Autorica Harryja Pottera u ratu s Tajvanom zbog boksačice s muškim kromosomom

Foto: Profimedia/EPA

OVOGODIŠNJE Olimpijske igre od samog su početka izazivale kontroverze i ako bismo ih mogli svesti na zajednički nazivnik, onda je to neinformiranost oko onoga što izaziva negativne reakcije javnosti. Počelo je tobože neizdrživim "woke" otvorenjem (koje to nije bilo), nastavilo s tobožnjim ismijavanjem kršćana (nisu ismijani), a onda se pretvorilo u još jednu neinformiranu seriju napada na sportašicu o čijem se spolu nagađalo iako za to nije postojao opravdan razlog. 

Budući da je pitanje Imane Khelif u srži rasprava o tome treba li muškarcima koji se osjećaju kao žene dopustiti da se natječu sa ženama, u priču se očekivano uključila i spisateljica J.K. Rowling koja je postala dežurna bukačica oko ove teme. 

Poziv na bojkot

No njezina pisanja razljutila su ne samo fanove već i vlasti u Tajvanu nakon što je autorica Pottera započela raspravu o kulturnim ratovima koji su zasjenili olimpijski boks. 

Lokalni političari i novinari aktivno napadaju Rowling i pozivaju na bojkot njezinih radova nakon što se njihova sportašica, 28-godišnja boksačica Lin Yu Ting zatekla u središtu rasprave o biologiji i sportu. 

Iako se više medijske pažnje usmjerilo na Imane i nagađanja oko fizičkih prednosti muškaraca nad ženama, dio rasprave vodio se i oko Lin koja je također rođena kao žena i tijekom sportske karijere pobjeđivala i gubila u mečevima s drugim ženama. Štoviše, sudjelovala je i na proteklim Olimpijskim igrama. 

Svakom transrodnom loncu poklopac (čak i kad lonac nije... transrodan)

Budući da je riječ o slavnoj osobi koja se posljednjih godina opsesivno bavi ovom temom, Rowling se osvrnula na temu na veliko (ne)zadovoljstvo svojih fanova i mrzitelja. Nakon što je na X-u podijelila članak s Guardiana koji se bavio kontroverzom vezanom za boksačice, spisateljica se zapitala: "Što se mora dogoditi da ovo ludilo završi? Boksačica mora dobiti ozljede koje će joj promijeniti život? Mora li biti ubijena?"

Njezini dosadašnji komentari o ovoj temi nisu imali poseban utjecaj u Tajvanu koji je, što se regije tiče, daleko liberalniji po pitanju LGBTQ prava, ali ovog puta napadnut je netko njihov i reagirali su. 

"Jedno je kritizirati transrodna pitanja, ali naša Lin Yu Ting apsolutno nije transrodna osoba", objavio je na X-u nacionalni list The Liberty Times i u nastavku objave napisao: "Ako J.K. Rowling nije u stanju prepoznati razlike, urednik joj sugerira da se usredotoči na pisanje romana." 

Svi imaju mišljenje, rijetki imaju informacije

A Rowling definitivno nije usamljena u ovoj priči, jer nakon svih podataka koji su izašli, u ovoj se fazi čini da ljudima nije ni bitna činjenica da su se sportašice rodile i živjele kao žene. Jednostavno forsiraju svoju stranu priče. Ovo svakako može biti tema rasprave, ali spisateljica i oni koji razmišljaju poput nje jednostavno odbijaju napraviti korak unazad i priznati da su u ovom konkretnom slučaju bili u krivu. 

Tajvanske vlasti, mediji i članovi javnosti nastavili su naglašavati da je Lin oduvijek bila žena. No sumnja dijela javnosti potječe od prošlogodišnje odluke IBA-e (Međunarodna boksačka udruga) koja je diskvalificirala nju i Khelif tvrdeći da su pale na testu koji je potvrdio da imaju XY kromosome karakteristične za muškarce. 

Međunarodni olimpijski odbor opetovano je davao izjave da se Lin i Khelif mogu najnormalnije natjecati kao žene. 

