Bio je puno više od Omara, ali teško je izaći iz sjene toliko moćne uloge

Foto: Press

ZA VEĆINU gledatelja glumac Michael Kenneth Williams će prvenstveno biti Omar Little iz kultne Žice i to bi na prvu moglo zazvučati poražavajuće za izuzetnog glumca pred kojim je bila sjajna karijera.

Međutim, biti zapamćen po fenomenalnoj i nezaboravnoj ulozi u seriji koju mnogi kritičari i fanovi smatraju ne samo jednom od već najboljom serijom svih vremena, sve je samo ne poražavajuće. Mnogi vrhunski glumci ni nakon desetljeća rada nemaju sreće da im se u filmografiji nađe jedna ovakva uloga.

Uloga za koju je rođen

Međutim, svi koji su upoznati s Williamsovim opusom svjesni su da je on puno više od Omara iako je to uloga za koju je rođen.

Njegov put do zvijezda išao je zaobilaznim putevima. Od rodnog Brooklyna, gdje je pohađao srednju školu (George Westinghouse) iz koje su izašli i Jay-Z, Biggie, Busta Rhymes i DMX, preko klubova u kojima je pokušao stvoriti karijeru kao plesač, pa sve do ovisničkih rupetina u Newarku, gdje je proveo nekoliko nesretnih godina koje su ga vrlo lako mogle koštati života.

Kada je imao 25, uvučen je u ulični obračun iz kojeg je izvukao živu glavu, ali i ožiljak koji bi mnogima okončao karijeru.

"Lik je rukom obrisao usta i ošamario me. Zapravo je ispljunuo britvu, smjestio je između srednjeg prsta i prstenjaka i prešao mi preko lica. Ta porezotina zapravo je bila prvi udarac u toj tučnjavi pa smo izvukli žive glave. Jedva", rekao je Williams.

I dok bi mnogima to zauvijek zatvorilo vrata filmske industrije, Williams je jedan od rijetkih koji su ožiljak pretvorili u zaštitni znak.

Iako ga nitko nije primijetio sve do Žice, Williams je do te 2002. nanizao nekoliko ozbiljnijih projekata kao što su Bullet s Tupacom Shakurom i Mickeyjem Rourkeom, Scorseseov Bringing Out The Dead i manja uloga u Sopranosima, dok je prva stavka njegove filmografije na IMDb-u gotovo neprimjetna uloga u Madonninom spotu Secret.

Omiljen lik Baracka Obame

Još kad su bili klinci, upoznao je Danu Owens, kasnije poznatiju pod umjetničkim imenom Queen Latifah, koja mu je otkrila da namjerava započeti glazbenu karijeru. Williams se samo nasmijao.

I dok je Williams počeo polagano razvijati ovisnost o drogama, Dana je postala Queen Latifah, a glumac je jednom prilikom rekao: "To je najbolje što mi se dogodilo jer inspirirala me i još uvijek me inspirira. Odlučio sam da joj neću dopustiti da me prestigne."

Njegov put bio je nešto duži pa je jedno vrijeme radio i za Pfizer. No, bio je odlučan da postane plesač. Plesao je za Janet Jackson, Madonnu, Georgea Michaela, Missy Elliott, Crystal Water, CeCe Peniston i Technotronic. O glumi nije ozbiljnije razmišljao sve dok Tupac nije vidio njegovu fotografiju i odlučio ga angažirati u filmu Bullet.

I tad se pojavila Žica u kojoj je savršeno utjelovio gej krimosa Omara Littlea koji ga je proslavio, ali zamalo i uništio: "U početku je to bilo nešto zdravo, ali onda se pretvorilo u nešto drugo. Dolazim iz kvarta kojim haraju siromaštvo i ljutnja. Sve sam te osjećaje i iskustva ubacio u lik Omara. I zato mi je bio toliko stvaran. Uvijek pitam ljude znaju li u kojem mračnom raspoloženju morate biti da biste glumili lika poput Omara. To me baš jako sjebalo jer želio sam ostati Omar."

