Astrofizičar o novom Top Gunu: "Maverick bi pri toj brzini bio mrtav. Jako mrtav"

Screenshot/Foto: YouTube/Press

NAJPOPULARNIJI astrofizičar na svijetu, Neil deGrasse Tyson, na društvenim je mrežama objasnio kako točno Top Gun: Maverick krši zakone fizike.

Rasprsnuo bi se poput crva

Top Gun: Maverick izašao je ove godine i već je proglašen jednim od najgledanijih filmova svih vremena, no deGrasse Tyson nije posebno impresioniran. Glavni razlog za to je radnja koja prkosi zakonima fizike, a glavni lik kojeg tumači najpoznatiji scijentolog na svijetu Tom Cruise nikad ne bi mogao preživjeti katapultiranje iz aviona.

"Znam da kasnim na zabavu, ali u ovogodišnjem filmu Top Gun Cruiseov lik Maverick se katapultira iz hipersoničnog aviona brzinom od 10.5 macha prije nego što se letjelica sruši", napisao je Tyson na Twitteru. "Preživio je bez ozljeda. A pri toj brzini tijelo bi se rasprsnulo poput crva kojeg ste udarili žičanom zaštitnom rukavicom. Samo kažem", dodao je.

Objasnio je da se pri nadzvučnim brzinama zrak ne razdvaja glatko pred letjelicom.

"Morate ga 'probušiti', što uvelike objašnjava razliku u dizajnu trupa podzvučnih i nadzvučnih aviona. Iz tog razloga zrak je za ljudsko tijelo, ako se izbaci iz letjelice pri ovim brzinama, poput zida od opeke."

Astrofizičar je svoje neslaganje argumentirao brojkama.

"Kada se Maverick katapultirao pri brzini od 10.5 macha, išao je 7000 milja na sat, što mu je dalo 400 milijuna džula kinetičke energije ili eksplozivnu snagu 100 kilograma TNT-a", opisao je Tyson slikovito. "To je situacija koju ljudsko tijelo ne može preživjeti. Dakle, ne. Maverick ne izlazi živ iz ovoga. Mrtav je. Jako mrtav", dodao je.

Obasnio zašto Djed Mraz i Zubić Vila ne mogu postojati

Neil deGrasse Tyson popularizirao je znanost u svijetu pojednostavljujući komplicirane koncepte i prikazujući ih na način shvatljiv prosječnom čovjeku. Popularna televizijska ličnost i na YouTubeu i društvenim mrežama ima horde pratitelja.

Astrofizičar je i prije preispitivao holivudsku logiku, a osim toga već je detaljno pojasnio i zašto Djed Mraz i Zubić Vila ne mogu postojati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.