ANKETA Treba li muškarac pustiti ženu da prva uđe u kafić?

NAKON što smo objavili članak o red flagovima (op.a. znakovima da nešto nije u redu) kod muškaraca, nastala je prava rasprava među vama zbog jednog odgovora.

Naime, jedna djevojka rekla je da je za nju red flag ako je muškarac ne pusti da uđe ispred njega u kafić ili neku drugu prostoriju. "Kad nema muške manire. Primjerice, idete u kafić, a on ulazi prije tebe. Mislila sam da je svaki muškarac upoznat s tim, ali očito neki nisu. To ulaženje u kafić prije mene, to mi je baš red flag", rekla nam je.

@index.hr

Red flag kod muškaraca?

♬ original sound - Index.hr

Što kaže bonton?

Međutim, mnogi od vas obasuli su nas komentarima da je djevojka  - u zabludi. 

"Cura nije dovoljno dobro informirana! Muškarac (prema pravilima dobrog ponašanja) prvi ulazi u lokal, a na izlazu propušta ženu da ona prva izađe. Šteta da je ova, očito mlada žena, nesvjesno, žrtva vlastite neinformiranosti", "Pustiti ženu da prva ulazi u bilo koji zatvoreni prostor je običaj uvezen iz Amerike. U srednjoj Europi će muškarac ući prvi kako bi provjerio je li prostor siguran", samo su neki od komentara kojima nas obasipate cijelo popodne.

Pa smo odlučili provjeriti što kaže bonton.

U većini slučajeva pravila bontona sugeriraju da muškarac treba pustiti ženu da prva uđe u bilo koji prostor. Ovo se smatra gestom pristojnosti i poštovanja prema ženama te se koristi kao znak pažnje i galanterije.

Međutim, postoje i druga mišljenja o ovom pitanju. Neki smatraju da je ovo pravilo zastarjelo i seksističko te da bi se trebalo odustati od takvog ponašanja.

Drugi su, pak, poput naših upornih čitatelja s početka teksta, uvjereni da bi pravilo trebalo biti da muškarac prvi uđe u kafić kako bi provjerio situaciju u prostoriji i pobrinuo se za sigurnost žene. Ima i onih koji su mišljenja da bi muškarac trebao ući prvi kako bi iznutra pridržao vrata ženi.

Dakle, ne postoji konsenzus oko toga te biste se, kao i u svemu u životu, trebali voditi zdravim razumom i logikom te čitanjem situacije u kojoj se nalazite.

Pravila uvijek treba prilagoditi kontekstu i situaciji u kojoj se nalazite. U nekim kulturama ili društvenim skupinama mogu postojati drugačija pravila ponašanja, stoga je važno biti svjestan svoje okoline i prilagoditi svoje ponašanje u skladu s time.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.