"Bio je jedan od simbola Dalmacije": Radi se spomenik Vinku Coci u Trogiru

Screenshot: Splitsko-dalmatinska županija/YouTube

Vinko Coce dobit će spomenik u Trogiru, objavljeno je na YouTube kanalu Splitsko-dalmatinske županije. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Stipe Čogelja obišli su Klesarsku školu u Pučišćima na Braču, gdje akademski kipar Mate Roščić izrađuje spomenik Vinku Coci. Projekt je podržala Splitsko-dalmatinska županija.

"Coce je jedan od simbola Dalmacije. Svi smo mi Coce – on je bio čovjek iz naroda. Njegova obitelj već dugi niz godina pokušava napraviti njegovo spomen-obilježje, a sada dolazi do realizacije zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je prihvatila tu ideju.

Skupio se tim entuzijasta te zaljubljenika u tradiciju i baštinu, kojoj Vinko Coce pripada. On nam je ostavio prekrasnu priču za budućnost kroz klapsku pjesmu, Dalmaciju i Hajduk. Tako je nastala jedna priča Klesarske škole koja sudjeluje sa svojim učenicima", rekao je Roščić. 

Zamjenik župana kaže da je Coce puno značio cijeloj Dalmaciji.

"Stavili smo Vinka Cocu u naš kamen, naše suho zlato. Toliko je značio Dalmaciji i svima nama. U suradnji s Klesarskom školom u Pučišćima, akademskim kiparom Matom Roščićem, Stipom Vrandečićem, Jadrankamenom i brojnim Hrvatima odlučili smo pokloniti poprsje Vinka Coce Trogiru i njegovoj obitelji, kako bismo donekle pokušali vratiti sve ono što je Vinko Coce ostavio za nas", izjavio je Stipe Čogelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.