Bosna i Hercegovina, ugasla zvijezda Eurosonga

Foto: Profimedia

BOSNE I Hercegovine na Eurosongu nema od 2016. godine. Zna se i zašto. 

Jedina je to zemlja koja je pod suspenzijom EBU-a zbog novčanog duga koji iznosi šest milijuna švicarskih franaka. Tamošnji javni servis, kao što smo ovih dana vidjeli, u totalnom je raspadu. Ukoliko javni servis BiH ne plati dug EBU-u, što se izgleda neće dogoditi, Bosna i Hercegovina više nikad neće sudjelovati na natjecanju. 

To je ogromna šteta. Bosna i Hercegovina je u svojim skromnim mogućnostima na eurovizijsku scenu donosila fantastične pjesme. BiH je doista najveća ugasla zvijezda Eurosonga, koja je nestala u crnoj rupi političkih prilika u vlastitoj zemlji i podcjenjivanja Europe (poslušajte samo komentatora kako najavljuje Ninu Pršeša u posljednjem videu dolje).

Elvir Laković Laka - genijalac ispred svog vremena

Vrijeme je da se u balkanskim medijima oda počast Elviru Lakoviću Laki, čovjeku koji je 2008. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu.

Laka je te godine imao najbolju pjesmu Eurosonga i najkreativniji scenski nastup, ali bio je i suviše ispred svog vremena da bi ga eurovizijska publika razumjela u potpunosti. Laka, čovjek koji je imao tu nesreću da se rodi u Bosni i Hercegovini, 2008. godine na Eurosong je donio koncept kakav do tada nismo vidjeli i čuli.

On je bio Konstrakta prije Konstrakte u malenoj kazališnoj predstavi koju je priredio gledateljima Eurosonga. Pjesma Pokušaj te je 2008. godine bila barem deset godina ispred svog vremena. Laka ju je na Eurosongu otpjevao prerano, ali srećom da je. 2018. godine za to uopće nije imao priliku.

Evo i ostalih fantastičnih pjesama koje je Bosna i Hercegovina, ugasla zvijezda Eurovizije, slala na Eurosong. Sve pjesme ispod su eurovizijske hitčine i sjajne pjesme pored kojih su se hrvatske i srpske eurovizijske "uspješnice" mogle samo posramiti. 

Hari Mata Hari - Lejla (2006. godina, treće mjesto u finalu)

Marija Sestic - Rijeka Bez Imena (2007. godina, 11. mjesto u finalu)

Regina - Bistra voda (2009. godine, 9. mjesto u finalu)

Dino i Béatrice - Putnici (1999. godina, 7. mjesto u finalu)

Davorin Popović - Dvadeset prvi vijek (1995. godina, 19. mjesto u finalu)

Nino Pršeš - Hano (2001. godina, 14. mjesto u finalu)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.