Dobili ste šibu u čizmici? Evo tko je Krampus koji ju je ostavio

Screenshot: YouTube

IAKO se svi nadaju da će njihovu čizmicu u prozoru obići dobrodušni sveti Nikola, oni koji nisu bili dobri ili nisu dobro očistili svoju čizmicu mogu očekivati posjet Krampusa. Godinama su nas plašili njegovim dolaskom, no prema legendi germanskih plemena, Krampen je dobrodušni vražićak, a sa šibom dolazi samo u Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

U staronjemačkom jeziku Krampus se naziva Krampen, a legenda o njemu potječe iz pretkršćanske tradicije koja se razvila na području Alpa.

Vjerojatno ga zamišljate u crnom, s maskom na licu. I u pravu ste. Osim tih "rekvizita", Krampus vuče i lance, kojima plaši zločestu djecu, ali i odrasle.

Slovenski Krampus zove se Parkelj, a zajedno za Svetim Nikolom posjećuje djecu. Dok Sveti Nikola svoj djeci ostavlja poklone, Krampus onoj djeci za koju procijeni da su bila zločesta krade poklone Svetog Nikole i u čizmice im gura šibe.

Hinduisti ga nazivaju Crni Makhala, no ne doživljavaju ga kao nekog strašnog lika. Japanci su skloni maskama koje prikazuju 'psolike' lavove.

U austrijskom Schladmingu svake se godine okupi više od 1300 Krampusa koji nose kozje maske, šibe i zvona. 

Pročitajte više