Elizabeta, kraljica koja to nije trebala postati

Foto: Profimedia

UPUĆENI kažu da gotovo nema Britanca koji uživo barem jednom nije vidio kraljicu Elizabetu II., a velik dio tamošnjeg stanovništva na prijestolju pamti samo nju. 70 godina Elizabeta II. bila je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papua Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Antigve i Barbude, Belizea te Svetog Kristofora i Nevisa.

Elizabeta II. je, kao britanski suveren, bila i vrhovni guverner Crkve Engleske.

Proteklih godina Elizabeta II. bila je najpoznatija kraljica na svijetu. 

Nije rođena kao buduća kraljica

Elizabeth Alexandra Mary rođena je kao prva kći princa Alberta, vojvode od Yorka, 1926. godine. Rodila se za vrijeme vladavine svog djeda Georgea V. te je njezino rođenje bilo relativno nebitno za tadašnje kraljevske prilike.

Naime, njezin stric Edward bio je prijestolonasljednik, a njezin otac Albert (kasnije kralj George VI.) njegov mlađi brat za kojeg nitko nije očekivao da će sjesti na prijestolje.

Smrću kralja Georgea V. na prijestolje sjeda Edward VIII., koji u to vrijeme nije bio oženjen.  Smatralo se da će se novi kralj Edward VIII. oženiti nakon što postane kralj i dobiti djecu koja će postati nasljednici.

Međutim, to se nije dogodilo. Edward se jest oženio, ali nakon što je abdicirao.

Wallis Simpson je promijenila tijek povijesti

Praktično je za prijestolje Elizabete II. odgovorna i američka glumica Wallis Simpson, u koju se kralj Edward fatalno zaljubio. Wallis Simpson bila je dvostruko razvedena američka glumica, a kralja je britanska vlada upozorila da je narod nikada neće prihvatiti za kraljicu.

Edward je imao tri opcije: da abdicira i oženi Wallis, da prekine vezu s njom i oženi se "prikladnijom mladenkom" ili da se oženi Wallis bez obzira na volju naroda i vlade te tako izazove veliku ustavnu krizu.

Kralj je izabrao prvo te se zbog Wallis odrekao krune i potpisao abdikaciju 1936. godine. Ubrzo se oženio glumicom, a novopečeni bračni par odselio se u Francusku.

Elizabeta sjeda na prijestolje 1952. godine

Abdikacijom Edwarda VIII. novi kralj Velike Britanije postaje Elizabetin otac Albert, koji uzima novo vladarsko ime George VI. Tako Elizabeta postaje presumirana nasljednica britanskog trona. 

Kralj George VI. bio je kralj od kraja 1936. godine do veljače 1952. godine, kada je umro od raka pluća. Njegova kći i nasljednica Elizabeta u trenutku njegove smrti bila je u Keniji u društvu svog novopečenog supruga princa Filipa. Kad joj je umro otac, princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta II. sa samo 25 godina.

U braku s vojvodom od Edinburgha rodila je četvero djece: princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda. 

Zanimljivo je i to što svijet ne bi dočekao vladavinu Elizabete II. ni da je kojim slučajem njezin otac tijekom vladavine dobio sina jer je u to doba još uvijek vrijedio zakon muške primogeniture u kojemu sinovi automatski preskaču kćeri u redu za prijestolje.

Britanci je svojevremeno nisu baš obožavali

Iako su novije generacije simpatizirale kraljicu koja je monarhistima Velike Britanije bila simbol majke i nacionalnog ponosa, Elizabeta II. nije uvijek bila omiljena. Popularnost kraljevske obitelji proteklih je 70 godina imala ogromne uspone i padove, a takav tijek pratila je i popularnost kraljice.

Popularnost monarhije imala je katastrofalan pad nakon abdikacije Edwarda VIII., a uslijedile su godine kada je kraljevska obitelj postala vidljivija puku (zbog ekspanzije medija i pojave televizije). Zbog toga je britanska kraljica odjednom od misterija postala javna osoba koju se moglo kritizirati na sve načine.

Tijekom vladavine Georgea VI. raspalo se i Britansko Carstvo, a u godinama koje su uslijedile kraljica Elizabeta morala je održati tradiciju i ipak se svidjeti puku, ali joj to nije uvijek išlo od ruke.

Nesreća 1966. godine drastično joj je narušila imidž

1966. godine dogodila se katastrofa u Aberfanu, u kojoj je poginulo 144 ljudi, većinom djece. Više od 110 tisuća kubika šute iz lokalnog rudnika srušilo se na školu i ubilo 116 djece, a stradalo je još 28 odraslih. Katastrofa se dogodila zbog nemara državnih institucija. 

