Dali tisuće dolara za koncert pa sad tvrde da ga se ne sjećaju

Foto: EPA

POSJETITELJI turneje Taylor Swift tvrde da pate od "postkoncertne amnezije" nakon što su prisustvovali njenom troipolsatnom koncertu. Brojni obožavatelji tvrde da se uopće ne sjećaju dijelova koncerta za čije su ulaznice davali i po nekoliko tisuća dolara. A prije nego se grohotom nasmijete - BBC piše da njihove tvrdnje potvrđuju i psiholozi.

Psiholozi naime kažu da je to stvarni fenomen čiji uzrok mogu biti emocije i dojam o vremenu. Dr. Michelle Phillips s Royal Northern College of Music ipak objašnjava da ideja o "postkoncertnoj amneziji" nije tako strašna kao što zvuči. "Rijetko će se dogoditi da se fanovi uopće ne sjećaju koncerta na kojem su bili", tvrdi. "Dapače, vjerojatnije će taj događaj pamtiti do kraja život. No, jednostavno, neke dijelove događaja će upamtiti više nego druge", dodaje.

"Kada su obožavatelji uzbuđeni i toliko uživljeni u trenutak, mogu se osjećati kao da je vrijeme naglo prošlo i da nisu bili u stanju pravilno doživjeti sve što su upravo vidjeli, čuli i osjetili", pojašnjava ona. 

Koncerti su danas spektakli s gomilom popratnih događanja i rekvizita, događa se i više toga nego što osoba može popratiti pa, tvrdi ona, ne čudi da se nećete sjećati svega što ste doživjeli na nečemu što ste toliko iščekivali.

Rješenje?

Dr. Helen Prior, predavačica na Sveučilištu Hull, pita se mogu li se neka od sjećanja i emocija koje su obožavatelji Taylor Swift zaboravili s koncerta vratiti kada kasnije budu slušali njezine pjesme.

"Bilo da slušate svoju prvu svadbenu pjesmu ili pjesmu uz koju ste oplakivali prekid, glazba je umjetnička forma koja ima moć vratiti vas u određeno vrijeme u vašem životu", smatra ona.

No, svi oni obožavatelji Taylor Swift koji imaju osjećaj da nisu potpuno iskoristili tisuće dolara skupo iskustvo bi možda samo trebali ponovno poslušati neke od pjesama s koncerta.

Pročitajte više