Zašto smo toliko opsjednuti seksi nogometašima?

Foto: Instagram

U POSLJEDNJIH mjesec dana interes za nogometašima došao je do vrhunca.

Mediji su puni lista najseksi nogometaša, raspravlja se o svakom aspektu njihovih života, od djevojaka i žena do modnog stila. Prema statistikama Googlea, pretraživanje pojma "najzgodniji nogometaši" premašilo je potragu bilo kojom drugom kategorijom sportaša. Hokejaši i košarkaši trenutno se uopće ne pojavljuju na njihovim ljestvicama.

Sada je znanost otkrila da postoje biološki razlozi zbog kojih neki preferiraju baš nogometaše, piše TIME.

Žene privlače snaga i karakteristike povezane s velikom količinom testosterona, kao što je, na primjer, muževnije lice. Znanstvenici su nedavno otkrili da su žene biološki programirane i privlači ih izdržljivost. Erik Postma, znanstvenik s Instituta za evolucionarnu biologiju u Zurichu, proveo je istraživanje u kojem je tražio ispitanike da ocjene privlačnost lica raznih biciklista. Najprivlačnijima proglašeni su oni najizdržljiviji. Ovo je dobra vijest za nogometaše koji moraju kultivirati izdržljivost kako bi preživjeli utakmicu. Postma kaže da je tajna privlačnosti nogometaša upravo u njihovoj idealnoj kombinaciji snage i izdržljivosti.



Nogometaši imaju tijelo s kojim se obični ljudi mogu poistovjetiti. Naša evolucijska biologija diktira kako naša kultura gleda na idealnu mušku formu. "Nogometaši su bliži mentalnoj percepciji ljepote prosječne osove. Pogledajte skulpture idealne osobe drevnih Grka i Rimljana, izgledaju više kao nogometaši. Imaju regularne proporcije, nemaju ogromne gornje dijelove tijela i male donje dijelove", kaže doktor David Geier, stručnjak za sportsku medicinu. Nogometaši su mišičavi, ali nisu "nabijeni".



Nogometaši su poznati po tome da tijekom igre pokazuju emocije više od bilo kojih drugih sportaša. Igrači od sreće padaju na pod kao pogođeni metkom, kada čestitaju jedni drugima ne učine do "davanjem petice", nego se bacaju jedni drugima u ruke, vrište i plaču. Nakon gola, skinut će svoje majice i tako trčati u krug. Golman koji je primio gol past će na koljena i jecati. Svi ovi naoko dramatični potezi i geste zapravo su privlačni suprotnom spolu. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da žene privlače muškarci koji su sposobni iskazati emocije poput ponosa i srama. "To bi moglo objasniti ovo što se događa s nogometašima. Ako pokažu ponos nakon uspjeha i sram nakon neuspjeha, to će definitivno povećati njihovu privlačnost", kaže Jessica Tracy, profesorica psihologije koja je provela istraživanje. Iskazivanje emocija pomaže nam da se povežemo s nogometašima. Za razliku od hokeja ili američkog nogometa, nogometaši nisu skriveni iza kaciga i njihove reakcije pomažu fanovima da dobiju bolji uvid u njihovu osobnost.



Posljednji razlog zbog kojeg su nam nogometaši često u mislima zapravo je vrlo jednostavan. Njihovi dresovi puno više otkrivaju, a i sami nogometaši često vole pokazivati svoje trbušnjake na terenu. Hokejaši se ne vide zbog štitnika i kacige, košarkaški dresovi su vrećasti. Nogometni dresovi prikazuju noge, ruke i stražnjice u puno boljem svijetlu. "Dresovi su napravljeni tako da poboljšaju poželjna obilježja. Primijetio sam da su majice u nogometu postale uske i puno bolje prikazuju mišičavi gornji dio tijela", zaključuje Postma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.