NAKON što smo obišli kućice na Adventu u Klovićevim dvorima i na Fuliranju, potragu za najboljim i najgorim jelima zagrebačkog Adventa nastavili smo po kućicama u užem centru Zagreba. Obišli smo kućice u Bogovićevoj, oko Cvjetnog trga, na Europskom trgu i Zrinjevcu.
>>>Probali smo hranu na Adventu u Zagrebu: Naišli smo na čuda, ali i na teški šrot<<<
Nije nam bilo lako, jelo se dva dana bez prestanka, ali i ovog smo puta junački žrtvovali svoje želuce kako bismo vam pomogli u odluci na što potrošiti novac.
Ovo je naš prijeki sud.
Čarobna šuma Bolesne braće - Čarobna frula (28 kuna)
Ivana:
U Čarobnoj šumi Bolesne braće kušali smo goveđu kobasicu s coleslaw salatom i sušenom slaninom pod nazivom Čarobna frula. Pecivo nije bilo suho, kobasica je bila ukusna, a ni na dodatke nemam zamjerku. Ukusan hot-dog po pristojnoj cijeni (s obzirom na neke druge ponude). Jedini je problem što ga je malo neuredno jesti, ali to zapravo nije problem.
Hrvoje:
O Čarobnoj šumi smo do ove godine uglavnom slušali samo priče zadovoljnih kupaca pa je došlo vrijeme da provjerimo radi li se o hypeu ili je ponuda stvarno toliko dobra. Ukratko, nismo se razočarali. Radi se o kvalitetnoj hrani iako bi se ponuda mogla proširiti i na nešto osim kobasica koje čine veliku većinu ponude. Osim hrane, ekipa očito tamo dolazi i zbog dobrog ambijenta jer za razliku od većine ostalih kućica, ova se može pohvaliti i uistinu odličnim prostorom.
Porker House - Čvarker (46 kuna)
Ivana:
Dok obilazite ovogodišnju ponudu zagrebačkog Adventa ni slučajno nemojte zaobići Ulicu Frane Petrića koja je preimenovana u adventski Craft Street. Jedan od razloga zašto je ne smijete zaobići jest i kućica Porker House u kojoj sam probala "burger" koji ću svrstati među najbolje "burgere" koje sam ikad igdje probala (burger pod navodnicima jer nije riječ o klasičnom mljevenom mesu, već o narezanoj kobasici u pecivu). I uopće ne pretjerujem. Pikantna kobasica u krumpirovom pecivu s ljutenicom, pečenom kiselom paprikom, čvarcima i lukom nosi ime Čvarker i fantastična je. Vlasnik nam je otkrio da se posebno ponosi burgerom koji se zove Bacon, a ja ću se sigurno vratiti i probati i taj.
Hrvoje:
Moram priznati da sam u obilazak Trga i okolnih lokacija ušao s dozom skepse jer, s obzirom na iskustva ranijih godina, bio sam uvjeren da ću se razočarati. Pokazalo se da to ne može biti dalje od istine, a u Porker Houseu sam otkrio i jedno od najboljih mjesta na ovogodišnjem Adventu. Klopa je izvrsna, a osim Čvarkera, isprobao sam i rebarca s BBQ umakom koja su podjednako sjajna, ako ne i bolja. Ostala tri (Bacon, Fresh i Juicy) nisam probao, ali svakako se vraćam da ispravim taj propust. Osim hrane isprobao sam i njihove kuhane koktele koji su me također oduševili. Bez ikakve sumnje, radi se o jednoj od ovogodišnjih top lokacija i mjestu koje nikako ne smijete zaobići.
Cellar Grill - Čokoladna šarena germknedla (35 kuna)
Ivana:
Prije nego što sam probala ovu germknedlu bila sam, moram priznati, pomalo skeptična jer općenito nemam puno vjere u knedle koje privlače šarenilom. Bila sam u krivu. Ova germknedla je zaista odlična, a "šareni", čokoladni dijelovi tijesta daju joj posebno dobar okus. I jako, jako je velika.
