The Dark Knight Rises: Esencijalni vodič novog poglavlja sage o Batmanu

U SVOJEM trećem izdanju filmske serije o Vitezu tame, The Dark Knight Rises, Christopher Nolan stavlja Batmana na najveću kušnju do sada, a uz stare saveznike poput policijskog načelnika Gordona, batlera Alfreda i Luciusa Foxa iz korporacije Brucea Wayne, novi film predstavlja ultimativnog negativca Banea i zavodljivu Catwoman. U ovom vodiču predstavljamo sve što trebate znati o novim i starim likovima Batmanovog filmskog svijeta.

Za mnoge je Michael Keaton i dalje najbolji Batman, a Tim Burton najbolji redatelj filmova o Vitezu tame, ali Christian Bale i Christopher Nolan su do sada kraljevski odradili svoj posao. Ni ostatak ekipe nije loš, dovoljno je samo prisjetiti se oskarovskog Jokera Heatha Ledgera koji se po kvaliteti izvedbe uspio suprotstaviti velikom Jacku Nicholsonu. Za razliku od Burtona koji voli bajke, i Joela Schumachera, koji voli obilje boja, Nolan voli klasičan, detektivski pristup priči o Batmanu, sa naglaskom na tehnologiju, akciju i detaljno razrađene likove. Spekulacije o tome što nas očekuje u ovom najnovijem izdanju sage o Čovjeku šišmišu traju već barem dvije godine, i za to vrijeme fanovi su pokušavali pogoditi tko će se vratiti, tko je novi negativac i koji će ih glumci tumačiti.


Tako smo mogli čitati glasine o Pingvinu kojeg je trebao glumiti Phillip Seymour Hoffman, te Riddleru kojeg je trebao glumiti Jim Carrey. Mnogi su očekivali da će se vratiti Joker, i da će ga glumiti Joseph Gordon-Levitt, dok je njegovu priležnicu Harley Quinn - poludjelu medicinsku sestru  koja se brinula o Jokeru u ludnici Arkham – trebao glumiti čitav niz glumica, uključujući Rachel McAdams i pokojnu Brittany Murphy. Od nabrojanih, ostao je Gordon-Levitt, sa nešto drukčijom ulogom. Još jedna veoma popularna glasina bila je o Batmanovom pomoćniku Robinu. Nolan je dao vrlo jednostavan odgovor: ako on režira film o Batmanu, Vitez tame je bez Robina. Ipak, novi film donosi dovoljno saveznika i protivnika, stoga pređimo na upoznavanje glavnih protagonista.


Bruce Wayne – Batman



Bogato siroče i nasljednik milijarderske korporacije Wayne, Bruce je odlučio posvetiti život borbi za pravdu kako bi osvetio smrt svojih roditelja koje je ubio ulični razbojnik. Njegov alter ego, Batman, jako često dominira Bruceovim karakterom, tako da maska šišmiša zapravo definira njegovu osobnost. Batman je simbol čiji je cilj utjerati strah u svijet kriminala. Uza sve gadgete, Batmanovo glavni alat je detektivski mozak, a korištenje vatrenog oružja strogo odbija. Kao Wayne, glumi playboya široke ruke koji voli luksuzne zabave i lake djevojke. Detalj koji je preuzet iz stripova Franka Millera jest da je Wayne zapravo straight edge, ne pije, ne puši, ne koristi drogu, a u javnosti pije bezalkoholni cider i pretvara se da ispija šampanjac.

Alfred Pennyworth



Jedina dostojna zamjena za odličnog Micheala Gougha koji je batlera Alfreda glumio u Burtonovim i Schumacherovim filmovima jest veliki Michael Caine. Alfred je praktički surogatni otac Brucea Waynea, dio njegove obitelji, vječni pomagač i glas razuma. Nije samo Wayneov batler, on je bolničar i mentor Batmana, šiva njegove rane i objašnjava mu što mora učiniti u svojim vječnim borbama protiv kriminalaca.


Lucius Fox



Nekoć jedan od ključnih ljudi Waynove korporacije, Lucius Fox danas je igrač iz sjene, posvećen laboratoriju i razvojem izuma koji su financirani od strane milijardera. Wayne treba upravo Foxovo znanje i diskreciju kako bi odabrao najbolja oružja i opremu za Batmana, sve pod velom tajnosti. Morgan Freeman svojim prisustvom povećava već visoku razinu kvalitete glumačke postave.