Nije ni čudo. Omar je bio toliko popularan da je čak i bivši predsjednik Barack Obama rekao da mu je to najdraži lik iz serije.

"Osuđen" na likove kakav nikada nije bio

Iako je i poslije Žice nastavio s ulogama u serijama kao što su Alias i Law & Order, nedugo nakon završetka snimanja, dobio je ulogu u još jednoj odličnoj HBO-ovoj uspješnici, a riječ je o izvrsnoj seriji Boardwalk Empire koja je samo učvrstila status izvrsnog karakternog glumca i pokazala da Williams odbija biti "uladičen" kao Omar.

Uslijedile su i fenomenalne The Night Of, When We Rise, Hap and Leonard, When They See Us i Lovecraft Country, gdje je Williams iznova pokazivao za što je sve sposoban.

Ipak, Omar mu je donekle zacrtao karijeru pa je često glumio opake likova iako takav nije bio: "Kad sam odrastao, bio sam bezveznjak. Uvijek su me zadirkivali. Doći od takve situacije do slave i popularnosti je bilo ludo. Prošao sam kroz mračno razdoblje kad su odlučili ubiti lika. Kao da su mi oduzeli najboljeg prijatelja. Mislio sam da će me uspjeh usrećiti i da će svi ti emocionalni ožiljci nestati. No, kad sam došao do toga, shvatio sam da je slava samo prebacila svjetlo na sve moje probleme."

Što se pak filmske karijere tiče, uvijek su mu pripadale sporedne uloge iako je i tu nanizao fenomenalne projekte kao što su oskarovski 12 Years a Slave, blockbusteri RoboCop, Assassin's Creed, Triple 9 i Ghostbusters, Inherent Vice talentiranog Paula Thomasa Andersona, ali i HBO-ov film Bessie, na kojem je surađivao sa starom prijateljicom Queen Latifom.

Kraj svestranog umjetnika pred kojim je bilo još sjajnih projekata

Zbog ostalih obaveza promakle su mu uloge u Tarantinovom Django Unchained i uloga Drydena Vosa u Solo: A Star Wars Story.

Osim rada na videoigrama, odnosno posuđivanja glasa u igri Battlefield, radio je i kao voditelj Vice Newsovih emisija Black Market i Raised in the System, a bio je i model za Gap te se često pojavljivao u spotovima izvođača i grupa kao što su MGMT, Ghostface Killah i Marilyn Manson.

Prije smrti dovršio je rad na nekoliko filmova i seriji za Apple TV, a možda najambiciozniji trebao je biti još uvijek neimenovani film o Georgeu Formanu u kojem je trebao glumiti Charles "Doca" Broadusa, kojeg su još nazivali i "kumom boksa".

Glumčevo tijelo pronađeno je u njegovom penthouseu u Brooklynu u New Yorku ovog ponedjeljka popodne. Izvor iz policije otkrio je da se sumnja na predoziranje jer je pokraj njega pronađen pribor za uzimanje droge, moguće za heroin ili fentanil.

"Ne postoji sumnja na zločin, nema tragova nasilnog ulaska ni nereda u stanu", otkrio je izvor.

Karijeru Michaela K. Williamsa možda je obilježio Omar, ali u kratkom je vremenu pokazao da je sposoban za mnogo toga, što njegov opus i dokazuje. Bio je jedan od onih glumaca koji su čak i prosječne filmove mogli učiniti gledljivima, a ponekad je samo svojom glumačkom vještinom i neupitnom karizmom znao izvući upitne projekte u kojima se pojavio. I nema sumnje da je pred njim bilo još sjajnih projekata jer HBO je prepun sjajnih projekata, a HBO je obožavao angažirati Williamsa. S dobrim razlogom.

I možda se nikada ne bi pojavio neki novi Omar, ali nema sumnje da bi Williams odradio fenomenalan posao.