Branimir Johnny Štulić: Leiner i Hrnjak lešinare moj opus

NEKADAŠNJI frontman i osnivač legendarne novovalne grupe Azra Branimir Johnny Štulić obrušio se u svojoj autobiografskoj knjizi "Smijurijada" na svoje bivše kolege u bendu. Najgore su prošli bubnjar Boris Leiner i basist Mišo Hrnjak koji će 15. listopada zasvirati na koncertu "Pozdrav Azri" u beogradskom Domu omladine, čime će obilježiti 30 godina od objavljivanja prvog singla "A šta da radim/Balkan". Istovremeno, u Srbiji se izdaje 14 knjiga Štulićevih sabranih djela.

"Od početka rata nisu više plaćali ni raniji, socijalistički džeparac, zato su u rat i pošli, lažu i kradu i to treće što iz toga proizilazi, i sjajno se nadopunjuju Leinerovim 'Pozdravom Azri'. Rekao bi Homer kako samo rđa rđu nađe jer i Leiner je od 1994. održao sto pedeset nastupa s mojim pjesmama, što meni tvorcu donosi 150.000 eura koje niti je platio, nit namjerava, ali zato potpisuje peticije protiv Thompsona, iako se dva puta na početku rata u društvu Pike Stančića zalagao na radio-stanicama da mi se na čelo ureže šahovnica", napisao je Johnny u "Smijurijadi".

Štulić je "čovjek protiv svega"

Tijekom karijere Boris Lajner je svirao u Azri, Vješticama, Šo!Mazgoonu i drugim projektima. Već godinama oživljava Štulićeve hitove organizirajući koncerte "Pozdrav Azri" na kojima s njim, pored drugih gostiju, svira i Mišo Hrnjak. U zagrebu je 2002. godine izložio brončanu Štulićevu bistu koju je sam izradio, iako nemaju nikakav kontakt još od 1991. godine. Johnny, koji je mir pronašao u nizozemskom Utrehtu, smatra da Leiner time pokazuje kako želi njegovu smrt, dok Boris tvrdi da se na taj način pridonosi stvaranju kulta ličnosti oko legendarnog pjevača.

"On je 'čovjek protiv svega'. To mu je životni moto. Kada smo počinjali s tim koncertima, prvo je dao svoj blagoslov, a onda se nakon par mjeseci predomislio i rekao kako se njegovo djelo ne može na taj način prezentirati, bio je protiv. Htio je sve zaustaviti", ispričao je Leiner za srpski Blic i dodao kako u detalje o isplati honorara za autorska prava nije upućen.

Dva desetljeća je radio na prijevodima i prepjevima "Ilijade" i "Odiseje"

Iako se Štulićev povratak na ove prostore iščekuje već godinama, on se opire mnogobrojnim nagovaranjima, a i intervjue iznimno rijetko daje. O njemu se najviše čulo kada je tražio naknadu za korištenje i distribuciju njegovih autorskih djela. On tvrdi kako su sve dionice koje su odsvirali Leiner i Hrnjak njegovo autorstvo te da je njihov "tribute bend" stvoren kako bi se na njemu zarađivalo. Dodao je i kako je on tvorac novog vala, a Boris i Mišo samo lešinare njegov opus koji je i danas veoma popularan.

Sabrana djela Štulić će objaviti u Srbiji u izdanju "Plato Books", a sastojat će se od njegovih prijevoda i prepjeva Homerove "Ilijade" i "Odiseje", Herodotove "Povijesti", Tukididovih "Peloponeskih ratova", Plutarhova djela "Likurg", "Tezeja", "Pelopida", "Aleksandrijada" i mnogih drugih. Tu su i tri knjige samog Johnnyja: "Smijurijada - autobiografija i komentari", "Azrine pjevane pjesme" i "Govorili su o Džoniju - Novinski tekstovi 1977-2004".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.