Fejs vam je glavna društvena mreža? Neće vam se svidjeti rezultati ovog istraživanja

Foto: Press

NAJVEĆA društvena mreža Facebook više nije toliko privlačna mlađim generacijama kao nekada te joj svake godine prosječna dob korisnika raste, potvrđuje to novo istraživanje američkog istraživačkog centra Pew.

Naime, danas Facebook koristi samo 32 posto tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina u odnosu na 2014. i 2015. godinu, kada ih je čak 71 posto koristilo tu platformu. Trenutna prosječna dob Facebook korisnika je 40.5 godina, a dobne skupine od 55 do 64 i 65+ bilježe porast.

Među tinejdžerima najpopularniji je YouTube 

Istraživanje, unutar kojeg je anketirano 1316 američkih tinejdžera, pokazalo je koje su najpopularnije društvene mreže među tom dobnom skupinom. Pa tako 95 posto tinejdžera koristi YouTube, 67 posto ih koristi TikTok, 62 posto Instagram, 59 posto Snapchat te 23 posto Twitter. 

Ostale društvene mreže koriste manje, i to Twitch koristi 20 posto, WhatsApp koristi 17 posto, Reddit koristi 14 posto i Tumblr koristi 5 posto tinejdžera. 

Postoje neke značajne demografske razlike u odabiru društvenih mreža kod tinejdžera. Na primjer, dječaci tinejdžerske dobi češće nego djevojčice kažu da koriste YouTube, Twitch i Reddit, dok će djevojčice češće nego dječaci koristiti TikTok, Instagram i Snapchat. 

36 posto tinejdžera priznalo da provode previše vremena na društvenim mrežama

Ova studija je također istražila i učestalost korištenja popularnih društvenih mreža kao što su YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat i Facebook, pa tako čak 35 posto tinejdžera kaže da koristi barem jednu od njih "gotovo stalno". U ovom segmentu prednjače YouTube, TikTok i Snapchat korisnici. 36 posto tinejdžera priznalo je u anketi da provode previše vremena na društvenim mrežama. 

YouTube i TikTok ističu se kao platforme koje tinejdžeri najčešće koriste. Otprilike tri četvrtine tinejdžera posjećuju YouTube barem jednom dnevno, uključujući 19 posto onih koji navode da ga na internetu ili putem aplikacije koriste gotovo stalno. Većina tinejdžera, 58 posto, svakodnevno posjećuje TikTok, dok otprilike polovica isto kaže za Snapchat, 51 posto, i Instagram, 50 posto.

54 posto tinejdžera izjavilo je da bi im bilo jako teško prestati koristiti društvene mreže

54 posto tinejdžera izjavilo je da bi im bilo jako teško prestati koristiti društvene mreže, dok je 46 posto izjavilo da bi to bilo donekle lako. Tinejdžericama je teže nego tinejdžerima prestati koristiti društvene mreže. 

Instagram popularniji među starijim tinejdžerima

Instagram je popularniji među starijim tinejdžerima nego onim mlađima. Naime, čak 73 posto tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina koristi tu mrežu u odnosu na 45 posto mlađih tinejdžera, u dobi od 13 do 14 godina. 

Gledajući unutar tinejdžera koji koriste određenu platformu, TikTok i Snapchat se ističu po većem udjelu tinejdžera koji redovito posjećuju te platforme. Punih 86 posto tinejdžerskih korisnika TikToka ili Snapchata kaže da su na toj platformi svakodnevno, a četvrtina tinejdžerskih korisnika za obje ove platforme kaže da su na stranici ili aplikaciji gotovo stalno.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža prema aktivnim mjesečnim korisnicima

Kada se gleda generalno korištenje društvenih mreža prema podacima o aktivnim korisnicima na mjesečnoj bazi, onda je tu i dalje najpopularniji Facebook s 2.9 milijardi aktivnih korisnika, nakon njega je YouTube s 2.5 milijardi aktivnih korisnika, pa slijede WhatsApp s 2 milijarde aktivnih korisnika, Instagram s 1.4 milijardi i TikTok s 1 milijardom prema Statista stranici.