"Brat ljeto" je posvuda, trendu se priključila i - Kamala Harris. Evo o čemu se radi

Foto: Instagram/X

VJEROJATNO ste barem negdje na društvenim mrežama zatekli objave sa svjetlozelenom pozadinom na kojoj piše Brat. I premda je trend gotovo taman u trenutku kada o njemu počnu pisati mainstream mediji, a stariji ljudi doznaju o čemu radi, dobro je objasniti priču koju je započela Charli XCX na svom istoimenom albumu. 

Charli je i na omotu novog albuma zadržala prepoznatljivi stil (uključujući Arial font), a ovog puta omot se munjevito proširio društvenim mrežama. 

Kao što to danas ide, njezin plesni pop album svoju online popularnost dijelom duguje i TikToku na kojem inspirira plesove, modu i stvaranje novog termina "brat summer", koji je zapravo nastavak već postojećih TikTok trendova, kao što su feral girl ili rat girl summer. 

Ukratko, nešto što trenutno oduševljava i generaciju Z i milenijalce. 

Što je "brat ljeto"?

Trend brat ljeta inspiriran je hit albumom britanske pjevačice Charli XCX "brat" koji je objavljen 7. lipnja i debitirao na trećem mjestu Billboardove ljestvice.

Obožavatelji su bili posebno oduševljeni prepoznatljivom, ali minimalističkom naslovnicom albuma "brat" koja je apsolutni minimalizam - naziv albuma napisan u niskoj rezoluciji Arial fontom na zelenoj pozadini.

Ubrzo nakon izlaska albuma, generacija Z proglasila je ovo "brat sezonom", estetskim trendom koji definiraju opušten život, cool stil i svjetlozelena boja svega.

Trend je brzo zavladao TikTokom, s 41.2 tisuće objava pod hashtagom #bratsummer.

Iako riječ "brat" ili derište inače izaziva osjećaje tinejdžerskog bunta, brat ljeto se odnosi na prihvaćanje svojih nesavršenosti dok istovremeno uživate u kaosu.

U Instagram objavi 8. lipnja, Charli XCX je opisala filozofiju albuma kao "ja, moje mane, moje pogreške, moj ego sve u jednom".

Naknadno je objasnila značenje i u TikTok videu: "Ti si jednostavno ta djevojka koja je malo neuredna i voli se zabavljati i možda ponekad kaže neke glupe stvari. Koja se osjeća dobro u svojoj koži, ali možda također doživi slom. Ali nekako, zabavlja se kroz to, vrlo je iskrena, vrlo direktna. Malo je nestabilna. Radi glupe stvari. Ali to je brat. Ti si brat. To je brat."

Jedan od najviralnijih brat trendova je plesna rutina povezana s pjesmom Apple s albuma.

TikTok kreatorica Kelley Heyer, dugogodišnja obožavateljica Charli XCX, kreirala je plesnu rutinu koja je ubrzo postala viralna među obožavateljima pjevačice.

@kelley.heyer Replying to @asa can you tell I’m the planner in my friend group 🫡🍏 OUTFIT DETAILS Top-Vintage Texsheen babydoll peignoir set from Ebay Bra-@Youswim  Earrings-@Airik ✮  Pants-Old lulu gym shorts Socks-Forget Shoes-Feners #charlixcx #brat #apple ♬ Apple - Charli xcx

Charli XCX je čak objavila nekoliko TikTok videa u kojima izvodi taj ples. Heyer je bila zatečena kad je vidjela svoju omiljenu zvijezdu kako izvodi njezinu koreografiju. Gledati kako njezin ples postaje viralan bilo je "nevjerojatno i ponekad neodoljivo", rekla je za TODAY.com i dodala: "Čini me tako sretnom. Tako je cool vidjeti da su to podigli na jednu novu razinu."

Za Heyer, "brat je sve". Ideja brata, kako ga ona opisuje, uključuje elemente zabave, autentičnosti i zajedništva.

"Brat je zabava, brat je zabavno, brat je neuredno, brat je seksi. Brat može biti bilo što", rekla je.

Kakve veze Kamala Harris ima s ovim trendom?

Osim modnih pregleda i viralnih plesova, trend brat ljeta nedavno je nadmašio TikTok slavu i postao povezan s neočekivanom figurom: potpredsjednicom Kamalom Harris.

Ubrzo nakon što je predsjednik Biden najavio da se povlači s predsjedničkih izbora 2024., Charli XCX izrazila je svoju podršku potpredsjednici Kamali Harris komplimentirajući je u objavi na X-u.

Objava, koja trenutno ima gotovo 48 milijuna pregleda, proširila se društvenim mrežama i potaknula mnoštvo objava koje uparuju videe potpredsjednice Harris s pjesmama s albuma "brat".

Mnogi od tih videa također uključuju meme "coconut tree", što je pak inspirirano citatom uzetim iz jednog od govora predsjedničke kandidatkinje.

Ekipa koja radi na njezinoj kampanji također je prihvatila brat memove.

Službeni X profil njezine kampanje promijenio je svoj banner kako bi oponašao naslovnicu albuma "brat" s "kamala hq" napisanim u niskoj rezoluciji na zelenoj pozadini.

Na Instagramu, profil Kamala HQ objavio je post inspiriran brat estetikom, uključujući i snimku zaslona originalne objave Charli XCX na X-u.

A budući da je Amerika to što jest, rasprava se s društvenih mreža preselila u politiku.

Rachel Maddow se osvrnula na brat memove u intervjuu s Amy Klobuchar, senatoricom Minnesote: "Sinoć je Charli XCX tweetala 'Kamala je brat'", rekla je Maddow. "Da budem potpuno iskrena s vama, nisam potpuno sigurna što to znači."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.