Znanstvenici otkrili: Slušanje rock glazbe potiče rasizam

U NEDAVNOM istraživanju Sveučilišta Minnesota objavljeno je da bi slušanje rock glazbe moglo u ljudima pobuditi rasističke nagone. Istraživanje je navodno pokazalo da ljudi koji slušaju glazbu Brucea Springsteena ili benda The White Stripes skloni donošenju odluka s nekim predrasudama, prenosi The Daily Mail.

Tijekom istraživanja 138 studenata sedam minuta slušalo je različite glazbene žanrove da bi nakon toga sudjelovali u anketi kojom se odlučuje kako rasporediti novac s kojim raspolaže sveučilište, a za to su im bile ponuđene različite etničke skupine. Nakon slušanja mainstream rocka, studenti bijele boje kože radije su novčana sredstva podijelili s kolegama iste rase, pa bi tamnoputi polaznici fakulteta bili zakinuti.

S druge strane, sudionici istraživanja koji su slušali glazbu etnički raznolikog stila, poput Akona ili Gwen Stefani, u svojim odlukama oko podjele novca imali su daleko manje rasnih predrasuda.

"Općenito, rock glazba je povezana s bijelim Amerikancima, pa vjerujemo da to navodi ispitanike na pozitivan stav prema pripadnicima iste rase", komentirala je istraživanje Heather LaMarre, profesorica novinarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.