Hrvoje:
Mislim da sam to više puta naglasio, ali germknedle me baš i ne zanimaju. Nakon višegodišnje "germknedlomanije", zasitio sam se te slastice. Međutim, upravo sam u Cellar Grillu otkrio jednu od možda najboljih germknedli koje sam isprobao u ovih nekoliko godina. Ljubitelji germknedli moraju je probati, a oni koji imaju stav poput mene, trebali bi joj dati šansu jer neće pogriješiti.
Lucky Mule - Punjene fritule (25 kuna)
Ivana:
Posljednjih dana po društvenim mrežama proširio se glas o nekakvim fritulama iz centra koje na zagrebačkom Adventu prodaju za 25 kuna i zbog kojih su se fejsbukaši pobunili smatrajući da je riječ o pretjerivanju. Nisam sigurna je li riječ o ovima iz Lucky Mulea ili o nekim drugima, ali mi smo odlučili kušati ove da vidimo jesu li to fritule čiji okus može opravdati cijenu od, priznajem, za fritule dosta visokih 25 kuna.
Uzeli smo fritule punjene kikirikijem i bili smo jako zadovoljni. Kikiriki im baš daje neobičan okus, a iako su manje od klasičnih fritula, porcija je dosta velika. Slažem se da je 25 kuna mnogo novca za fritule, ali zaista vas nitko ne tjera da ih kupite. No ako ćete već kupovati nekakve fritule na Adventu, ja bih preporučila da preskočite one klasične koje na svakom štandu nude za tek nešto nižih 20 kuna, "isprsite" se s još dodatnih 5 i uživajte u ovim malo neobičnijima.
A onda usput možete i nabrijavati ovu Facebook ekipu "šokantnom" pričom da ste fritule platili 25 kuna.
Hrvoje:
Ivana je sve rekla pa ću ja samo dodati da je ovo još jedan odličan primjer kombiniranja čokolade i maslaca od kikirikija. Uključimo li i preljeve, ispada da smo isprobali fritule s tri vrste čokolade i kikirikijem. A to zaista opravdava malo višu cijenu oko koje mnogi gunđaju.
Kitchen & Grill Plac - Crvenkapica/Snjeguljica/Zlatokosa (32 kune)
Ivana:
Na kućici Placa smo probali čak tri vrste kobasica - teleću (Crvenkapica), minhensku (Snjeguljica) te samoborsku češnjovku (Zlatokosa). Sve su bile odlične, no svaka je svoja priča pa smo Hrvoje, fotograf Luka i ja imali i različite favorite. Meni je najbolja bila češnjovka, najviše zbog umaka od hrena i jabuke. Ako tražite dobru kobasicu, ovu kućicu nemojte propustiti.
Hrvoje:
Idemo redom. Ako ste ljubitelji klasike, teleća kobasica bi trebala biti vaš izbor jer dobit ćete jedan kvalitetan tradicionalni hot-dog koji se nužno neće previše razlikovati od onoga na što ste navikli, a ispunit će sva vaša očekivanja. Druge dvije opcije su daleko "egzotičnije" (možda malo prehrabar izbor riječi za kobasice koje vas napadaju iz svake druge kućice), ali osobno sam u njima daleko više uživao jer u ovu smo misiju prežderavanja krenuli s namjerom da isprobamo nešto zanimljivije. U svakom slučaju, ova bajkovita ponuda je definitivno nešto što morate provjeriti.
Hercegovačka kuća - Hercegovački uštipak s domaćim pršutom i sirom (25 kuna)
Ivana:
Odmah da vam kažem, nemojte suditi prema izgledu. Kad smo dobili hercegovački uštipak, na prvi pogled nismo bili oduševljeni, no okus i izgled u ovom su slučaju dvije sasvim različite stvari. Uštipak je jako dobar, sir je livanjski (čitaj - odličan), a za pršut su nam također rekli da je domaći. Vrlo je ukusno, a moram priznati da sam veliki fan svih jela proizašlih iz hercegovačke kuhinje tako da - palac gore.
Hrvoje:
Ako ste u potrazi za kvalitetnim snackom, hercegovački uštipak je upravo to. Na prvi pogled možda i ne djeluje kao nešto na što biste bacili novac, ali izgled vara. Naime, moje je mišljenje bilo da će pršut biti pretvrd, ali bilo mi je drago kad sam otkrio da sam u krivu. Iako i dalje mislim da će 25 kuna možda odbiti neke čitatelje, ponovit ću ono što je napisala Ivana i podsjetiti vas da se radi o vrhunskim sastojcima, a to ćete, vjerujte nam, i osjetiti.
