Bitka za Boogaloo: Provjerili smo što se sve događa

Foto: Goran Jakus/HaloPix/PIXSELL

Slučaj kluba Boogaloo, smještenog u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu, došao je do raspleta. Odlukom Upravnog vijeća POU-a Zagreb od 24. siječnja veliki klupski prostor, koji se sastoji od koncertne dvorane, predvorja, terasa i pomoćnih prostorija, iznajmit će se Savezu studenata Fakulteta i računarstva i tvrtki Elektrostudent d.o.o. po mjesečnoj cijeni od 16.069 eura uvećanoj za PDV. Ta dva zakupca stoje iza Kluba studenata elektrotehnike - KSET-a, koji više ne može održavati svoja događanja u dosadašnjem prostoru jer zgrada FER-a ide u obnovu.

>>ANKETA Želite li da u prostoru Pučkog otvorenog učilišta bude Boogaloo ili KSET?

Ukupan prostor koji se iznajmljuje veći je od dvije tisuće kvadratnih metara i najmoprimac ima mogućnost u njemu držati ugostiteljski objekt i funkcionirati kao noćni klub. Najam traje dvije godine i može se produljiti jer će se prostor obnavljati pa produljenje može trajati onoliko dugo koliko budu trajali radovi.

Dosadašnji zakupci, tvrtke REGA-Darko j.d.o.o. i Udruga za promicanje glazbene i tehničke kulture Glazbena kuća ponudili su najamninu od sedam tisuća eura mjesečno. S obzirom na to da spomenute tvrtka i udruga nemaju status osobe obrtničke ili samostalne profesionalne djelatnosti, oni bez obzira na dosadašnji rad ne ostvaruju pravo prednosti za najam prostora.

Promjena najavljena još prošle jeseni

Promjena "gazde" u dvoranama Pučkog otvorenog učilišta Zagreb najavljena je još prošle jeseni, kada je gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio kako nije u redu da se gradski prostori iznajmljuju organizatorima koncerata za "dvjesto eura po večeri".

Naravno, odluka o useljenju KSET-a u prostor kluba Boogaloo izazvala je brojne reakcije zainteresirane javnosti na društvenim mrežama, kao i sudionika u procesu dobivanja koncesije za korištenje tog atraktivnog prostora.

"Dosta mi je Tomaševića i ljudi iz Možemo. Nije korektno, ovo je slučaj za USKOK, kako može KSET plaćati dvadeset tisuća eura, pa toliko im je zarada za nekoliko mjeseci", ogorčen je Anđelko Šipuš, poznat kao DJ Shipe, čija je tvrtka godinama uređivala i koristila prostor u POU-u. Navodno su u prostor uložili oko tristo tisuća eura.

Šipuš za Index kaže da će koristiti prostor "do kraja". "Mi smo taj prostor uredili i koristit ćemo ga dok god možemo. Žalit ćemo se u žalbenom roku od osam dana, zatim ćemo ići na sud i želimo koristiti prostor dok se ne donese sudski pravorijek", kaže Anđelko Šipuš i dodaje: "Ako se budemo selili, uzet ćemo svoj inventar, skinuti instalacije i pločice sa zidova koje smo postavili."

KSET se oglasio priopćenjem

Druga strana, Savez studenata FER-a i tvrtka Elektrostudent u javnost su izašli s priopćenjem.

>>Legenda KSET-a: Problem je kad netko ponudi ozbiljan iznos za zakup prostora

"Sve što imamo za izjaviti nalazi se u našoj objavi", rekao je Indexu Marin Capan iz KSET-a.

Nakon 47 godina tradicije, doprinosa gradskoj i studentskoj kulturi, Klub studenata elektrotehnike (KSET) suočio se s...

Objavljuje KSETČetvrtak, 25. siječnja 2024.

"Zadnje dvije godine posvetili smo detaljnom istraživanju i traženju opcija za najbolje rješenje za KSET-ove članove i zajednicu zbog novonastale situacije. Također, tijekom traženja adekvatnog prostora, paralelno smo radili i na unapređenju trenutačnog prostora, odnosno na unapređenju minimalnih tehničkih uvjeta. Nakon pravnog savjetovanja, obratili smo se susjednom klubu Boogaloo te smo u lipnju 2023. godine pokrenuli komunikaciju s vlasnikom kluba zbog slične pravne situacije. Naime, oba prostora se nalaze na području namijenjenom za visoko obrazovanje prema Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba", objašnjava u opširnom javljanju Savez studenata FER-a i Elektrostudent d.o.o.

