Britanac iz Dalmacije: 25 stvari koje ne biste očekivali vidjeti na hrvatskim otocima

Screenshot/Foto: YouTube/Dino Stanin/Ivana Ivanović/Duško Marušić/Boris Šćitar/PIXSELL

BRITANAC Paul Bradbury direktor je Total Croatia Newsa i autor knjige Croatia: A Survival Kit for Foreigners koji živi u Hrvatskoj već 20 godina i na svom YouTube kanalu redovito objavljuje zanimljive videe o njoj, a u najnovijem je videu objavio 25 stvari koje ne biste očekivali vidjeti na hrvatskim otocima. 

S više od 1000 otoka, Britanac se zapitao jesu li svi isti, odnosno po čemu se razlikuju i došao do zanimljivih otkrića. Točnije, njih 25. Od tajnih podmorskih baza i otoka s egzotičnim životinjama do otoka koji obara rekorde i onog s divovskim otiskom prsta, ovo su neki od najzanimljivijih. 

1. Vis – rodno mjesto kriketa u kontinentalnoj Europi 

"Da, stvarno. Prilično neobična priča, i ona koja je proslavila 200. rođendan 2009. Kapetan William Hoste bio je bivši brodski pomoćnik lorda Nelsona, uglednog pomorskog zapovjednika, više naviknutog na potapanje Napoleonovih ratnih brodova nego čuvanje malog otoka na Mediteranu (oko 200 brodova zarobljeno je ili se ‘odmaralo’ na dnu mora na njegov račun).

Njegov šestogodišnji boravak na Visu nije mu bio u potpunosti po volji. Bilo je to 1809., a klima-uređaj, sladoled, aqualung i losion za sunčanje bili su otkrića budućnosti. Umjesto toga, okrenuli su se najdražoj engleskoj razonodi - kriketu!" 

2. Lastovo, Vis – tajne podmorske baze  

"Vis je do prije samo 27 godina bio vojni otok zatvorenog tipa. Sada je to filmski set za Mamma Mia 2, a posjetitelji otkrivaju njegove brojne tajne. Među njima je i jedna od Titovih podmorskih baza, koja se može naći i u Šibeniku, na Lastovu i na Braču. Vis ima doista fascinantnu vojnu povijest, kako u pogledu Tita i njegovih tunela tako i britanskog utjecaja kroz stoljeća." 

3. Brač – Zmajeva špilja i samostan s klavirom 

"Visoko iznad malog sela Murvica u blizini Bola na južnoj obali Brača smjestila se fascinantna turistička atrakcija koju godišnje posjeti samo 1000 ljudi, a ključ drži samo jedan čovjek. Planinarenje sa Zoranom Kojdićem i dalje je jedna od mojih najfascinantnijih pustolovina u Hrvatskoj, jer me odveo do neobjašnjivih rezbarija u špilji visoko iznad otoka.  

Mislite da je to impresivno? Sada pogledajte jednako nepristupačno čudo otoka, pustinjački samostan Blaca i pomislite na momke koji su nosili veliki klavir sve do ovog negostoljubivog terena. Klavir težine 400 kilograma radnici su nosili dva i pol kilometra uz strmu planinu. Mještani kažu da su usput muškarci popili 56 litara vina kako bi utažili žeđ i dobili poticaj da se popnu na strmo brdo." 

4. Palmižana – arboretum 

"Ubrzo nakon preseljenja na Hvar, netko mi je rekao da je hrvatska riječ za raj Palmižana. Tek godinama kasnije, kada sam otišao posjetiti Paklene otoke, shvatio sam da se moj prijatelj zeza sa mnom. Ali Palmižana je raj, a ono što je obitelj Meneghello postigla od početka turizma 1906. doista je nevjerojatno.

Danas je jedna od vodećih luksuznih destinacija u Hrvatskoj, upotpunjena umjetničkom galerijom, cjelovitim kulturnim programom, kornjačama, paunovima i jednim od najvažnijih hrvatskih arboretuma. Sve ni iz čega. Zaista nevjerojatno mjesto." 

5. Hvar – najstarije javno kazalište u Europi 

"Kultura na hrvatskim otocima seže daleko u prošlost, a među iznenađujućim stvarima koje možete pronaći, na glavnom trgu u gradu Hvaru, najstarije je javno kazalište u Europi, koje datira iz 1612." 

6. Brijuni – zebre i slonovi 

"Ako tražite egzotične divlje životinje iz cijelog svijeta, zaputite se na Brijune. Omiljena baza Tita, bivšeg jugoslavenskog vođe koji je ugostio ni manje ni više nego 60 šefova država u svojoj oazi, pri čemu mu je svaki od njih donio egzotične autohtone životinje – šetlandske ponije kraljice Elizabete, slonove Indire Gandhi itd." 

7. Mljet – otok unutar otoka 

"Najposjećeniji dio Mljeta je Nacionalni park Mljet, prvi i najstariji nacionalni park na Jadranu. Park pokriva gotovo trećinu otoka i obuhvaća dvije duboke uvale ispunjene morskom vodom poznate kao Malo jezero i Veliko jezero. Ova slana jezera predstavljaju jedinstveni prirodni fenomen.

Otok Sv. Marije nalazi se na južnom dijelu Velikog jezera na otoku Mljetu, što ga čini otokom unutar otoka. S površinom od samo 0.5 hektara, ovaj otočić najpoznatiji je po benediktinskom samostanu koji datira iz 12. stoljeća. Otok Sv. Marije vrlo je popularan među mještanima i čak se smatra simbolom otoka Mljeta i Nacionalnog parka Mljet." 

8. Hvar – Puhijada 

"Mediteranska prehrana na Hvaru i Braču postala je nematerijalna UNESCO-ova baština 2013., a ako ste vegetarijanac, možda postoje neki dijelovi domaće kuhinje koje ne biste željeli dirati. Jedan od najneobičnijih festivala na kojem sam bio je godišnja Puhijada u selu Dol na Hvaru." 

9. Bavljenac – prirodni otisak prsta 

"Priroda plus umjetnost jednaka je otoku Bavljencu, koji se naziva i Baljenac. Ovaj impresivni otočić smješten u šibenskom arhipelagu, u blizini otoka Kaprija, nije toliko prirodno čudo koliko umjetničko djelo koje je stvorio čovjek. Otočić Baljenac zahvaljujući zamršenim labirintima ručno izgrađenih suhozida upečatljivo podsjeća na divovski otisak prsta." 

10. Lun, Šipan i Hvar – maslinova baština još u antičko doba 

"Možda nema ništa neočekivano u pronalaženju maslina na jadranskom otoku, ali ove masline imaju priče. Među njima su najskuplje maslinovo ulje na svijetu s vrtoglavih 3000 funti po litri, zatim najveća koncentracija maslina na svijetu na otoku Šipanu i maslina u blizini Zastražišća na Hvaru, jedno od deset najstarijih na svijetu."