Brad Pitt nije jedini, sve više muškaraca nosi suknje. Što mislite o tom trendu?

Foto: Instagram/Profimedia

BRAD PITT privukao je mnoge poglede prilikom premijere filma Bulletin Train u Berlinu pojavivši se u lepršavoj lanenoj suknji. Ova neobična modna kombinacija izazvala je hrpu komentara; poraslo je Google pretraživanje Bradovog imena, a feedovi društvenih mreža bili su pretrpani fotkama nasmiješenog glumca u ljetnoj suknji.

No, Brad Pitt nije pokrenuo novi trend. Muškarci u suknjama postojali su puno, puno prije Bradove pojave.

Od Kurta Cobaina do Urbana

Mnogi poznati muškarci koketirali su s idejom nošenja ženske odjeće. Kurt Cobain se 1993. pojavio na naslovnici modnog magazina The Face u cvjetnoj haljini. Ovo nije bio jedini Cobainov modni izlet u nepoznato. Iste se godine na koncertu u Rio de Janeiru pojavio u crnoj slip-on haljini i tijari.

"Volim nositi haljine jer su udobne… Jednostavno se osjećaš udobno, privlačno i slobodno kad nosiš cvjetnu haljinu. Zabavno je", izjavio je 1992. za Melody Maker. Inače, Kurt je bio veliki feminist, a nošenje haljine ili suknje za njega je bio način da pokaže svoju ženstvenu stranu.

Nakon njega slijedili su i drugi izvođači, poput repera Posta Malonea i Kida Cudija te pjevača Harryja Stilesa i Machine Gun Kellyja. Hrvatska također ima svog asa, riječkog pjevača Damira Urbana čije su modne kombinacije često uključivale suknje, a u regiji je po tom modnom izričaju poznati Božo Vrećo. No, nisu samo poznati izvođači spremni na ovaj radikalan potez.

Muškarci u suknjama

Trend muškaraca u suknjama prisutan je već neko vrijeme. Obični ljudi spremni su prihvatiti ovaj trend, baš poput njemačkog inženjera Marka Bryana koji svoje odvažne modne kombinacije dijeli s gotovo 700 tisuća pratitelja na Instagramu. I nije jedini.

Muškarci u suknjama pojava su koja prelazi granice prostora, pa čak i vremena. Od tradicionalnih afričkih nošnji do modnih izdanja europskih muškaraca koji su nosili suknje sve do 14. stoljeća, ovaj modni trend, čini se, ne ide nigdje.

I dok neki muškarci nose suknje kako bi izrazili svoj stav ili kulturni identitet, drugi kažu kako je riječ samo o osjećaju udobnosti kojeg se nemaju namjeru odreći.

Muškarci prošle godine kupovali suknje više nego ikad

Od proljeća 2018. suknje za muškarce postale su sve popularnije na modnim pistama, a za to je najviše zaslužan bio modni dizajner Thom Browne. Taj dizajner odjenuo je u minice gotovo sve manekene koji su na pistama te godine nosili odjeću s njegovim potpisom, a na Lystovom popisu top 10 najvrućih odjevnih predmeta 2021. našla se upravo Browneova suknja za muškarce.

Vogue je 2021. godine objavio da muškarci kupuju suknje više nego ikad

"Mislim da su muške suknje uvijek bile u trendu, ali vidjeti kako ih muškarci zapravo kupuju je napredak", zaključio je tad novinar Christian Allaire, a s njim se složio i modni kritičar Chris Black, koji je i sam nosio suknje.

"To je definitivno bio korak izvan granica onog što bih odjenuo, ali to bih opet napravio. Suknje su šik, jednostavne i udobne, a također mi ne smeta ni sva pažnja koju njima privlačim", zaključio je.

Što vi mislite o ovom trendu?

 

Pročitajte više