Aplikacije koje bi svaki školarac trebao imati, evo koje su to

Foto: 123RF

DANAS su djeca upoznata sa smartphoneovima, tabletima i računalima od najranije dobi i tehnologija je jednostavno dio njihovog odrastanja. Vrlo je važno kontrolirati sate koje svakodnevno provode ispred ekrana te im treba pokazati i drugu stranu tehnologije i naučiti ih kako da, primjerice, svoje mobilne uređaje, osim za igru i dopisivanje, koriste i za učenje. Kroz igru djeca mogu jednostavno i lako učiti, a u tome im mogu pomoći i neke od aplikacija koje smo odlučili izdvojiti u skladu s djetetovom dobi.

Aplikacije koje mogu koristiti i djeca vrtićke dobi

Za najmlađu djecu na tržištu postoji nekoliko aplikacija uz koje mogu učiti osnovne vještine poput čitanja, pisanja, zbrajanja i razlikovanja boja i oblika. Djeca ove dobi najčešće tablete i mobitele koriste za gledanje omiljenih crtića pa im možete predložiti nešto drugačije, što će ih jednako tako zaokupiti.

Jedna od naših najprepoznatljivijih obrazovnih igara je Sunčica. Aplikacija hrvatske tvrtke 32 bita namijenjena je djeci u dobi od četiri do osam godina. Dobra je vijest što je aplikacija i besplatna. Uz lik Sunčice djeca rješavaju različite zadatke, uče čitati, rješavati matematičke zadatke, ali i uče o prirodi, glazbi, svemiru i slično. Voli li vaše dijete popularni crtić Maša i Medvjed, imamo odličnu vijest. I za iPhone i za Android je dostupna aplikacija koja služi i za zabavu i za učenje. Maša i Medvjed ih vode kroz različite avanture u kojima dijete uči brojati, prepoznavati životinje, ali i vježbati koncentraciju. Aplikacija je dostupna na engleskom jeziku pa će dijete tako učiti i strani jezik, što se pokazalo izuzetnom korisnim za kasnije osnovnoškolsko obrazovanje.

Aplikacija Jezična gradilica izuzetno je korisna za djecu koja imaju određene poteškoće u jezičnom razvoju. Predškolarci uz ovu aplikaciju mogu usvajati gramatičke morfeme za imensku i glagolsku množinu na prilično zabavan način. Tražite li pak aplikaciju za razvoj vještina čitanja, instalirajte Pamtilicu. Ova je aplikacija namijenjena i djeci koja se još uvijek nalaze u fazi prepoznavanja i izdvajanja prvog glasa.

Aplikacije koje su zanimljive i predškolarcima i školarcima

Jednom kad djeca krenu u školu, sve prethodno spomenute aplikacije će im vjerojatno brzo dosaditi. Ono s čime se školarci prvo susreću i što treba često vježbati jest pravilno pisanje velikih tiskanih slova. U tome im može pomoći Pisalica gdje školarci savladavaju pravilnu orijentaciju i smjer pisanja slova.

Aplikacija koja školarce uči logičkom razmišljanju i programiranju jest RunMarco. U ovoj igri djeca moraju pomoći Marcu doći od točke A do točke B slažući ponuđene naredbe. Aplikacija je besplatna za iOS i Android, a dostupna je i na hrvatskom jeziku. Ako dijete pokazuje interes za graditeljstvo, skinite mu Imagination Playground 3D Builder. Radi se o odličnoj aplikaciji uz koju djeca građe virtualne modele od 3D kockica te pritom uče osnove graditeljstva, fizike i geometrije.

Aplikacije za one malo starije

Nije tajna da je matematika najmanje omiljeni predmet mnogih školaraca, no domaća aplikacija Photomath to možda može barem malo promijeniti. Naime, sve što školarci trebaju napraviti jest usmjeriti mobitel na zadatak i aplikacija će im izbaciti rješenje, kao i cijeli postupak rješavanja. Tako školarci mogu uočiti jesu li možda preskočili neki korak u cijelom postupku. Važno je napomenuti da se aplikacijom mogu skenirati i vlastoručno ispisani zadaci.

Aplikacija osmišljena za studente – My Study Life – odlična je pomoć svim onim studentima koji se često izgube u silnim rokovima, ispitima, predajama seminarskih radova i slično. U aplikaciju se može unijeti i kompletan raspored predmeta ili predavanja.

DuoLingo popularna je aplikacija uz koju školarci mogu na zabavan način učiti strani jezik, a i roditelji joj teško odolijevaju. Aplikacija može poslužiti školarcima i za prisjećanje nekog stranog jezika koji su možda učili u nižim razredima osnovne škole i pomalo zaboravili neke njegove osnove. 

Lektire je još jedna korisna aplikacija koja sadrži preko 200 naslova, a namijenjena je osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Ostale aplikacije koje školarcima mogu pomoći u obrazovanju su ClearFocus i OfficeLens. Aplikacija ClearFocus koristi tehniku blokova rada od 25 minuta koji su se pokazali kao najefikasniji. Na učenje se uz aplikaciju koncentrira 25 minuta, zatim slijedi odmor od pet minuta. Nakon što se odrade četiri bloka od po 25 minuta rada, kreće veća pauza od 15 do 20 minuta. OfficeLens još je jedna u nizu aplikacija koja služi za skeniranje raznih dokumenata, skripti i slično, koje su se pokazale korisnima u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju jer štede dosta vremena. 

Spomenute aplikacije u tekstu mogu biti izuzetno korisne u edukaciji vašeg djeteta, stoga ga upoznajte s njima i pomozite mu u boljoj organizaciji za nove školske avanture. Ako razmišljate o kupnji novog smartphonea za svog školarca, provjerite ponudu u Pevexu.

Osim smartphoneova, u Pevexu možete pronaći i sve potrebno od školskih potrepština za vaše mališane u bogatoj Back to school ponudi.

Sretno u novoj školskoj godini!

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pevexom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.