Čuvajte se vrućina: Ovo su znakovi da će vas pogoditi toplinski udar

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/123RF

PREŽIVJELI smo tri užasno vruća dana i noći, a sudeći po prognozi, ne očekuje nas tako skoro osvježenje. 

Dok za kontinent meteorolozi najavljuju da će sutra biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, na obali će i dalje biti na snazi crveni alarm zbog visokih temperatura. Za vikend će na kopnu biti znatno stabilnije i sunčanije te većinom vruće.

Kod toplinskog udara tijelo gubi sposobnost kontrole svoje temperature pa se pregrijava. Toplinski udar može se dogoditi u samo nekoliko minuta i može dovesti do gubitka svijesti. Osoba koju pogađa osjeća vrtoglavicu ili glavobolju, nemirna je i zbunjena. Bez odgovarajućeg tretmana, toplinski udar može ostaviti posljedice na mozgu, srcu, bubrezima i mišićima. To je vrlo opasno stanje i potrebno ga je tretirati na odgovarajući način pa je ključno poznavati simptome.

Prije toplinskog udara događa se toplinska iscrpljenost, koja je manje ozbiljna, a simptomi nestaju čim se pogođena osoba ohladi. No ako se toplinska iscrpljenost pretvori u toplinski udar, ključno je potražiti medicinsku pomoć.

Simptomi toplinske iscrpljenosti su: glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, gubitak apetita i osjećaj mučnine, prekomjerno znojenje i bljedilo, grčevi u rukama, nogama i trbuhu, ubrzano disanje i puls, temperatura tijela iznad 38 stupnjeva i intenzivna žeđ.

Toplinski udar prepoznat ćete ako simptomi toplinske iscrpljenosti traju 30 minuta, temperatura tijela je iznad 40 stupnjeva, a pogođena osoba je vruća i suha te se više ne znoji iako joj je tijelo vruće, brzo diše, zbunjena je, gubi svijest te ima neki oblik napadaja ili ne reagira na podražaje.

Ako mislite da je netko pored vas doživio toplinski udar, pozovite hitnu pomoć.

Što učiniti ako mislite da je netko doživio toplinski udar?

Pogođenu osobu smjestite na hladno mjesto. Najbolje negdje u zatvoreni prostor, no nužno je barem maknuti je sa sunca. Skinite s nje što je više moguće odjeće. Nazovite hitnu pomoć, a dok čekate, pokušajte je hladiti ventilatorom ako ga imate pri ruci.

Omotajte je u plahtu natopljenu hladnom vodom i redovito iznova namačite plahtu. Mjerite redovito temperaturu tijela i nastojte je spustiti ispod 38 stupnjeva. Kad temperatura padne, mokru plahtu zamijenite suhom.

Kako spriječiti toplinski udar?

Pijte mnogo tekućine, posebice ako vježbate. Nosite laganu i široku odjeću. Izbjegavajte dulje boravke na suncu tijekom najvrućeg dijela dana, između 11 i 15 sati. Tuširajte se hladnom vodom. Izbjegavajte alkoholna pića i ekstremne oblike tjelovježbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.