Facebook je postao užasno dosadan? Ok, da, ali ovih 10 stranica ipak vrijedi pratiti

Foto: Megatroll

VEĆ dugo je Facebook uglavnom pun smeća, frustracija, očajnih pokušaja humora, clickbaita news portala i ovoga:

Ukratko, na Facebooku više ne bi trebao biti nitko, ali ipak smo iz nekog razloga svi tamo. Pa, kad je već tako, učinite svoj feed barem malo zanimljivijim i počnite pratiti ove stranice koje smo neopravdano izostavili iz prve verzije našeg vodiča za sve što vrijedi na Facebooku.

Često ni one nisu neko cvijeće, ali, hej, to je Facebook, dovoljno je biti samo manje grozan od ostalih.

Dživdžan zbori

Koliko puta u životu ste čuli "nije vruće, nego je više neka sparina" ili "ne moraš ići u crkvu da bi bio vjernik"? U susjedstvu su temu beskonačnih izlizanih fraza koje čujemo bar jednom tjedno obradili nešto vedrije. Tako smo dobili vrapčiće sa šalicama kave u rukama (da, rukama), koji koriste izlizane, beskorisne i često besmislene frazetine izrečene svaki put kad netko nema ništa pametno za reći, čisto da se nastavi razgovor.

Ako ste navedene fraze čuli već previše puta i idu vam na živce (ili ih koristite pa ste se našli prozvanima), svejedno se nećete razočarati. Kad ih izgovara bračni par vrabaca s kavom, postaju milijun puta bolje.

Ljetni Tuđman

O pokojnom predsjedniku može se reći svašta, ali svakog ljeta on postaje savršena osoba - maturalni ples plesao je s razrednicom, ne cjenka se na tržnici, a fekalije s broda kojim plovi ispušta samo izvan teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Ova nadrealna stranica aktivna je svakog ljeta jer Ljetnom Tuđmanu ne bi priličilo da se ukazuje u ostatku godine. Arhiva slika i mašta autora/ice su uistinu nevjerojatne, zbog čega je Ljetni Tuđman već okupio vojsku vjernih pratitelja na Facebooku.

Sever Tasić lifecoach enterpreneur

"Ako ste smartest u rumu, onda ste u pogrešnom rumu. Ali, ako ste u pogrešnom rumu, možda niste baš smartest." Ovo je samo jedna od životnih mudrosti Severa Tasića, koji je, kao što mu titula kaže, motivacijski govornik za poduzetnike. On je ovdje da vam usadi prave vrijednosti (ili, što bi on rekao, "ril velju").

Stranica je nastala kao parodija na "coacheve" u odnosima s javnošću koji redovito objavljuju motivacijske bljuvotine po društvenim mrežama (za primjer samo otvorite LinkedIn i zapratite prva tri profila iz Hrvatske koja vam ponudi, sasvim nebitno koji su). Te bljuvotine često su obogaćene velikim brojem anglicizama na mjestima gdje uopće nisu potrebni, ali zvuče uspješno, urbano i moderno. 

Svi znamo barem jednu osobu koja nosi odijela i kad nije potrebno, kaže da ide "na sastanak" kad ide na kavu i svima oko sebe objašnjava tajne uspjeha koje je pročitao/la na Facebooku. Ovo je odlična sprdnja na sve takve. Bustujte motivejšn!

Pošasti srpskog novinarstva

S već ustaljenom internom forom (FOTO)(VIDEO)(SISE), ovdje se objavljuju najgrozniji naslovi srpskih, ali i regionalnih tabloida. Ako mislite da su hrvatski tabloidi strašni po količini clickbait senzacionalističkih naslova, vjerujte, srpski su za klasu strašniji. Tako se uz standardni uvod "NEĆETE VJEROVATI ŠTO SE DOGODILO" ili "ŠOK I NEVJERICA" ovdje mogu naći informacije o tome kako je sveti Nikola obuzdao koronu, kakve gaćice nosi Ceca i kako je točno taj dan Srbiju spasio Aleksandar Vučić.

Skoro svaka objava je dodatno obogaćena ulizivačkim stavom koji tabloidi imaju prema vlasti, tako da će onima koji prate politiku biti još zabavnije. Ali i oni koji ne prate mogu se diviti mašti urednika, koju bi zaista trebalo iskoristiti u bolje svrhe.

Apstraktni vicevi

Stranica s koje pola kvizova uzima rebuse i igre riječima. Iako su neke fore relativno jednostavne, za većinu treba dobrih 10-20 sekundi, a za neke se rješenje mora potražiti u komentarima.

Ako se osjećate pametno, prolistajte ovu stranicu i neće trebati puno da se zbunite. Ipak, u objavama nisu samo mozgalice nego i obični blesavi vicevi koji zvuče polusmiješno kad ih pročitate u sebi, ali su očajni kad ih stvarno izgovorite. Apstraktni vicevi odabrali su tešku nišu i pogađaju svaki put, nikad ih nemojte pričati u društvu jer ćete se osramotiti.

MEMEohod obiteljskog liječnika

Duge smjene, naporni pacijenti i smiješna plaća u odnosu na odgovoran posao koji rade - obiteljski liječnici u Hrvatskoj baš i nisu najzadovoljnija ekipa. Jedan od njih odlučio je svoje frustracije pretočiti u Facebook stranicu, na kojoj je onda napravio parodiju od svoje svakodnevice i cijelog zdravstvenog sustava.

Možda se čini previše specifično da bi bilo smiješno, ali nije - kroz odlične memove na stranici može se vidjeti da obiteljski liječnici nisu ni blizu toliko povlašteni i privilegirani kao što se mnogima na prvu čini. A i da ne treba trčati u ambulantu zbog blagih opeklina od sunčanja.

Megatroll Split

Nema boljeg mjesta za casual informiranje o situaciji u Splitu od Megatrolla.

Vekovni Pejdz

Vekovni Pejdz, zajedno sa svojom braćom sa stranice Vlada Republike Srpske Krajine,  jednostavno je mjesto dobre zajebancije. Za onog tko ume da razume. #prijatno

Honorable mentions:

Seoski Selebriti

U određenim situacijama i kad ste pravog raspoloženja - nasmijat će vas.

A Kaj Sad

Vidi pod Seoski Selebriti.

Vino & UDBA

Vino i UDBA nije stranica koja se ne može opisati pa nećemo ni pokušavati. Kad su u formi, vrijedni su čitanja, pogotovo između redaka.

Ako smo neku stranicu zaboravili, a jesmo, javite nam u komentarima.

Pročitajte više