Bio sam na koncertu u Šibeniku koji je rasprodan u tri sekunde. Bilo je magično

Foto: Karlo Došen/Index

SOLAR POWER TOUR treća je turneja novozelandske glazbene senzacije Lorde. U sklopu turneje održat će 66 koncerata, a trenutno je u tijeku europski dio turneje. Lorde, koja inače sama bira destinacije te prostore u kojima će nastupati, ovoga je puta izabrala Hrvatsku, odnosno Šibenik i kultnu Tvrđavu svetog Mihovila. 

Prodaja karata počela je prošloga lipnja i unatoč bdjenju pred laptopom i kompulzivnom osvježavanju stranice, završio sam među "nesretnicima" koji su kupili karte za drugi dan koncerta. Naime, ulaznice za prvi dan su planule u svega tri sekunde. S obzirom na ograničen prostor Tvrđave i očit interes publike, izvanredno je dodan još jedan datum. 

Šibenik je jedan od rijetkih gradova u kojima je održala dva koncerta

Šibenik se tako svrstao uz bok tek nekolicini gradova u kojima će Lorde tijekom ove turneje održati dva koncerta, a među njima su višemilijunski New York, Los Angeles, Chicago, Mexico City itd. 

Na karti se nakon godine nakupilo prilično paučine i konačno je došlo vrijeme da se očisti. Scenu je za Lorde zagrijao Marlon Williams, novozelandski kantautor koji je svojim iznimnim vokalnim sposobnostima te ekscentričnim scenskim nastupom pripremio publiku za ono što slijedi. Atmosferu je također podigao ulazak Lordeinih roditelja, Sonje Yelich i Vica O'Connora netom prije Williamsovog nastupa. 

Nakon kratkih podešavanja scene i zvuka započeo je glavni događaj. Lorde je na scenu izašla točno kad je i najavljeno. Iskreno, sam početak koncerta mi je u magli unatoč tomu što nisam konzumirao psihoaktivne supstance. Ono čega se sjećam je činjenica da je koncert otvorila pjesmom Leader of a New Regime, desetom pjesmom njezinog najnovijeg albuma i već spomenute, istoimene turneje Solar Power.

Sam naslov odaje pomalo kultnu prirodu pjesme, a isto se moglo osjetiti u zraku na Tvrđavi jer je publika u već u prvim stihovima preuzela ulogu zbora.

Himna prolaznosti

Koncert je nastavila s Homemade Dynamite i Buzzcut Season, pjesmama s njezina prva dva albuma Melodrama i Pure Heroine, ali se brzo vratila na Solar Power te izvela 4 pjesme s tog albuma. Među njima je bila i Stoned at the Nail Salon, inače drugi singl s njezinog najnovijeg albuma. 

Atmosfera se na tvrđavi naglo promijenila nakon što je izvela sedmu pjesmu večeri, California, s obzirom na to da je na redu bio jedan od njezinih najvećih hitova Ribs. Radi se o pjesmi s njezinog prvog albuma Pure Heroine, a napisala ju je kao tinejdžerica. Lorde ovom pjesmom komunicira jezikom koji je univerzalan svima - govori o strahu od odrastanja, starenja i prolaznosti te ne čudi kako je upravo Ribs postala himna čitave generacije mladih koji utjehu traže u nostalgiji jer im se doima kako život nezaustavljivo prolazi. 

 

Inače, njezina izvedba Ribs je prvog dana popraćena vatrometom ispaljenim za početak 62. međunarodnog dječjeg festivala te se radilo o slučajnoj, ali, vjerujem, magičnoj koliziji (još uvijek sam ljubomoran). 

"Vaša strast, vaša kreativnost, sve su to kvalitete koje sam naslijedila od Hrvatske"

Uslijedili su hitovi s albuma Melodrama, The Louvre i Writer in the Dark, od kojih potonji inače nije često na set listi koncerata u sklopu ove turneje. Writer in the Dark je bio poseban jer je Lorde prije same izvedbe održala govor koji je, vjerujem, samo zaštitare ostavio ravnodušnima. Naime, govor je posvetila svojoj majci i njezinim hrvatskim korijenima. 

"Ona je razlog zbog kojeg se bavim umjetnošću, a ne sportom. Ona je razlog zbog kojeg čitam, a ne gledam TV da se opustim. Ona je razlog zbog kojeg volim hodati kilometrima dok ne zađe sunce. Ona je razlog zbog kojeg sam strastvena, nekad i suviše strastvena. Zaista mislim da ne bih imala brojne kvalitete koje imam, koje su me izgradile u osobu koja jesam - da ona nije Hrvatica", rekla je Lorde.

"Vaša strast, vaša kreativnost, sve su to kvalitete koje sam naslijedila od Hrvatske. Zahvalna sam na svemu, zahvalna sam i za 'j' u svojem jebenom srednjem imenu koje nitko ne zna izgovoriti. Kaže se Marija, bitches", rekla je Lorde, nakon čega je publika ushićeno počela uzvikivati njezino srednje ime. 

Zatvaranje hitom

"U čast svih stvari koje su inherentno jugoslavenske, inherentno Hrvatske, zapjevat ću pjesmu zbog koje jesam onakva kakva jesam", zaključila je Lorde i počela pjevati Writer in the Dark. 

Koncert je nakon nešto sporije i emotivnije sekvence poprimio energičniji ton te se Tvrđava uz Supercut, Perfect Places i Green Light pretvorila u klub na otvorenom. Lorde je koncert zatvorila pjesmom Royals, hitom po kojem je, vjerujem, većina ljudi zna, a zadnja pjesma je bila pomalo neobičan izbor jer ju u sklopu ove turneje nije izvodila. To je pjesma A World Alone s albuma Pure Heroine, a Lorde je napomenula kako se radi o glazbenoj želji iz publike. 

Činilo se kako je koncert završio u tren oka. Međutim, Lorde je na sceni bila preko sat i pol. Nakon što nam je godinama prebivala u slušalicama, na čarobnoj šibenskoj tvrđavi došlo je do katarze svih onih osjećaja s kojima smo se na nju popeli. Oni nisu nestali, ali nas njezina glazba uči da se s njima suočimo. Na kraju krajeva, oni nikad ni neće nestati.

Hvala ti na svemu, Ella Marija Lani Yelich-O'Connor.