Deset šokantnih dokumentaraca o stvarnim zločinima koje ne želite propustiti

Screenshot: YouTube

DOKUMENTARNI filmovi koji govore o nekim od najstrašnijih zločina su fascinantan žanr koji istražuje najmračniji dio ljudskog uma.

Zločini koji uključuju stvarni život i ljude i priče koje se fokusiraju na događaje koji su prethodili samom zločinu ulazeći u psihološke i socijalne uvjete koji oblikuju motivaciju i životne izbore osobe koja počini zločin, zasigurno će zadržati pozornost svakog gledatelja.

Ekipa s Unilada odabrala je deset najšokantnijih istinitih kriminalističkih dokumentaraca ikad snimljenih.

10. Imposter (2012.)

Dječak Nicholas Barclay nestao je u 1994. godine u Teksasu kada je imao 13 godina. Obitelj ga traži, ali bez uspjeha. Jedne noći uslijedio je sudbonosan telefonski poziv. Nicholas je živ i živi u Francuskoj, s dugom i složenom pričom o tome gdje je bio. Međutim, iako je toplo dočekan natrag u obiteljskom domu, s Nicholasom nešto nije sasvim u redu. Oči su mu druge boje, a čini se da je puno, puno stariji nego što sugerira njegov rodni list ...

9. Into the Abyss (2011.)

Priča prati dvojicu mladića koji su proglašeni krivima za ubojstvo žene iz Teksasa Sandre Stotler, kao i njenog sina Adama i njihovog prijatelja Jeremyja Richardsona. Njihovi gnusni zločini prividno su motivirani krađom crvenog automobila Camaro iz Sandrine garaže. Jedan od muškaraca, Jason Burkett, dobio je doživotnu kaznu, dok je drugi, Michael Perry, osuđen na smrtnu kaznu. Redatelj Werner Herzog slučaju pristupa sa stajališta protiv smrtne kazne, fiksirajući svoj filozofski, žestoko intelektualni pogled na podijeljenu i duboko neugodnu moralnu dilemu.

8. Don’t F*ck With Cats (2019.)

Nakon što je zastrašujući video zlostavljanja životinja postao viralan 2010. godine, Deeana Thompson i John Green pokrenuli su Facebook grupu amaterskih detektiva, a članovi su neumorno radili na prikupljanju dokaza i pronalaženju počinitelja. Stvari postaju još više zastrašujuće kad se ispostavi da je muškarac koji je zlostavljao životinje, prešao s mučenja životinja na ubijanje ljudi. Za sve one fascinirane postupkom prikupljanja dokaza i tragova, ovo je dokumentarac koji se ne smije preskočiti.

7. Mommy, Dead and Dearest (2017.)

Dee Dee Blanchard javnosti se predstavljala kao majka koja je voljela svoje bolesno dijete Gypsy Rose Blanchard, posvećujući joj nevjerojatnu brigu. U stvarnosti je skrivala tajnu daleko mračniju nego što se može vidjeti u ijednom hororu. Dee Dee je predstavila svoju kći Gypsy kao osobu koja ima kognitivnu dob sedmogodišnjaka, kao i razne ozbiljne zdravstvene probleme i tjelesne nedostatke; podvrgavajući svoju kćer raznim nametljivim operacijama i tretmanima.

U stvarnosti, Gypsy je bila zdrava, pokretna mlada žena s normalnom kognitivnom funkcijom, zarobljena mrežom laži svoje majke koja je zavarala čak i liječnike. Godine 2015. Gypsy je ubila svoju majku Dee Dee u očajničkom pokušaju bijega na slobodu, u zločinu koji je šokirao sve koji su ih poznavali. 

