Bila je jedini uzor Marilyn Monroe, a kad je umrla, suradnici su šutjeli čitav dan

Foto: Wikimedia Commons

NE MOŽE biti dio kluba 27 jer je umrla s 26 godina. Njena smrt također nije stvar pompozne legende jer se nije predozirala ili zakucala u banderu, već joj je otkazao bubreg, ali svejedno je ušla u legendu na milijun načina i jedna je od prvih tragičnih ikona američke pop kulture.

Plava Granata, Platinasta Plavuša i slični nadimci su pratili Jean Harlow za kratkog života. Bila je pionirka onoga što danas znamo kao "femme fatale", i to s osmijehom na licu, prva glumica (ili glumac) na naslovnici Life magazina, za Marilyn Monroe jedini pravi idol (zanimljivo je da su obje u posljednjim filmovima igrale s Clarkom Gableom). Postoji koktel s njenim imenom, bila je inspiracija mnogim kasnijim pjesnicima, zajedno s Hedy Lamarr poslužila je kao uzor za lik Catwoman. Uspjela je snimiti preko 30 filmova za to kratko vrijeme i u njima pokazati što zna.

Iako su tragična priča i status seks bombe na jednoj strani, na drugoj mora biti činjenica da je bila zaista vrhunska glumica, ugodna, bilo ju je lako slušati i gledati, a u isto je vrijeme bila opasna, zavodljiva, kadra unijeti dramu i nemir u svoje filmove, ali i iznijeti komediju kao od šale. 

Film Libeled Lady je pravi primjer njenog umijeća s "lakim" materijalom koji bi bio pretežak za bilo koga drugog, a tu su i Večera u osam, Crvena prašina, Suzy, kao i spomenuti posljednji film - Saratoga. 

Nije stigla završiti sve scene u Saratogi, ali su se tvorci nekako snašli i lansirali ga jer su znali da će biti lešinarski hit s obzirom na to da je glavna zvijezda umrla i naravno da su pogodili. Bio je to film s najvećom zaradom te 1937.

Kada je preminula 7. lipnja iste godine, u Metro Goldwyn Mayeru je naređena minuta šutnje, no čitava firma u kojoj su radile stotine ljudi nije bila tiha minutu, već čitav dan. Nitko nije progovorio ni jednu riječ. Toliko je bila slavna i voljena u tom trenutku. 

Filmska ikona, seks simbol i velika glumica iz vremena kada su se postavljali parametri za žene koje će u sljedećim desetljećima postati nešto od to troje. A ona je bila i jedno i drugo i treće. Jean Harlow.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.