Amazonova Alexa mogla bi zvučati kao vama drage osobe koje su preminule

Foto: Shutterstock

AMAZON planira omogućiti korisnicima da glasove preminulih voljenih osoba pretvore u digitalne asistente, piše The Guardian.

Tvrtka razvija tehnologiju koja će omogućiti digitalnom asistentu Alexi da oponaša glasove koje čuje iz raznih audiozapisa. Da bi Alexa registrirala glas, bit će dovoljno da snimka traje manje od minutu, rekao je u srijedu Rohit Prasad iz Amazona. Dodao je da je tijekom pandemije mnogo ljudi izgubilo voljene osobe te da je to bio jedan od poticaja za ovakvu ideju.

Tehnologija je najavljena na tvrtkinoj konferenciji re:Mars, a još uvijek se ne zna kada bi točno značajka trebala postati dostupna. Na konferenciji je značajka i demonstrirana u obliku glasa bake koja čita bajku za laku noć svojoj unuci.

Etičke dileme

I dok iz Amazona kažu da na ovaj način žele "poopćiti" umjetnu inteligenciju, druge kompanije su nešto skeptičnije prema čitavoj ideji. Samo nekoliko sati prije nego što je Amazon objavio svoje planove, Microsoft je objavio nova etička pravila za umjetnu inteligenciju koja postavljaju stroga ograničenja na to tko može stvarati sintetičke glasove i kako bi ti glasovi mogli biti korišteni.

"Lako je zamisliti da bi se ovakvo nešto moglo  koristiti za lažno predstavljanje i zavaravanje slušatelja", upozoravaju stručnjaci.