6. Lorena (2019.)

Godine 1993., nakon godina navodnog obiteljskog zlostavljanja, Lorena Bobbitt odsjekla je penis svom suprugu Johnu, što je bio jedan od najšokantnijih zločina s početka 90-ih. Ovo je izvrsna dokumentarna serija koja kopa duboko ispod tabloidnih naslova tog vremena, bacajući prijeko potrebno svjetlo na probleme silovanja u braku i obiteljskog zlostavljanja. 

5. I Love You, Now Die: The Commonwealth v. Michelle Carter (2019.)

Ovaj dvodijelni dokumentarac razmatra jedan od najneugodnijih slučajeva samoubojstva, smrt 18-godišnjeg Conrada Roya. Conrad iz Mattapoisetta u Massachusettsu počinio je samoubojstvo 2014. godine. Njegova 17-godišnja djevojka Michelle Carter tada je optužena da je sudjelovala u njegovoj smrti, nakon što se ispostavilo da je poslala SMS poruke potičući ga da se ubije.

Ovaj dokumentarni film istražuje pitanja poput mentalnog zdravlja u doba napredne digitalne tehnologije i govori o mjeri u kojoj se pojedinac može smatrati odgovornim za tuđe samoubojstvo. 

4. The Witness (2015.)

Priča prati zloglasni i vrlo tužni slučaj Kitty Genovese, 28-godišnje djevojke koja je izbodena nožem do smrti ispred vlastite zgrade u Queensu u New Yorku. Dva tjedna nakon njezinog ubojstva, The New York Times objavio je članak u kojem se navodi da je 38 svjedoka ili vidjelo ili čulo napad na Kitty, ali da joj niti jedan nije priskočio u pomoć ili pozvao policiju. Njezino je ubojstvo potaknulo istrage o "efektu slučajnih promatrača", krajnje sumornoj socijalno-psihološkoj teoriji koja kaže da je manja vjerojatnost da će ljudi pomoći žrtvi kad su drugi u blizini. 

3. Time: The Kalief Browder Story (2017.)

Učenik srednje škole iz Bronxa Kalief Browder uhićen je 2010. godine nakon što je optužen za krađu ruksaka. Njegova obitelj nije si mogla priuštiti njegovu jamčevinu od 3000 dolara pa je poslan na zloglasni otok Rikers, zatvorski kompleks poznat po zanemarivanju i zlostavljanju zatvorenika.

Kalief je bio u zatvoru tri godine, od kojih su dvije provedene u samici, a da nikada nije osuđen za zločin. Tijekom svog boravka u adolescentnom krilu otoka Rikers pretrpio je zastrašujuće činove fizičkog nasilja i zlostavljanja koja su zabilježena i kamerama. Serija je snimljena nakon što je Kalief počinio samoubojstvo 2015. godine.

2. Tell Me Who I Am (2019.)

Film prati priču o Alexu Lewisu koji se, nakon što se probudio iz kome kao mladić, ne može sjetiti ničega iz svog prošlog života, osim brata blizanca Marcusa. Uz Marcusovu pomoć, Alex se može prisjetiti idiličnog, privilegiranog djetinjstva i zabava s ekscentričnom, ali u konačnici majkom punom ljubavi. Međutim, na kraju postaje jasno da Marcus izmišlja te priče kako bi brata zaštitio od strahota koje su zajedno preživjeli u obiteljskoj kući.

1. I’ll Be Gone In The Dark (2020.)

Ovo je apsolutno remek-djelo kriminalističke dokumentarne serije, snimljeno na temelju istoimene knjige Michelle McNamara iz 2018. godine, koja je objavljena dvije godine nakon njezine smrti. Tijekom šest epizoda serija prati McNamarine mukotrpne napore da uđe u trag jednom od najozloglašenijih serijskih ubojica u američkoj povijesti, Golden State Killeru, dok svoja svjedočanstva iznose oni koji su sudjelovali u slučaju. Samo dva mjeseca nakon objave McNamarine knjige otkriveno je da je ubojica 74-godišnji Joseph James DeAngelo, bivši policajac koji je desetljećima izbjegavao pravdu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.