Unatoč razmjerima katastrofe, Elizabeta II. odbila je posjetiti selo, što je izazvalo kritike u tisku. Elizabeta je na mjesto nesreće poslala supruga, a u Aberfan je konačno otišla punih osam dana nakon katastrofe i konstantnih kritika koje je dobivala putem medija.

Gotovo četiri desetljeća kasnije, 2002., kraljica je rekla da je najviše zažalila što u Aberfan nije otišla odmah nakon katastrofe.

Danima su čekali reakciju i nakon smrti Diane, princeze od Walesa

Elizabeta II. razbjesnila je Britance i nakon smrti princeze Diane, 1997. godine. Omiljena članica kraljevske obitelji poginula je u Parizu 31. kolovoza 1997., a britanska javnost čekala je pet dana da im se kraljica obrati.

Na koncu je to i učinila, javila se putem BBC-ja te preminuloj princezi odala počast. Diana je, iako razvedena od Charlesa, dobila kraljevski pogreb i sve počasti koje idu uz njega, a kraljica se i blago naklonila njezinom lijesu dok je trajala procesija.

Kritičari kažu da se više brinula o psima i konjima nego o djeci

Kritičari Elizabete II. proteklih su joj godina zamjerali rezerviranost, pogotovo kada je riječ o odnosu s djecom. Neki od njih tvrdili su da se za života više brinula o konjima i psima nego o svojih četvero djece.

Kraljica je četvero djece rodila u palači, a nitko od njih nikada nije pohađao javnu školu. Nikad ih nije vodila na putovanja (kao što su to kasnije činile Diana i Kate Middleton) niti ih je ljubila i grlila u javnosti. I sam princ Harry jednom ju je prilikom optužio da je bila loša majka Charlesu, koji je postao loš otac njemu.

Njezina djeca su, naposlijetku, izazvala sve kraljevske skandale koji su se dogodili u posljednjih četrdeset godina.

Troje od četvero njezine djece brak je završilo skandaloznim razvodima, a ako se tu dodaju optužbe na račun princa Andrewa za pedofiliju, sramotne snimke njezine bivše snahe Sarah Ferguson s ljetovanja s ljubavnikom te dramatičan razvod Charlesa i Diane, može se reći da su joj djeca zadavala glavobolje od početka osamdesetih do kraja života.

Cijene je zbog posvećenosti monarhiji 

Ipak, ako je moguće u 21. stoljeću za nekoga reći da je sjajno obavljao posao monarha, to je vjerojatno Elizabeta II. 

Obožavatelji kraljevske obitelji i monarhisti diljem svijeta Elizabetu II. su cijenili zbog njezine posvećenosti dužnosti kraljice. Tijekom svoje 70-godišnje vladavine Elizabeta je obavila 21 tisuću angažmana, što uključuje govore, posjete i sve ostale aktivnosti koje su u opisu posla. Elizabeta je i u poodmakloj životnoj dobi obavljala oko 300 angažmana godišnje.

Elizabeta II. rijetko je kršila pravila ponašanja i tradiciju kraljevske obitelji. Ipak, radila je i progresivne stvari, poput novog pravila o nasljeđivanju krune iz 2013. godine, kada je odlučeno da prijestolje nasljeđuje najstarije dijete bez obzira na spol i da muška djeca više nemaju prednost pred starijim sestrama.

Posljednjih godina je bila i zabavna

Oni koji su je poznavali opisivali su je kao iznimno duhovitu ženu, ali se u javnosti nije često šalila. Ipak, proteklih godina javnosti je otkrila i svoju zabavnu stranu.

 

Tako je, primjerice, 2012. godine snimila skeč s Jamesom Bondom pred otvaranje Olimpijskih igara u Londonu, a za platinasti jubilej snimila je dosta duhovit skeč s medvjedićem Paddingtonom. Ponekad joj se u službenim govorima znala omaknuti i pokoja šala na vlastiti račun.

U javnosti nikad nije zaplakala. 

Pred Velikom Britanijom su, ako monarhija opstane, vjerojatno tri kralja

Novi kralj Charles III. na prijestolje je čekao 73 godine. Trenutni prijestolonasljednik, koji bi uskoro trebao dobiti titulu princa od Walesa, jest princ William, koji je napunio 40 godina u lipnju ove godine. 

Ako monarhija opstane, pred Velikom Britanijom je vladavina Charlesa, kojeg će naslijediti William, a potom princ George.

Charles od kraja osamdesetih ne uživa naročitu popularnost među britanskim pukom, ponajviše zbog skandaloznog braka i razvoda s omiljenom princezom Dianom. Charles sjeda na prijestolje u poodmakloj dobi i vjerojatno nema šansu dostići popularnost svoje majke.

S druge strane, princ William je iznimno popularan princ u stabilnom braku i bez osobnih skandala. Ako postoji budućnost monarhije, ona vjerojatno pripada Williamu. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.