Velika regionalna konferencija: Ulaganjem u e-upravu možemo dići ekonomije uništene privatizacijama

Foto: Facebook

VELIKA regionalna konferencija o internet ekonomiji #NovaEnergija održavat će se od 29. travnja do 3. svibnja na Kopaoniku u organizaciji Color Press Grupe.

"Na konferenciji će biti IT, medijska i marketinška industrija cijele regije. Za razliku od ostalih konferencija koje se bave ovim tematikama, 'Nova energija' je usmjerena prije svega na digitalnu komunikaciju: e-upravu, e-prodaju, digitalni marketing, startup tvrtke, uvjete kako zadržati 'domaću pamet' u zemljama regije", otkriva nam je jedan od organizatora konferencije Robert Čoban.

Konferenciju otvara Yossi Levy, veleposlanik Izraela koji će govoriti o tome kako je ta zemlja uspjela razviti IT sektor.

"U srpnju 1985. godišnja stopa inflacije u Izraelu bila 480 posto što je u tom trenutku bio svjetski rekord. Odluka vlade Shimona Peresa da stvori uvjete za razvoj IT industrije i onoga što danas poznajemo kao 'Silicon Wadi' (dolina na arapskom) presudno je utjecala na ekonomiju zemlje. Za manje od deset godina, Izrael je potpuno promijenio profil svoje privrede te je danas i pored svih izazova ekonomske krize i neprijateljskog okruženja 25. ekonomija svijeta, 36.000 dolara po glavi stanovnika. 600 milijardi dolara je godišnji izvoz Izraela i polovica toga je izvoz visoke tehnologije", naglašava naš sugovornik.

Konferenciju CPG organizira u suradnji sa Zoranom Torbicom, koji je proteklih godina imao više od 2000 sudionika na konferencijama "Tvitomanija" i "Blogomanija".

"Torbica i ja smo se družili i surađivali i ranije na drugim projektima. Ovo je, međutim, po obujmu i broju sudionika najveća konferencija koju smo mi u Color Press Grupi radili, a Torbica ima odlično iskustvo s konferencijama poput "Tvitomanije" i "Blogomanije" koje je proteklih godina održavao u Srbiji i Hrvatskoj. Stvorila se odlična sinergija između iskustva i kontakata dvaju timova i vjerujem da će ovo biti jedan od najzanimljivijih ovakvih događaja u regiji u proteklih nekoliko godina", ističe Čoban.

Konferencija će u MK Mountain Resortu na Kopaoniku okupiti više od 1000 sudionika iz regije, a održat će se 30 panela i prezentacija te velik broj aktivacija na otvorenom prostoru. Sudionici će se imati prilike družiti i na četiri zabave u hotelu "Grand".

"Na konferenciji će govoriti ljudi iz područja IT-a, medija i marketinga iz regije. Jedan od predavača bit će i Lazar Džamić koji je od prije godinu dana jedan od direktora planiranja u Google-u, a sudjelovat će i Annela Kiirats iz Estonije koja će govoriti o tome kako je ta baltička država postala europski prvak u e-upravi. Kompletan program i sve sudionike možete pogledati na stranici www.novaenergija.rs", ističe naš sugovornik.

Na pitanje koliko se u našoj regiji uopće obraća pozornost na internet ekonomiju, Čoban odgovara: "Jako malo jer većina 'donositelja odluka' i u sferi politike i kada je riječ o krupnom kapitalu i dalje razmišlja 'analogno'. Ova konferencija je jedan od načina da se potaknu države da više ulažu u e-upravu u razvoj IT-sektora jer su to najbrži načini podizanja ekonomija uništenih lošim privatizacijama, korupcijom i propalim pokušajima reindustrijalizacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.