"U otvorenom dijalogu, predočena nam je dokumentacija koja nam je poslužila kao smjernica za traženje očitovanja nadležnih ministarstava Republike Hrvatske, prvotno Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine čiji smo odgovor dobili 31. 7. 2023. i Ministarstva turizma i sporta koje se očitovalo 27. 10. 2023. Proces ishodovanja novih minimalnih tehničkih uvjeta obustavljen je zbog prestanka obavljanja večernjih ugostiteljskih djelatnosti nakon ciklusa oproštajnih koncerata koje smo najavili 7. 8. 2023. i održali od 29. 8. 2023. do 2. 9. 2023. pod nazivom Pozdrav Kotlovnici. Prema ideji FER-a, u rujnu 2023. smo kontaktirali Pučko otvoreno učilište Zagreb (POU) s upitom oko slobodnih prostora koje bismo mogli koristiti tijekom obnove FER-a. U komunikaciji s tadašnjim ravnateljem POU-a, odrađen je obilazak prostora kluba Boogaloo te je komunicirano kako se za prostor, po isteku ugovora, može predati zahtjev za neposrednu pogodbu prema Odluci o davanju u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju u području kulture, a koja je usvojena na sjednici Skupštine Grada Zagreba 13. srpnja 2023. godine", tumače FER-ovci.

Dobivanje prostora, razvidno je iz njihova priopćenja, nije išlo usporedno s uobičajenom procedurom.

"Iako smo predali zahtjev, na njega nikad nismo dobili odgovor. Ubrzo nakon, nastupila je službena konferencija za medije gradonačelnika Grada Zagreba na kojoj je komunicirano da će prostor POU-a biti ponuđen putem javnog natječaja, koji je kasnije raspisan prema Odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora i koja je usvojena 23. lipnja 2022. na sjednici Skupštine Grada Zagreba. Tada smo, kao i ostatak javnosti, saznali za službeni javni natječaj o zakupu poslovnog prostora POU-a Zagreb. Sukladno odredbama javnog natječaja, odradili smo razgled poslovnog prostora kako bismo se upoznali s prostorom, odnosno površinama raspisanima u sklopu natječaja. Konačna odluka o prijavi na natječaj nastupila je na dan roka, 4. 1. 2024., nakon savjetovanja s alumni članovima, pravnim i financijskim savjetnicima, kolegama s glazbene scene te nakon što smo usuglasili program koji kao udruga možemo samostalno odrađivati i s kojim ćemo održati financijsku situaciju stabilnom," poručuju iz vodstva KSET-a, koji opisuju kao studentsku udrugu s 315 volontera koja neprofitnim djelovanjem ulaže u dvadeset projekata i programa orijentiranih na kulturnu, glazbenu, filmsku, dramsku, sportsku i edukativnu ponudu, pritom ne stvarajući financijski profit za pojedince ili članove.

"U djelovanju, svih godina, podržava nas i FER s kojim surađujemo te s kojim organiziramo projekte poput: Brucošijada FER-a, Job Fair, FER Open Air koje godišnje posjeti do 10 000 zainteresiranih. Od 1976. godine, KSET je utočište alternativne scene te njeguje tradiciju različitosti. Također, rad su prepoznale i javne institucije poput Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ured za kulturu i civilno društvo. KSET svoje nacionalno priznanje stječe 2016. godine kad mu Hrvatska glazbena unija dodjeljuje nagradu povodom 40 godina djelovanja za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni", opisuju iz KSET-a povijest svog kluba, koja je javnosti dobro poznata.

"Prije 47 godina grupa entuzijastičnih studenata je nekadašnju kotlovnicu FER-a, na adresi Unska 3, pretvorila u mjesto za okupljanje studenata i mladih. Nitko od njih, vjerojatno nije mislio, da će KSET postati kultno okupljalište alternativne scene, utočište dobre glazbe i najpoznatiji studentski klub na ovim prostorima. Generacije studenata i volontera napravile su KSET onim što je danas te se veselimo programima i okupljanjima na novoj adresi!" zadovoljno poručuju iz tog studentskog kluba.

U PUO Zagreb kažu da je sve bilo transparentno i da su "ponuđeni programi obje zajednice ponuditelja zadovoljili programske i tehničke uvjete natječaja, te je za odluku bila presudna ponuđena cijena. Stoga je prihvaćena povoljnija ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba i ElektroStudent d.o.o. iz Zagreba. Svaka druga odluka Upravnog vijeća bila bi protivna zakonu. Ugovor se sklapa na razdoblje od dvije godine, uz obavezu plaćanja tri mjesečne zakupnine unaprijed, s uključenim pologom. Treba napomenuti da se nakon otvaranja ponuda, Zajednički ponuditelj REGA DARKO j.d.o.o. i Glazbena kuća pozvao na pravo prednosti sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, što podrazumijeva i spremnost da se ponudi istovjetan iznos koji je ponudio drugi ponuditelj. Međutim, to pravo u ovom slučaju nije primjenjivo jer ga po zakonu ostvaruje isključivo osoba sa statusom obrtničke ili samostalne profesionalne djelatnosti, što ovdje nije slučaj jer se radi o tvrtkama."

