Blue Monday: Najdepresivniji dan u godini ili obična glupava izmišljotina?

Ilustracija: Instagram

TREĆI ponedjeljak u prvom mjesecu godine smatra se "najdepresivnijim danom u godini", a 2019. godine taj je datum pao na 21. siječnja.

Teoriju o "Blue Mondayu" uspostavio je 2004. Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra sveučilišta u Cardiffu. Samoprozvani guru sreće u obzir je uzeo niz faktora, uključujući nagomilane dugove nakon Božića, vremenske (ne)prilike i slično.

No unatoč formuli koja izgleda poprilično službeno, Blue Monday zapravo je ideja jedne marketinške tvrtke, koja je željela povećati prodaju ljetnih aranžmana.

Prije 9 godina Arnall je otkrio da je jednostavno odabrao datum kad su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini. "Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezerviranje ljetnog odmora".

"Kad sam počeo razmišljati o motivima za bukiranje praznika, prisjećajući se onoga što mi je tisuće ljudi govorilo tijekom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedjeljak u siječnju posebno depresivan", rekao je.

No za razliku od "Plavog ponedjeljka", siječanjski blues stvarno je medicinsko stanje, koje se redovito događa nakon Blue Mondaya.

Dr. Arnall prošle godine udružio se s još jednom zrakoplovnom tvrtkom - Virgin Atlantic - i pokušao ponovo prodati "Blue Monday". Sad ima novi kut: "Bilo da započinjemo novu karijeru, upoznajemo nove prijatelje, počinjemo se baviti novim hobijem ili rezerviramo novu avanturu, siječanj je zapravo pravo vrijeme za donošenje velikih odluka za godinu pred nama".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.