Vesela Pčelica Maja slavi stoti rođendan!



KULTNA Pčelica Maja ove godine proslavlja svoj stoti rođendan. Ova crtana junakinja nastala je kao lik iz knjige Nijemca Waldemara Bonselsa "Pčelica Maja i njene pustolovine", a njena popularnost sve je više rasla pojavom stripa, slikovnica te svima poznatog crtanog filma, a tijekom 2006. godine napravljena je i videoigrica.



Maja ima i zanimljivo društvo prijatelja, Pavu, skakavca Flipa te maticu Aleksandru. Zanimljivo je i kako bi Pčelica Maja vrlo vjerojatno pala u potpuni zaborav da nije bilo Josefa Goehlena, urednika dječjeg programa ZDF-a tijekom 1970-ih. On je slučajno naletio na Bonselsovu knjigu koja ga je oduševila te je ubrzo nastala serija crtanih filmova koja se počela emitirati na njemačkoj televiziji.



"Mnogi su se tome protivili. Jednima se nije sviđao japansko-europski stil animiranog filma, drugi su prvenstveno isticali nacističku prošlost Majinog autora“, izjavio je Goehlem povodom stote obljetnice Majinog rođendana za ZDF. Serija je ipak postala poznata u čitavom svijetu, a Goehlem je dobio nadimak "insekt Jupp".

Autor Pčelice Maje bio je "antisemit višeg tipa"

Zanimljivo je i to da je autor Pčelice Maje pružao podršku Adolfu Hitleru, a prema riječima znanstvenika Svena Hanuscheka Bonesels je sebe smatrao antisemitom "višeg tipa". "Njegova poznata izjava je bila kako je on viši tip antisemita te da se njega pitalo, niti jedan Židov ne bi stradao niti bi mu pala dlaka s glave. Za njega su nacisti bili pripadnici nižeg antisemitizma te su zbog toga počinili brojne zločine", tvrdi znanstvenik.

Pavo je gay?


Prema mnogim analitičarima medijskih žanrova, Pavi kao muškom liku nedostajalo je muškosti i hrabrosti pa su ga mnogi zbog toga smatrali homoseksualcem. Za razliku od Pave, Maja je uvijek bila ta koja je hrabra i buntovna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.