"Ove dvije sportašice žrtve su iznenadne i proizvoljne odluke IBA-e i to bez ikakvog pravnog postupka. Svaka osoba ima pravo baviti se sportom bez diskriminacije", stoji u izjavi MOO-a. 

Naravno, to nije bilo dovoljno i samo su nastavili tupiti po starom i tvrditi da je sudjelovanje ovakvih sportašica "brutalna nepravda" iako na višak estrogena kod muškarca vjerojatno ne bi reagirali na isti način. Njima je bilo dovoljno da je talijanska boksačica Angela Carini pustila suzu i tu su suzu odlučili pretvoriti u oružje iako se i sama Carini kasnije ispravila i rekla da je bila u krivu. 

Fanovima se ovo ne sviđa

Tajvanski fanovi Harryja Pottera ovog puta ne opraštaju Rowlingovoj i javno je se odriču što, kako već znamo na prijašnjim iskustvima, spisateljicu nimalo ne pogađa jer vrlo dobro zna da ju otkazati ne mogu, a za bojkot knjiga i filmova nije ju briga. 

Njezini fanovi očekivano su melodramatični i bombardiraju je krajnje infantilnim komentarima kao što su "Rowling više nije moja omiljena autorica" ili "Volim Pottera, ali više ne volim Rowling", na što se autorica već odavno ne osvrće. 

Međutim problem njezine feminističke borbe ovog puta ponovno je zastrašujuće promašen jer na temelju šturih informacija napada dvije žene koje su postale žrtve lova na vještice u kojem i sama spisateljica ovog puta sudjeluje. Sama Lin u jednom je intervjuu rekla da se u srednjoj školi upisala na boks kako bi svoju majku mogla zaštititi od obiteljskog nasilja. 

U raspravu su se uključili i političari, mnogi iz vladajuće Demokratske progresivne stranke.

"Da ne govorimo o tome da su mišljenja i stavovi J.K. Rowling o transrodnim pitanjima posljednjih godina bili vrlo kontroverzni. Reći ću samo jednu stvar: broj osobne iskaznice", napisao je na Facebooku gradski vijećnik Keelunga Jiho Tiun, referirajući se na brojeve nacionalnih identifikacijskih kartica tajvanskih građana koji počinju s 1 za muškarce i 2 za žene i rijetko se mijenjaju.

"Ako je ona biološki muškarac i promijenila je svoj spol kako bi postigla bolje rezultate u natjecanju, tada bi njezin broj osobne iskaznice počinjao s 1 umjesto s 2. Jer nijedna beba pri rođenju ne bi smišljala ovako nešto samo da bi sudjelovala na Olimpijadi 28 godina kasnije", nastavio je Tiun: "Ovo može imati smisla za romanopisca specijaliziranog za pisanje o magiji i čarobnjaštvu. Ali na Tajvanu registriranje identiteta i spola nakon rođenja je nešto što ne može biti jednostavnije."

Osim toga, sličnu logiku možete primijeniti i na Khelif, koju konzervativni Alžir svakako ne bi izabrao kao svoju predstavnicu na Olimpijskim igrama da se radilo o transrodnoj osobi. No, ponovno, to nikome nije bitno. 

U međuvremenu, bivša predsjednica Tsai Ing-wen izrazila je svoju podršku Lin u petak. "Lin Yu Ting večeras će se natjecati, tražeći napredak, boreći se za pobjedu za sebe i za čast Tajvana", napisala je u Facebook objavi. "Suočena sa smetnjama i izazovima svojih protivnika izvan ringa, vjerujem da se Lin ne boji."

Zastupnica Su Chiao-hui, koja poznaje Lin od 2017. godine, također se uključila u priču: "Yu Ting koju ja poznajem je nježna i snažna sportašica. Vjerujem da je smetnje izvan terena neće omesti!" napisala je Su na Facebooku.

Lin se solidno nosi s izazovima, rekavši novinarima u Parizu da je sve ovo nije posebno pogodilo: "Definitivno mogu tumačiti ove izazove kao da su protivnici toliko uplašeni našom sposobnošću da prave problem od nekih pitanja. Što me se više boje, to ću biti bolja u boksačkom ringu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.