Švicarci žele graditi svemirsku luku u Udbini, a prvi bestežinski let iz Hrvatske već 2016.?

Foto: Press

HRVATSKA bi mogla dobiti prvu svemirsku luku i to u Udbini, a jednako tako bi naša zemlja mogla biti baza za razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za lansiranje satelita. 

Najavila je to švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) koja je osnovala podružnicu u Hrvatskoj. S obzirom na to da je tek osnovana, S3 Hrvatska trenutno broji četvero zaposlenika, ali to je najavljuju iz tvrtke, tek početak. U ovoj fazi im je ističu, teško dati precizne brojke o broju radnih mjesta koja će biti stvorena kroz aktivnosti tvrtke u Hrvatskoj, no, predviđa se postupno stvaranje velikog broja visoko specijaliziranih radnih mjesta, za ZeroG operacije te za razvojni rad na gornjim komponentama sustava za lansiranje satelita i njihovoj montaži. 

Izgradnja svemirske luke u Hrvatskoj koja bi se trebala napraviti do 2020. godine omogućit će, najavljuju iz S3 Hrvatska i otvaranje radnih mjesta na izgradnji potrebne infrastrukture, kao i za upravljanje pogonom. 

Komercijalna svemirska lansiranja iz Hrvatske

Ova hrvatska podružnica će, kako su najavili na konferenciji za medije u Esplanadi imati značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, a kod nas će se graditi suborbitalne letjelice za isporuku satelita u Zemljinu orbitu, a razvijat će se i usluge komercijalnih svemirskih lansiranja.

"Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine i to najvjerojatnije s Plesa", rekao je voditelj ureda S3 Hrvatska Slobodan Danko Bosanac.

Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je dodao je, izgradnja svemirske luke za koju Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija. 

Takva je i potencijalna lokacija u Udbini, a sama svemirska luka mogla bi se temeljiti na konceptu svemirske luke S3 u Švicarskoj, koja je već u fazi izgradnje.

Razvoj gornje komponente tog sustava već je započet u Payerneu, švicarskom sjedištu tvrtke S3, a u suradnji s ruskim partnerom za pogonske sustave, tvrtkom RKK Energia. 

Hrvatska će proizvoditi komponente za satelite

"Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri, bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita, koja predstavlja jedini segment S3 lansirnog sustava kojeg nije moguće višekratno koristiti jer nakon isporuke satelita izgara u atmosferi. 

Proizvodnja i montaža gornje komponente sustava za isporuku satelita mogla bi biti jedan dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj, što podrazumijeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificirane stručnjake", rekao je Bosanac.

Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems Hrvatska, istaknuo je kako su "sve industrijske i obrazovno-istraživačke aktivnosti važne za razvoj aero-svemirskih tehnologija u Hrvatskoj". 

"Svim državama koje su pristupile Europskoj Svemirskoj Agenciji cilj je osnažiti i razvijati sektor svemirskih djelatnosti, a ovom prigodom pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji. Swiss Space Systems Hrvatska djelovat će kao katalizator koji će Hrvatsku voditi prema tom cilju, a naš centar za svemirska istraživanja generirat će značajnu stratešku vrijednost naše zemlje", rekao je Zovko.

ZeroG letovi već 2016.

Inače, osim industrijskih djelatnosti, tvrtka S3 Hrvatska će u suradnji s hrvatskim sveučilištima i istraživačkim centrima za primijenjena istraživanja i obrazovanje igrati važnu ulogu u istraživačkim i edukacijskim aktivnostima, kao i u testiranju aero-svemirskih tehnologija u području malih satelita.

"Ova će suradnja biti od obostrane koristi za Swiss Space Systems i Hrvatsku te se radujem nadolazećim aktivnostima. S3 uvijek teži razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom svakako su jedan dobar primjer. Swiss Space Systems Hrvatska igrat će vrlo važnu ulogu u glavnim aspektima S3 programa. To su ZeroG letovi, razvoj i proizvodnja gornje komponente za isporuku satelita te istraživačke i obrazovne aktivnosti. Ovo je još jedna značajna i vrijedna prekretnica u kratkoj povijesti projekta S3, a mnoge još tek trebaju doći kroz 2015. godinu i u daljnjoj budućnosti", rekao je Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor tvrtke Swiss Space Systems.

Kako je i sam najavio nova podružnica S3 u Hrvatskoj će biti aktivna u razvoju projekata poput ZeroG letova koji će započeti u 2016. godini, kao i suborbitalnih letova u daljnjoj budućnosti. 

Uz navedene projekte posebna pozornost posvetit će se ulaganju u obrazovne i istraživačke aktivnosti koje se tiču proučavanja svemira te projekata u domeni S3.

"Hrvatska za cilj ima razvijanje aero-svemirskog sektora, to je dio strategije Vladina ulaganja u napredne tehnologije. Uz to, predviđa se osnivanje hrvatske svemirske agencije za poticanje ove djelatnosti. To predstavlja win-win situacija za S3 i Hrvatsku, jer bi tako djelatnosti S3 u Hrvatskoj bile jedan dio razvoja hrvatskog aero-svemirskog sektora. Važno je za napomenuti kako je S3 Hrvatska d.o.o. podružnica S3 Grupe, a za čije će djelovanje financijska sredstva biti osigurana iz središnjice", rekao je direktor hrvatske podružnice Zovko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.