ovaj znak ujedno i pokušaj uvjeravanja švedskih vlasti da promisle o upotrebi vojnih metoda za zaštitu nacionalne sigurnosti. U listopadu prošle godine Švedska je pokrenula veliku vojnu operaciju pretraživanja svojih voda zbog sumnji da se u njima nalaze ruske podmornice, a vlasti su nedavno objavile da će povećati proračunske izdatke u vojne svrhe.

"Da vojne akcije i oružje funkcioniraju kao sredstva rješavanja sukoba, odavno bi u svijetu zavladao mir", poručila je predsjednica društva Anna Ek preko BBC-a.

Umjesto toga, poziva sve posade podmornica koje primijete njihov znak da im se pridruže na povorci ponosa u kolovozu u Stockholmu. "U vremenima nemira, ljubav i mir preko granica su važniji nego ikada", poručuju iz udruženja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.