Čini se da je došao kraj za Katy Perry

Foto: Press

FANOVI Katy Perry, pa ni sama Katy Perry, vjerojatno nisu očekivali da će novoj generaciji ljutitih fanova morati "podnositi račune" ili objašnjavati što je točno mislila u tekstu i spotu svog novog singla Woman's World. 

Ukratko, još jedna od njezinih generičkih pjesmica ovog puta govori o osnaživanju žena, što je, pretpostavila je Katy, mogla biti odlična tema u "postmetoo" eri. No fanovima koji od pop glazbenika iz tko zna kojeg razloga očekuju više, nije se nikako svidio spot. Kritizirali su je zbog "praznine u značenju", "stereotipne seksualizacije" ili "neusklađenosti s načinom na koji žene predstavljaju sebe na snimkama i u videima", a očekivano, nije pomogao ni Dr. Luke koji se pojavio u spotu, a prije toga se po medijima razvlačio zbog navodnog silovanja i kočenja karijere pjevačice Keshe. 

Očekivali su šok, dobili su nešto dosadnije

Kao što svi znamo, vremena se mijenjaju i oni koji su stvorili karijere uvlačeći se u što veći broj guzica prisiljeni su smirivati situaciju ako se guzice iz ovog ili onog razloga uznemire. 

Primjera radi, Eminem, koji je nedavno izdao svoj novi album na kojem se, kao i svi stari poznati ljudi na svijetu, bavi temom kulture otkazivanja, također se našao na udaru kritika, ali njemu ne pada na pamet bilo što objašnjavati ili ispričavati se jer on je na šoku i kritikama svoju karijeru gradio.

Perry nije pa je objasnila da se radi o sarkazmu i satiri. 

Da ne bi bilo zabune, možda je i Perry htjela da se o njoj priča i piše, a ako je to slučaj, svoj su posao odradili, ali učinili su to na isti onaj način na koji Perry radi sve otkako je bila užasno "šokantna" snimivši pjesmu o tome da se ljubila s djevojkom i to joj se svidjelo. Ovo je doslovno isti trik i čini se da publika nije puno pametnija nego što je bila tada.

Pop nemilosrdno diskriminira starije

No, svijet se ipak promijenio, a promijenila se i pop scena koju su preuzela mlađa imena, bolje potkovana za natezanje s fanovima koji se pjene na njihove stihove. Neki to rade bolje, neki gore, ali mlađi su i trenutno zanimljiviji, što Perry odavno nije. 

U vremenima kada su Katy Perry, Lady Gaga i Rihanna harale top listama, fanovi su itekako bili prisutni online, ali s jednom razlikom - Perry je bila dio ili barem bliže generaciji kojoj se obraćala. Gotovo 40-godišnja pjevačica više ne komunicira s generacijom koja ima slom živaca svaki puta kada pogledaju ili pročitaju nešto što se na bilo koji način kosi s njihovim svjetonazorima.

I pritom ne mislim kritizirati novu generaciju. Nikog starijeg od 30 nije briga za njih ni njihove slomove, ali ovo je njihovo vrijeme i njihova priča, a pjevači i pjevačice na pragu četrdesete koji im se žele dodvoriti, teško će komunicirati s njima jer govore drugim jezikom. To je jednostavno tako, pop oduvijek nemilosrdno diskriminira starije jer s godinama dođe i to da stariji više nemaju vremena zajebavati se s debilanama kao što su "tko je trenutno in, a tko nije". Jednom kad dođu krediti, klinci i spajanje kraja s krajem, krene i kronična kurobolja za nove singlove novih zvijezda.

To ne znači da je to nemoguće ni da postoje dance pjesmuljci koje nadilaze sve barijere. Na kraju krajeva, klinci na koncertima starijih izvođača govore sami za sebe, a to vrijedi i za prastare hitove Sophie Ellis-Bextor ili čak Kate Bush koje će se zbog filma, serije ili TikToka odjednom vratiti i postati sveprisutne. 

No, u ovom konkretnom slučaju govorimo o dijelu slušatelja koji su glasni na društvenim mrežama i s kojima, realno, ne bi trebalo ni pokušavati komunicirati jer izgubili ste istog trena kada uđete u raspravu. Možete sto puta ponoviti "satira", ali njima to ne znači ništa jer u raspravu su ušli ne s ciljem da raspravljaju već da kažu što su naumili i prebace se na sljedeću temu koja donosi pozornost. 

Na kraju krajeva, to je taj preširoki i nedefinirani termin "pop glazbe" (što god ona bila) gdje karijere traju sve kraće, a Perry i Gaga su znakove posustajanja pokazale još prije deset godina kada su scenu počele preuzimati neke nove zvijezde i stilovi. 

Konkurencija je odavno iza sebe ostavila Katy Perry

Gaga je napravila zaokret u glumačke vode u kojima briljira, Rihannin novi album je u ovoj fazi već predmet sprdnje kao glazbena verzija Godota, a jedna od konkurentica koju još nismo spomenuli briljantan je primjer kako se karijera trebala voditi od 2008. do 2024. Ta pjevačica i stara protivnica Katy Perry je, naravno, Taylor Swift koja ju je prešišala na doslovno svim razinama, iako su svoje hit albume imale u više-manje sličnom razdoblju. 

Swift danas ima vlastitu nišu u kojoj gotovo da i nema konkurenciju, a taman u periodu kada je Perry posustajala sa singlovima kao što je Roar, Miley Cyrus uletjela je s Wrecking Ball i počela postavljati temelje za novu generaciju nasljednika. Iako su sve tri pjevačice imale taj "madonnasti" pristup singlovima, Perry se uvijek trudila biti "najvrckavija" i to joj se u dvijetisućedvadesetima obilo o glavu.

Swift je odavno zaronila u svoju "ozbiljnu fazu", Miley je prošle godine imala ogroman hit s Flowers, koji je bila neironična himna žena koje ne trebaju pomoć ni darove muškaraca, a Perry je jednostavno malo zakasnila sa svojom "satirom". 

Osim toga, na sceni već postoji njezina nasljednica, a to je Sabrina Carpenter koja radi više-manje isto što i Perry 2008. samo je... mlađa. 

Šok i nevjerica

Uglavnom, dovoljno je pogledati komentare ispod spota Woman's World i vidjet ćete da Perry reakcije itekako ima, ali ne one koje je vjerojatno očekivala. Iskreno, samo glupa osoba neće shvatiti da ono što vidimo u spotu nije stvarna namjera već šala, ali ponovno, smisao za humor očito se mijenja s vremenima i Perry je za nove naraštaje ono što su Jel me netko tražio i vicevi o punicama bili našoj generaciji - balega koju je čizma vremena nemilosrdno pregazila.

"Ona se sprda s feminizmom", pišu šokirani i dozlaboga dosadni ljudi. Nažalost, u komentarima nema dovoljno onih koji bi dali protutežu jer takvi su vrlo vjerojatno odavno prešli s Katy Perry na nešto drugo i zanimljivije.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.