Dječak tvrdi da je izbačen s nastave zbog majice s natpisom "Postoje samo dva roda"

Screenshot: YouTube

DJEČAK iz SAD-a tvrdi da je izbačen s nastave zato što je nosio majicu s natpisom: "Postoje samo dva roda." Liam Morrison (12) iz Middleborougha prošlog se mjeseca pojavio pred školskim vijećem kako bi iznio svoju stranu priče, a sastanak je prenosila nacionalna televizija.

>>Pitali smo Hrvate koliko spolova postoji

12-godišnjak se prisjetio kako je njegov otac nekoliko tjedana ranije morao doći po njega u srednju školu John T. Nichols Jr. nakon što je bio udaljen sa sata tjelesnog. Morrison je rekao da je tada nosio majicu na kojoj je pisalo da postoje samo dva roda.

Nastavnici su mu navodno rekli da majicom uznemiruje druge učenike i remeti nastavu. Morrison je naveo da ga škola sprječava da izrazi svoje pravo iz Prvog amandmana. Inače, Prvi amandman američkog Ustava garantira slobodu govora svima, osim ako se njime ljudi neposredno potiču na kršenje zakona.

Također je odbacio tvrdnju da su drugi učenici bili uznemireni porukom. "Rekli su mi da nisam u nevolji, ali osjećao sam se kao da jesam. Rekli su mi da moram skinuti majicu ako se želim vratiti u razred. Kada sam im lijepo rekao da to ne želim učiniti, pozvali su moga oca", prisjetio se.

"Čak i s 12 godina imam svoja politička uvjerenja i mišljenje"

Dodao je da njegov tata podržava njegove odluke i da je odmah došao po njega. "Što je pisalo na mojoj majici? Pet jednostavnih riječi: 'Postoje samo dva spola.' Ništa loše. Ništa prijeteće. Samo izjava za koju vjerujem da je činjenica", opisao je.

Morrison je također poručio da on nikada ne pokušava spriječiti druge učenike da se izraze. "Ne žalim se kad vidim zastave Povorke ponosa izvješene po cijeloj školi. Znate zašto? Jer drugi imaju pravo na svoja uvjerenja baš kao i ja", kazao je dječak.

Mladić je također rekao da ga incident nije pokolebao i nije promijenio njegov stav o ovoj temi. "Znam da imam pravo nositi majicu s tih pet riječi. Čak i s 12 godina imam svoja politička uvjerenja i imam pravo izraziti mišljenje. Čak i u školi. To pravo se zove Prvi amandman", naglasio je pa dodao: 

"Nadam se da ću ovime skrenuti pozornost škole na ovo pitanje. Nadam se da ćete govoriti i u ime nas ostalih, kako bismo mogli izraziti svoje mišljenje a da nas ne povuku s nastave. Sljedeći put to možda neću biti samo ja. Moglo bi uskoro biti više onih koji odluče progovoriti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.