Dizalice na Rijeka Gateway terminalu nosit će imena ovih četiriju žena

Foto: Press

Gotovo osam tisuća građana sudjelovalo je u kreiranju budućeg Trga snažnih žena grada Rijeke na Rijeka Gateway terminalu u riječkoj luci te će ondje biti postavljene četiri nove dizalice, za koje su odabrali imena Antonije Reljac, Zore Matijević, Ade Felice Rošić i Snježane Pejčić.

U ponedjeljak su iz tvrtke Rijeka Gateway izvijestili da su najviše glasova osvojile Antonija Reljac, koja je postala simbol grobničkih mlikarica, zatim nastavnica i junakinja Drugog svjetskog rata Zora Matijević, nositeljica poslijeratne obnove Rijeke Ada Felice Rošić i prva hrvatska osvajačica odličja na ljetnim Olimpijskim igrama Snježana Pejčić.

Tvrtka Rijeka Gateway upravlja kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci, a građanima su omogućili da imena za dizalice izaberu između predloženih devet žena koje su svojim radom ostavile trag u Rijeci i okolici.

Trg neće biti dostupan građanima

"Trg snažnih žena grada Rijeke bit će trajni simbol snage žena iz povijesti i sadašnjosti našeg grada te njihovog doprinosa Rijeci. Ovaj projekt jasno ističe našu posvećenost zajednici i zaštiti okoliša te simbolizira našu odlučnost u promicanju jednakosti i inspiracije za buduće generacije", izjavio je član Uprave Tomislav Žunić.

Trg snažnih žena grada Rijeke bit će poseban dio terminala koji će se nalaziti između dizalica Rijeke Gatewaya, najvećih lučkih dizalica koje će biti postavljene na nekom od terminala riječke luke. Zbog sigurnosti te jer se radi o lučkom području trg neće biti dostupan građanima, ali će Rijeka Gateway organizirati vođene ture do novog simbola snažnih žena iz riječke prošlosti i sadašnjosti.

Iz Rijeka Gatewaya još ističu da taj terminal, koji bi trebao početi s radom sljedeće godine s investicijom od 380 milijuna eura, donosi značajne gospodarske koristi za Rijeku i okolicu, otvaranje radnih mjesta i poslovnih prilika.

Kao najmoderniji daljinski upravljani kontejnerski terminal u Europi koristit će naprednu tehnologiju i međunarodne standarde, uz minimalan ugljični otisak i maksimalnu energetsku učinkovitost te s 95 posto opreme napajane isključivo iz obnovljivih izvora, napomenuli su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.