Teorija koja će zbuniti svijet: Naš svemir uopće nije trebao postojati?

Foto: Instagram/NASA

PREMA novoj kozmološkoj teoriji, čitav naš svemir trebao je nestati sekundu nakon Velikog praska.

To tvrde britanski kozmolozi s londonskog King's Collegea. Stručnjaci kažu da je nakon Velikog praska naš svemir prošao kroz period brze ekspanzije poznat kao kozmička inflacija. Svemir se i danas šiti, ali iznimno malom brzinom. U inflacionom periodu materija je izbacivana van po eksponencijalnoj stopi u svim smjerovima.

To objašnjava mnogo značajki svemira, uključujući to da je ravan, jednak u svim smjerovima i ravnomjerno je distribuirao kozmičke valove pozadinske radijacije. Iako znanstvenici još uvijek u potpunosti ne razumiju proces kozmičke inflacije, ipak mogu predviđati kako bi svemir danas mogao izgledati, a sada su otkrili i da možda uopće nije trebao postojati.

Robert Hogan predstavio je novo istraživanje King's Collegea Kraljevskom astronomskog društvu. Istraživanje kombinira recentna promatranja svemira i svojstva čestica uočenih u eksperimentima, a rezultiralo je pomalo zbunjujućim zaključkom.

U ožujku ove godine, znanstvenici su tvrdili da su korištenjem teleskopa BICEP2 detektirali jedno od predviđenih posljedica kozmičke inflacije. Vjeruju da su uhvatili slab signal koji su gravitacijski valovi energije ostavili na pozadini kozmičkih mikrovalova.

Rezultati su proglašeni kontroverznima i zajednica kozmologa tek ih mora prihvatiti ali ako se dokažu istinitima, potvrdili bi teoriju inflacije i unaprijedili razumijevanje svemira.

Tim s King's Collegea analizirao je što bi promatranja BICEP2 značila za stabilnost svemira kombinirajući te informacije s onima iz fizike elementarnih čestica, točnije informacijama o Higgsovom bozonu.

Mjerenjem te čestice znanstvenici su pokazali da naš svemir sjedi u dolini "Higgsovog polja" koje je dio mehanizma koji daje masu česticama, piše Forbes. Međutim, postoji još jedna dolina u polju koja je puno dublja, a naš svemir nije dotaknuo tu dolinu jer ga od njega čuva velika energetska barijera.

Problem u BICEP2 otkrićima je taj što oni pretpostavljaju da je svemir tijekom kozmičke inflacije doživio velike udare, a oni bi svemir gurnuli u dolinu unutar Higgsovog polja u djeliću sekunde nakon čega bi svemir bio uništen. Postoji vjerojatnost da su otkrića uzrokovana sličnim polarizacijskim učincima koji mogu biti izazvani svemirskom prašinom u našoj galaksiji.

Ako su otkrića točna, zašto smo još uvijek ovdje? Vjerojatno zato što postoji proces u razvoju svemira koji znanstvenici još nisu otkrili, a on bi nas mogao dovesti do novih otkrića u fizici elementarnih čestica koja će nas udaljiti od kozmološkog standardnog modela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.