Čini se da su hrvatske šume pune malih risova, zabilježeno ih čak 26

U HRVATSKOJ je u sezoni 2022./2023. uočeno čak 26 mladunaca risa. Ove lijepe vijesti objavili su iz projekta LIFE Lynx.

"Na mladina svijet ostaje! A mi ih imamo čak 26!", poručili su. "Risovi se razmnožavaju jednom godišnje, a mladunci na svijet dolaze krajem svibnja i tijekom lipnja. Na fotozamkama mladunce počinjemo bilježiti krajem ljeta i početkom jeseni, a budući se to vrijeme približava napravili smo pregled zabilježene reprodukcije risa u Hrvatskoj u prethodnoj sezoni", objasnili su.

Na mladina svijet ostaje! A mi ih imamo čak 26! Risovi se razmnožavaju jednom godišnje, a mladunci na svijet dolaze...

Objavljuje LIFE Lynx - hrvatski terenski blogPonedjeljak, 21. kolovoza 2023.

18.7.2022. su dobili prvu fotografiju mladunaca. "Ženka Eva je obišla markiralište u blizini Crnog Luga s dva malena mačića! Do veljače/ožujka 2023., kada mladunci napuštaju majku i osamostaljuju se, smo pomoću fotozamki zabilježili 18 ženki s mladuncima! I prebrojali smo ukupno 26 mačića", stoji u objavi projekta.

Naglašavaju da su na dodatnih 7 lokacija zabilježili majku i mladunce, no zbog loše kvalitete fotografija ih nisu mogli identificirati. Zbog toga, kažu, ne mogu potvrditi radi li se o novim leglima ili nekom od ovih 18 poznatih. Zato bilježe 26 uočavanja mladunaca, no nije sigurno je li ih toliko i došlo na svijet ili je riječ o njih 18.

>>U Nacionalnom parku Paklenica snimili ženku risa i njezino mladunče

>>Ris Kras od ožujka luta našim šumama, još nije pronašao stanište

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.