Ususret subotnjem provodu: Ovo su alkoholna pića koja trebate izbjegavati



NAKON što je prošlog tjedna Gizmodo objavio popis alkoholnih pića koje će najmanje naškoditi vašem zdravlju, ovaj su put na red došla ona najštetnija.

Unatoč tome što pretjerane količine bilo kojeg alkoholnog pića nisu dobre za naš organizam, postoje ona koje će nam zbog visoke razine šećera, masnoća ili drugih štetnih sastojaka, ipak više naštetiti. Za detaljna objašnjenja ponovo se pobrinula nutricionistica Maren Robinson koja je već prošlog tjedna, odabirući "najzdravija", naglasila da alkohol nije dobar za zdravlje te da ga je najbolje u potpunosti izbjegavati, ali sad je odlučila napraviti popis onih za kojima bismo najrjeđe trebali posezati.

Mudslide

Sastojci: vodka, Kahlua, Bailey's, šlag ili sladoled

Ova alkoholna kalorijska bomba siguran je put do dijabetesa, tvrdi Robinson. "Mliječni su proizvodi i inače prepuni kalorija, zasićenih masnoća i kolesterola, a šlag je jedan od predvodnika skupine", izjavila je nutricionistica. Ovaj popularni koktel u normativnoj dozi sadrži čak 775 kcal, 32 grama masnoće, od kojih je čak 20 grama zasićeno, i 80 grama šećera.

Long Island Iced Tea

Sastojci: vodka, tekila, rum, gin, triple sec, coca-cola, dodaci

Jedan od najpopularnijih (i najjačih) koktela ujedno je i jedan od najnezdravijih. Broj kalorija u ovoj kombinaciji penje se do čak 780 po čaši, silna količina alkohola kojeg sadrži pogodit će vas kao brzi vlak, a jedino što ga "razrjeđuje" je šećer. Osim toga, od ovog ćete koktela dehidrirati mnogo brže nego od većine ostalih. 



Zaslađeni i gazirani kupovni kokteli

Sastojci: nepoznati

Primjeri za ovu skupinu pića uključuju Smirnoff Ice ili popularne Bacardijeve "breezere". Većina tvrtki spravlja ih tako da imaju okus po bombonima te sadrže veliku količinu šećera, aditiva i kalorija. Osim toga naškodit će vam i umjetne boje dodane u napitak.

Piña Colada

Sastojci: rum, kokosovo vrhnje, kokosovo mlijeko, sok od ananasa, led, dodaci

Najkaloričnije u ovoj kombinaciji jest kokosovo vrhnje, koje samo po sebi sadrži gotovo 800 kcal i 74 grama zasićenih masnoća na količinu jedne šalice od otprilike 1,5 dcl. Osim toga u procesu dobivanja vrhnja često se koriste ulja vrlo niske kvalitete kojima se, da bi se proces ubrzao, dodaju i razne kemikalije. Usto, Piña Colada sadrži i dodatni šećer iz ananasovog soka pa joj se kalorijska vrijednost penje do 650 kcal po koktelu.


Punč od jaja


Sastojci: brandy, vrhnje, jaja, mlijeko, šećer, začini

Ovo vrlo popularno američko blagdansko piće jedno je od najštetnijih za zdravlje. Uz već poznate činjenice o mliječnim proizvodima i šećeru, jaja ovom napitku razinu kolesterola podižu na 367,4 mg po dozi za serviranje što je 122 posto od preporučenog dnevnog unosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.