Žele slobodne bradavice, zatrpale Twitter polugolim fotkama

Foto: Instagram, Twitter

POKRET Free The Nipple, ponovo je postao popularan, a ovaj put za to su zaslužne djevojke s Islanda koje se preko Twittera bore protiv dvostrukih standarda.

U svojoj srži u pitanju je protest protiv toga da se ženske grudi doživljava kao seksualni dio tijela, za razliku od muških, prenosi Independent. Prosvjednice se žale i zato što društvene mreže uklanjaju fotografije ženskih bradavica, čak i ako te fotografije nisu predmet seksualizacije, kao što su, na primjer, fotografije dojenja.

>> Oslobodite bradavicu: Ona snima film i želi pokazati sise

Ovog je tjedna hashtag #FreeTheNipple ponovo postao popularan nakon što je Adda Smaradottir, 17-godišnja učenica i predsjednica feminističkog društva jednog koledža na Islandu, najavila održavanje dana Free the Nipple u svojoj školi. Nakon što joj je prijatelj, koji se s idejom nije slagao, objavio fotografiju sebe golog do pasa uz komentar da bi naišao na negativne reakcije i da se on tako pojavi u školi, ona je objavila fotografiju svojih bradavica.

Dokazujući ono protiv čega se Adda bori, trolovi na Twitteru ubrzo su je počeli vrijeđati. "Bilo je teško i morala sam izbrisati fotku na nekoliko minuta, ali bilo je dovoljno da se započne revolucija", napisala je u svojoj objavi na Facebooku.

Ubrzo su mnoge žene stale u njezinu obranu, objavljujući fotografije svojih bradavica, uz spomenuti hashtag. Prosvjedu su se sad pridružile i članice feminističkih društava s drugih koledža, najavljujući dan Slobodnih bradavica.

Adda je dodala i da su društvu ženske bradavice tabu, za razliku od muških, čije se pojavljivanje u toplesu smatra prirodnim. Kao primjer je navela nogometaše koji gol slave skidanjem majica. "Meni ovo znači izboriti se da možeš raditi što želiš. Ne nositi grudnjak ili nositi prozirnu majicu da se vide grudi i bradavice. Ali, ako vam je ugodno u grudnjaku, i to je u redu", kazala je Anna Helgadottir, čelnica Feminističkog udruženja sveučilišta Island.

"To je samo dio tijela. Dečki imaju bradavice i za njih je u redu da ih pokazuju. Isto bi trebalo vrijediti i za nas". dodala je.

Prošle godine nekoliko se poznatih djevojaka pridružilo pokretu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.