Tko plaća najveću cijenu za novi iPhone 6?

Screenshot: YouTube

APPLEOV kineski dobavljač Catcher Technology našao se na udaru kritike zbog uvjeta u kojima rade zaposlenici jedne od njihov tvornica u Suqianu.

Naime, radnici su prisiljeni raditi prekovremeno, nisu dovoljno plaćeni i barataju toksičnim materijalima bez potrebne zaštite kako bi na vrijeme proizveli dijelove za Appleove nove igračke.

Sve se to događa unatoč obećanjima tvrtke da će poboljšati uvjete rada.

Izvještaj su, neposredno prije promocije novog iPhonea 6, objavile dvije nezavisne grupe za zaštitu prava radnika (China Labor Watch i Green America), a iz Applea poručuju da će poslati inspektora da provjeri jesu li izvještaji točni.

Informacije prikupljene na tajnom zadatku, pokazale su da se prava radnika aktivno krše, da pojedini radnici imaju obaveznih 100 sati prekovremenog rada mjesečno (propisani maksimum je 36 sati), plaće se ne isplaćuju redovno, lažira se dokumentacija o sigurnosnoj obuci, a u zgradi ne postoji sigurnosni izlaz u slučaju požara.

Catcher surađuje i s Appleovim velikim rivalom Samsungom, a govoreći za Time, Appleov glasnogovornik u svibnju je rekao samo da "postoje konkretna područja na kojima bi valjalo poraditi kako bi se poboljšali uvjeti" i da "surađuju s Catcherom na planovima poboljšanja".

U nastavku pogledajte kratki dokumentarac o ljudskoj cijeni elektroničkih naprava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.