Evo što se događa u tijelu nakon što popijete kavu na prazan želudac

Foto: Instagram

KAVU se često hvali jer sadrži razne antioksidanse, no ako se pije na prazan želudac, omiljeni napitak može napraviti više štete nego koristi. Znanstvenici su proučavali što se događa u tijelu nakon što natašte popijemo kavu, bez obzira na to je li ona turska, instant ili s mlijekom, te su došli do nekoliko zaključaka.

1. Povećava se razina želučane kiseline

Kava u praznom želucu povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, što je loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i imaju povećanu razinu kiseline. Stoga se povećava rizik nastanka čireva te pojačava kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

2. Postajemo tjeskobni i podložniji stresu

Kava utječe na povećanje razine hormona stresa kortizola, posebice ako se pije natašte. Hrana djeluje umirujuće na organizam i ublažava negativan učinak kave.

3. Smanjuje se razina hormona sreće

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak glavni je uzrok depresije i mentalnih bolesti.

Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najprije osjetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti. Ako kavu pijete nekoliko puta dnevno, izlučivanje serotonina počet će ovisiti o vanjskim čimbenicima, a ne o radu organizma.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.