Disketa: Drevna relikvija tehnologije ili najnoviji hipsterski trend?

Foto: Shutterstock

U digitalno doba gdje "cloud" nije samo oblak na nebu, a "streaming" nema veze s potocima, postoji jedan misteriozni artefakt koji zbunjuje mlade generacije - disketa. Ovaj drevni medij za pohranu podataka, velik kao dlan i s kapacitetom manjim od jedne fotografije s vašeg pametnog telefona, nekada je bio temelj računalne pohrane. No, postavlja se pitanje, znaju li mladi danas uopće što je disketa ili vjeruju da je to nekakav novi trend u svijetu hipstera?

Disketa: Kako ju prepoznati u divljini?

Ako naiđete na kvadratni plastični predmet s malom metalnom kliznom trakicom, čestitamo, upravo ste otkrili disketu. Nemojte paničariti; iako izgleda kao da je ispala iz nekog muzeja, ovo je bio ključan alat za pohranu i prijenos podataka u dalekoj prošlosti, negdje između izuma kotača i pojave interneta.

Mladi i disketa: Izgubljeni u prijevodu

Kada se mladim generacijama spomene disketa, česta reakcija je zbunjeno treptanje ili brza pretraga na Googleu da vide jesu li to neke nove slušalice koje još nisu otkrili. U eksperimentu koji nije ni malo znanstven, neki mladi su disketu opisali kao "čudan četvrtasti predmet s rupom", dok su drugi bili uvjereni da je to neka vrsta drevnog simbola za spremanje, vidljiv samo u kutu nekih računalnih programa.

Disketa i hipsteri: Match made in heaven?

S obzirom na sve veću popularnost vinila i polaroidnih kamera među hipsterima, samo je pitanje vremena kada će disketa postati sljedeći retro hit. Zamislite samo, hipsterski kafići gdje umjesto Wi-Fi lozinke dobijete podatke na disketi. Ili bendovi koji svoje nove albume izdaju isključivo na disketama, jer, znate, zvuk je topliji.

Kako koristiti disketu u 2024.?

Ako ste mlada osoba koja je slučajno naišla na disketu, evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Napravite retro umjetničko djelo. Možda ne možete spremiti ništa na nju, ali zato možete napraviti impresivnu instalaciju.
  • Koristite je kao podmetač za čaše. Eko-friendly i vintage!
  • Pokušajte ju prodati na internetu. Nikad ne znate; možda postoji kolekcionar disketa koji je spreman platiti bogatstvo.

Iako današnje generacije možda nemaju praktičnu upotrebu za disketu, važno je cijeniti ovaj komad tehnološke povijesti. Možda jednog dana, baš kao što su se gramofoni i tipkovnice s mehaničkim prekidačima vratile, vidimo i renesansu disketa. Do tada, slobodno se divite tom fascinantnom kvadratu plastike kao simbolu jednostavnijih, ali složenijih vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.