Aktualni korisnici prostora POU-a, odnosno Boogaloo, morat će napustiti prostor već idući četvrtak, 1. veljače.

"Dosadašnji najmoprimac povremenog zakupa navedenog prostora je Rega Darko j.d.o.o. S Udrugom Glazbena kuća nemamo ugovor. Rega-Darko j.d.o.o. ima s POUZ ugovorene programe tijekom siječnja i oni će se realizirati. U svim dosadašnjim razgovorima je jasno rečeno da prije rezultata natječaja ne dogovaraju nikakve događaje od veljače nadalje. Po isteku roka za prigovor i donošenju konačne Odluke, u roku od 30 dana sklapa se ugovor s novim korisnikom. U tom razdoblju prostor mora biti ispražnjen od opreme", poručili su iz ureda ravnatelja POU-a Zagreb.

U Gradu Zagrebu ponovili su izjavu Pučkog otvorenog učilišta: "Nakon provedenog javnog natječaja, Pučko otvoreno učilište Zagreb je na sjednici Upravnog vijeća održanoj 24. siječnja 2024. godine donijelo odluku o odabiru najpovoljnije ponude za zakup poslovnog prostora u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Radi se o prostoru ukupne površine 2.072,38 m2. Na natječaj su pristigle dvije ponude: zajednička ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ElektroStudent d.o.o. s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 16.069,69 eura plus PDV i zajednička ponuda REGA-DARKO j.d.o.o. za ugostiteljstvo i Udruge za promicanje glazbene i tehničke kulture Glazbena kuća s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 7.007,00 eura plus PDV."

Odabran je, kažu i u Gradu Zagrebu, onaj tko je ponudio više.

Boogaloo optužuje za "neprofesionalno ponašanje"

Kronologiju događaja iznio je - u svojoj verziji - dosadašnji korisnik gradskog prostora Anđelko Šipuš optužujući konkurente za neprofesionalno ponašanje. On navodi i podatak da je KSET u cijeloj godini imao prihod od, preračunato, 500 tisuća kuna, dok bi sada, pobjedom na natječaju, za prva tri mjeseca trebao "kapariti" 573 tisuće kuna. Naravno, u eurima.

>>Vlasnik Boogalooa: Iz KSET-a su dali nemoralnu ponudu, otkud im toliko novca?

Prema njegovim podacima, poslovni prostori te namjene u Zagrebu koštaju pet do deset tisuća eura mjesečno. Šipuš je u svojoj objavi na Facebooku ustvrdio kako su se predstavnici KSET-a ponašali neprofesionalno pri pregledu prostora, koji im je 24. siječnja pripao u najam.

"Otvaranje kuverti i ponuda bilo je 19.1.2024. u prostorijama POU. Kao šta se i predviđalo, na natječaju smo sudjelovali mi koji smo dogovorili suradnju sa Glazbenom kućom te smo im predali program sa dokumentacijom sa skoro 200 stranica. Iz kuverte od KSETA ispala su 35 neuvezena lista, a od tih 35 listova, 25 je bila dokumentacija sa protokolom, znači predali su program na deset stranica, a mi sastavili program sa preko 200 stranica", objašnjava Šipuš i nastavlja: "Nigdje na natječaju nije bilo navedeno da je u prostoru netko drugi, te da je sva oprema u našem vlasništvu, na temelju kojeg imamo pravo rušiti natječaj, a da ne pričam da nije bmo dugo godina održavali prostor."

"Udruga KSET je par dana prije rekla da ne zna hoće li se prijaviti zbog previsoke početne cijene. Mene samo zanima na temelju koje solventnosti je upravno vijeće donijelo odluku da je ponuda primjerena i odakle njima taj novac, budući da su neprofitna udruga? Spada li to zapravo u kategoriju kartel udruženja za uništavanje postojećeg korisnika", ogorčen je dosadašnji vlasnik Boogalooa u POU-u, kojeg je posebno razbjesnila ponuda KSET-a da mu iznajmi veliku dvoranu za koncerte jer oni nemaju još vlastiti program.

Šipuš se također poziva na 40-godišnju tradiciju koja sada prestaje pa se pita: "I to zbog jedne studentske udruge, za koju se ovo ovako bezobzirno i prozirno sve namješta?"

Hoće li odlukom o novom najmoprimcu slučaj Boogaloo biti okončan ili nas čeka pravna trakavica o tome tko će tamo biti gazda, pokazat će se uskoro.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.