Hercig - Domaća germknedla (35 kuna)
Ivana:
Na Hercig smo se zaputili pomalo skeptični jer nas prošle godine njihova germknedla s Nutellom nije oduševila. Odlučili smo im dati još jednu šansu, ovog puta s klasičnom germknedlom, i to se pokazalo kao puno bolji izbor. Jedna klasična, jako dobra germknedla. Velika porcija, ukusan umak i ono što je najvažnije - bila je topla.
Hrvoje:
Prošle smo godine stvarno sasuli drvlje i kamenje po Hercigu, ali i dalje stojim iza onoga što sam tada napisao. No prošla godina nije ova i ovog smo puta dobili jednu kvalitetnu germknedlu koja ne može biti klasičnija, ali zaista joj ne mogu pronaći ni jednu jedinu zamjerku. Štoviše, bila je i više nego dobra, što objašnjava i to da su jedna od posjećenijih kućica na koje smo naišli.
Amelie - Apple pie Tacos (29 kuna)
Ivana:
U kućici Amelie na Trgu dali smo šansu neobičnoj slastici imena Apple pie Tacos od 29 kuna. Riječ je o hrskavom tijestu u koji su, poput tacosa, zamotane začinjene jabuke i tučeno vrhnje. Sve je posuto cimetom i šećerom, a tijesto peku nakon što naručite ovu slasticu pa sve bude i toplo. Meni se jako svidjelo, ima okus klasične pite s jabukama, ali nije toliko teško. Preporučujem.
Hrvoje:
Moram priznati da mi kombinacija tacosa i jabuke nije zvučala primamljivo, ali drago mi je da su mi pokazali koliko sam bio u krivu. Okusom i teksturom jako podsjeća na savijaču od jabuka, ali ipak postoji ono nešto posebno po čemu se izdvaja. Lagana, hrskava na površini i savršeno mekana u sredini. Daleko više od onoga što sam očekivao.
Kontesa - Sarma (2 komada 40 kuna)
Ivana:
Na putu prema Europskom trgu stali smo na sarmu u Kontesu. Ukusno, velike porcije (nama su ih podijelili u dvije zdjelice), jako dobro začinjeno. Klasična sarma, ne može biti loša.
Hrvoje:
Od sarme ne očekujem čuda. Upravo suprotno, očekujem klasiku i svaki pokušaj eksperimentiranja me ni najmanje ne zanima. Ne kažem da je nemoguće napraviti nešto originalno i mnogi su to pokušavali s većim ili manjim uspjehom, ali na kraju dana ipak želim samo sarmu. Ovo je upravo to. Čista klasika. Preporuka.
Kod fratara - Fratarski grah (30 kuna)
Ivana:
Zrinjevac nas općenito nije pretjerano oduševio gastro ponudom, riječ je uglavnom o klasičnim kobasicama, no kad smo ugledali kućicu Kod fratara, kućicu Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, morali smo probati njihovu ponudu. Oni nude klasične stvari maštovitih imena, a mi smo se odlučili za fratarski grah.
Riječ je o proizvodima koji se nude i posjetiteljima Pučke kuhinje na Svetom Duhu, a svi prihodi idu za potrebe Kuhinje, što je pohvalno pa neću biti preoštra, no i Hrvoje i ja smo primijetili da je grah bio pomalo hladan, što se nadam da nije slučaj i kad se poslužuje korisnicima Pučke kuhinje.
Hrvoje:
Zrinjevac nije mjesto na kojem ćete se oduševiti raznolikom i maštovitom ponudom, ali vjerujem da to nije bila ni namjera. Uglavnom, grah smo isprobali jer smo željeli sudjelovati u ovoj plemenitoj akciji. E sad, grah je običan i osim što je bio ipak malo prehladan, ne mogu mu pronaći veće zamjerke. Jedini problem koji u tome vidim je to što kvalitetom neće privući dovoljan broj mušterija, a to je, s obzirom na ono što žele postići, jako loše za one za koje novac prikupljaju. Malo više truda i nadam se da će biti bolje.