Policijski načelnik James Gordon



Gary Oldman izvrstan je odabir za tmurnog i metodičnog policijskog načelnika Gordona. Ovaj obiteljski čovjek ima isti poriv za pravdu kao Batman, stoga i stupa u savezništvo sa njim, koje je u ovom filmu pod upitnikom – Batman je na sebe preuzeo zločine Two Facea iz zadnjeg filma, stoga je izgubio naklonost policije, a i njegova suradnja sa Gordonom dolazi u pitanje.

John Blake



Nolan se potrudio da se što manje zna o policajcu Johnu Blakeu. Glumi ga Joseph Gordon-Levitt, za kojeg se pretpostavljalo da će glumiti Jokera. Ipak, Gordon-Levitt fizički sliči na pokojnog Ledgera, a to je bilo evidentno još od kad su obojica glumili u teen komediji Deset razloga zašto te mrzim. A sada, SPOILER! Dakle, ovaj dio ne čitajte ako ne želite previše informacija o filmu. Glasine kažu da je Blake krtica, te da radi za kriminalce, odnosno glavnog negativca Banea, sa ciljem da eliminiraju Batmana.


Bane



Dolazimo tako i do glavnog negativca ovog filma, Banea, super snažnog kriminalca čiji je cilj doslovno prelomiti Batmana napola. Bane je jedan od svježijih negativaca Gotham Cityja, jer je debitirao u stripovima tek 1993. Njegova filmska inkarnacija nije previše detaljno objašnjena, Nolan je do sada objasnio kako je Bane ogromni, borbeni negativac, sa naglaskom na fizičku snagu i razaranje. Dok je Joker arhetip kaosa i kriminala vođenog ludilom, Bane se najviše fokusira na uništavanje, on je savršeno istrenirani ratnik čija je jedina vidljiva slabost ovisnost o analgeticima, koje upija kroz cijevi spojene na masku na licu. Nolan kaže da Bane precizno napada, od lomljenja prstiju i poluga do razbijanja lubanje i čupanja kičme protivnicima.

Selina Kyle – Catwoman



U stripovima, Selina Kyle je bivša prostitutka sa loše strane Gotham Cityja, koja je postala Žena mačka kako bi branila prijateljice noći od zlih svodnika, nasilnih mušterija i pokvarenih pandura. U Batman Returns, Burton ju je prikazao kao tajnicu koju kroz prozor baci zli šef Max Shreck (Christopher Walken), a oživi je čopor mačaka. Tada ju je glumila super vruća Michelle Pfeiffer u lateksu, dok se Nolan odlučio Anne Hathaway. Eto, čak se i Burton odlučio za nju, jer je glumila Bijelu kraljicu u njegovoj "Alisi u Zemlji čudesa". Kakva je ova verzija Catwoman i kako je Hathaway odradila ulogu, za sada je misterija.

Lektira: Stripovi koji su inspirirali Christophera Nolana


Nolan je fanovima stripova o Batmanu odao poštovanje zbog preuzimanja motiva iz nekih od najboljih priča Viteza tame. Prije svega, tu je Batman: Year One Franka Millera, autora 300 i Sin City. U ovoj mini-seriji objavljenoj 1987., Miller prikazuje sam nastanak Batmana, a detalje ove priče Nolan je uzeo za Batman: Begins i The Dark Knight. The Long Halloween (1996.-1997.) Jepha Leoba i Tima Salea još je jedan bitan naslov – ova serija od 13 poglavlja nastavlja se na Year One, te nas upoznaje sa Harveyjem Dentom i njegovo propadanje u ludilo koje vodi do nastanka Two Facea, što je Nolan predstavio u zadnjem filmu o Batmanu.

The Dark Knight Returns (1986.) vjerovatno je najvažniji Millerov naslov, koji prati povratak sijedog Bruce Waynea za kormilo Batmana, u razorenom Gotham Cityju ogrezlom u kriminal. Da bismo kompletirali Nolanove izvore inspiracije, tu je Knightfall (1993.), priča u kojoj je debitirao Bane kao glavni razlog Batmanove propasti. Bane slama Batmana, tako da je Bruce Wayne primoran prepustiti ulogu Batmana prvo bivšem plaćenom ubojici Jean-Paulu Valleyu (i sam osvetnik pod maskom Azraela), a potom Nightwingu, odnosno prvom Robinu, Dicku Graysonu.

Bane je definitivno u Dark Knight Rises, dok Nolan poriče pojavljivanje Graysona, a da bismo otkrili što će se stvarno dogoditi, trebamo čekati svjetsku kino premijeru, rezerviranu za 20. lipnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.