Emisije i serije koje su mnogi obožavali, ali atmosfera na setu bila je toksična

Screenshot: YouTube

PRIJE nekoliko dana Kelly Clarkson Show prozvan je zbog navodno toksičnog radnog okruženja. Jedan sadašnji i deset bivših zaposlenika anonimno su ispričali magazinu Rolling Stone o favoriziranju, maltretiranju, uznemiravanju i niskim plaćama. Jedan zaposlenik rekao je da mu je rad tamo bio "daleko najgore iskustvo koje je doživio u svom životu".

Kelly Clarkson, voditeljica showa, kaže da je bila nesvjesna tretmana koji su prolazili zaposlenici. "Volim svoj tim na showu i saznanje da se netko osjeća nesaslušano i nepoštovano u ovoj emisiji je neprihvatljivo", napisala je na Instagramu.

Ovo nije prvi put da se popularne emisije nalaze u pričama o toksičnom radnom okruženju i maltretiranju. Neke od mnogima omiljenih emisija iskusile su sličnu situaciju. Evo nekoliko TV emisija i serija na čijim setovima su glumci i članovi ekipe rekli da je vladala toksična atmosfera.

America's Next Top Model

Tijekom pandemije ponovno su mnogi počeli gledati ovu emisiju, a neki su je počeli prozivati jer su primijetili doista problematične situacije. Business Insider razgovarao je s 30 bivših natjecatelja i članova ekipe showa koji su ispričali da su bili izloženi posramljivanju tijela i psihičkom maltretiranju.

Jedna natjecateljica prisjetila se da ju je producent nakon eliminacija upitao "bi li njezin pokojni otac bio razočaran njom". U seriji mnogi ističu kao problem što se otvoreno govorilo homoseksualnim natjecateljima da su previše muževni ili ženstveni. 

The Ellen DeGeneres Show

Iako se Ellen pred kamerama činila prijateljski nastrojena i živahna, stvari iza kulisa su navodno bile posve drugačije. Sadašnji i bivši zaposlenici spominjali su slučajeve rasizma i zlostavljanja. Jedan je zaposlenik otkrio da je dobio otkaz nakon što je uzeo bolovanje zbog toga što je morao na liječenje u ustanovu za mentalno zdravlje.

One Tree Hill

Glumice iz mnogima obožavane serije Sophia Bush, Hilarie Burton i Bethany Joy Lenz poslale su pismo Varietyju optužujući redatelja serije Marka Schwahna za seksualno uznemiravanje. 

"Mnogi od nas bili su, u različitim stupnjevima, psihički i emocionalno izmanipulirani. Više nas je još uvijek na liječenju od posttraumatskog stresa. Mnogi od nas bili su stavljeni u neugodne položaje i morali smo se brzo obraniti", pisalo je u tom pismu.

Bivša autorica serije Audrey Wauchope prije toga pisma na Twitteru je objavila da je Schwahn zaposlenice dodirivao, mazio po kosi i masirao bez njihova pristanka. 

Buffy, ubojica vampira

Prije dvije godine Charisma Carpenter, koja je glumila Cordeliju Chase, rekla je da je kreator Joss Whedon zlorabio svoju moć u brojnim prilikama i da je bio okrutan. Kada mu je rekla da je trudna, pitao ju je hoće li zadržati dijete. Nakon poroda dobila je otkaz u spin-offu serije.

Ubrzo nakon toga Michelle Trachtenberg (Dawn Summers) progovorila je o njegovom neprikladnom ponašanju, a zatim se javila i Sarah Michelle Gellar (Buffy Summers), rekavši da je u pitanju bio "ekstremno toksični muški set". 

Uvod u anatomiju

Ellen Pompeo za Variety je rekla kako je tijekom prvih deset godina vladala toksična atmosfera na setu. "Prvih deset godina imali smo ozbiljne probleme, vrlo loše ponašanje, stvarno toksično radno okruženje", rekla je.

Prvi primjer takvog ponašanja datira iz 2006., kada je Isaiah Washington (dr. Preston Burke) upotrijebio uvrede na setu tijekom svađe s Patrickom Dempseyem (Derek McDreamy Shepherd). Washington je izbačen iz serije nakon 3. sezone.

Godine 2010. Katherine Heigl (Izzie Stevens) napustila je seriju iako je još uvijek bila pod ugovorom, a Pompeo je istaknula i razliku u žensko-muškim plaćama. Navodno je Dempsey bio duplo više plaćen nego ona. Također, on je bio i uzrok brojnih problema na setu.

Pročitajte više